Hogyan tegyük el a nyár végét télire?

{ KÉP = 17131, 2, ajanlo/hogyan-tegyuk-el-nyar-veget-telire }Semmi sincs veszve, ha eddig halogattad a nyári ízek eltevését, még jó pár alapanyag várja, hogy a mínuszokra kerüljön. Lássuk, mit, hogyan tudsz fagyasztással tartósítani! {T}

Semmi sincs veszve, ha eddig halogattad a nyári ízek eltevését, még jó pár alapanyag várja, hogy a mínuszokra kerüljön. Lássuk, mit, hogyan tudsz fagyasztással átcsempészni a télbe!

Mielőtt nagy eltevésbe kezdenénk, „együk ki” a régebbi készletet és mossuk ki a mélyhűtőt. Azt is érdemes átgondolni, miből, mennyit szeretnénk felhasználni télen, és igyekezzünk az ésszerű mennyiségeket belőni.

Fagyasztási 1x1

  • Mint a befőzésnél, a fagyasztásnál is alapszabály, hogy kizárólag szép, érett, egészséges gyümölcsöt és zöldséget tegyünk el.
  • Mindig csak tisztítva, alaposan megmosva, majd tiszta konyharuhán leszárítva kerüljenek az alapanyagok a fagyasztóba. (A szárítás fontos, mert így elkerülhető a jegesedés.)
  • Egy étkezésnyi adagokban célszerű tárolni mindent, hogy amit kiolvasztunk, azt egyszerre felhasználjuk.
  • A már egyszer felengedett gyümölcs/zöldség újrafagyasztása TILOS!

Zöldségeket a hűvösre >>

  • Tiszta nejlonzacskókat vagy műanyag dobozokat használjunk a mélyhűtéshez, de élhetünk ezzel a praktikus megoldással is. Minden adagot lássunk el címkével (miből és mennyi van benne; mikor tettük el)!
  • Vegyük figyelembe, hogy a mélyhűtéssel nő a pépek, folyadékok térfogata, így ezek fagyasztásakor ne töltsük színültig a tároló edényt.
  • Legideálisabb hő a fagyasztóban való tároláshoz:– 18 Celsius-fok.
  • Felhasználás előtt mindig lassan, kíméletesen olvasszuk fel a gyümölcsöket, zöldségeket, azaz tegyük egy éjszakára a fagyasztóból a hűtőbe, és csak aztán hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A drasztikus (pl. mikrós) felengedés nem javasolt.

Zárd üvegbe a nyarat >>

Gyümölcsök fagyasztása

  • A dinnyeféléken és az avokádón kívül bármilyen gyümölcsöt eltehetünk mélyhűtve.
  • A szilvát és őszibarackot érdemes kimagozni, cikkekre vágni és úgy fagyasztani.
  • Így nyár végén elcsíphetünk még a piacon egy-két doboz málnát, szedret, ribizlit. Ezeket, hogy szép gurolósak maradjanak, és ne essenek össze, érdemes előfagyasztani, vagyis egy rétegben tálcára rakosgatni, néhány óra alatt megfagyasztani, s csak aztán dobozolni.
  • Pépesítve is kerülhetnek egyes gyümölcsök a mélyhűtőbe, pl. barack, málna, szeder. A két utóbbit passzírozhatjuk is, úgy kellemesebb lesz a püré.

Aszalj te is otthon! 1. >>

Zöldségek fagyasztása

  • A zöldségek mélyhűtőben való eltevése egy fokkal bonyolultabb ügy, mint a gyümölcsök fagyasztása.
  • A paprikán, tökféléken (cukkini, főzőtök, patisszon), uborkán és gombákon kívül, melyeket a tisztítás és a kívánt formára vágás (karikázás, kockázás, gyalulás stb.) után, nyersen tehetünk a mínuszokra, a legtöbb zöldséggel lesz egy kis munkánk. Így a sóskát, mángoldot, spenótót, zöldbabot, kukoricát, padlizsánt pár perces blansírozást, vagyis előfőzést követően csomagoljuk és tegyük a jégre.

Fűszernövényeket a hidegre!

  • Nemcsak szárítással tartósíthatjuk az illatos zöldfűszereket, hanem mosást, szárítást és aprítást követően egészen kis adagogban lefagyaszthatjuk őket (petrezselyem, kapor, zellerlevél, kakukkfű, oregánó, bazsalikom stb).

Aszalj te is otthon! 2. >>

Mit ne fagyasszunk?

  • A salátafélék és a burgonya nem tűrik jól a fagyasztást. A saláták összeesnek, a krumpli pedig kellemetlenül édeskés ízű és kásás állagú lesz a mínuszoktól.

Konyhai trükkök rovatunk korábbi cikkei itt >>

Hasznos, olcsó tippek tároláshoz >>

Kedvenc NoSalty-s receptjeitek >

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!