Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokis-ribizlis madeleine

Csokis-ribizlis madeleine
Csokis-ribizlis madeleine
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában című önéletrajzi regényében az elbeszélő madeleine-nek nevezett desszert-aprósüteménybe harap és ennek hatására törnek elő belőle gyermekkori emlékei.
Úgy gondoltam, hogy ha már készítem, akkor valami gyümölcsös változat lesz az első, amit kipróbálok itthon. A francia receptek közt böngészve rögtön megtetszett ez a ribizlivel és csokival gazdagított madeleine, ami a család szerint is jó kezdésnek bizonyult.

hozzávalók / 5 adag

24 db madeleine-hez

A sütőforma kikenéséhez

ajánlat

Ha két madeleine sütőformát használunk (2*12db), akkor az egyiket pár perccel tovább hagyhatjuk sülni, így annak is kedvezni tudunk, aki a ropogósabb darabokat szereti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szedegessük le a ribizliszemeket a száracskákról.
  2. Keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a szódabikarbónát és a porcukrot egy tálban.
  3. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgáját keverjük a sütőporos liszthez a vajjal együtt, a fehérjét pedig felverve adjuk a tésztához.
  4. A csokit vágjuk apró darabokra, majd mehetnek a tésztába.
  5. Végül óvatosan öntsük a tálba a ribizliszemeket és nagy mozdulatokkal keverjük el őket a tésztában.
  6. (Ha nem szilikonos formát használunk, akkor jól vajazzuk ki a mélyedéseket!) Tegyünk egy-egy teáskanálnyi tésztát a madeleine sütőforma minden horpadásába, majd 30 percen keresztül pihentessük.
  7. 220 fokon 8-10 perc alatt süssük meg őket.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 712
elküldve: 2
receptkönyvben: 138
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: francia
kategória: aprósütemény
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

madeleine csokival és ribizlivel, madeleine csokoládéval és ribizlivel, csokoládés-ribizlis madeleine

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lumiere
lumiere / lumiere Tue, 2014-11-04 10:58

Már Marcel Proust említésével meghoztad a kedvem a madeleine-hez :) Én most bukkantam rá erre a sütire, ill. eddig is ismertem (már az említett mű miatt is), de valahogy nem igazán foglalkoztam vele. Most készülök majd sütni, és azt hiszem ezt a receptet is ki fogom próbálni. Majd beszámolok róla hogy sikerült :)

mignon
Mignon / mignon Mon, 2010-06-28 13:15

Kedves Éva!
Nem próbáltam még mással, de szerintem málnával is finom lehet .
Üdv:
mignon

mignon
Mignon / mignon Mon, 2009-07-27 13:01

Kedves simam!
De jó hogy ízlett nektek is! Népszerűsítsük csak ezt a kedves kis madeleine-t, hátha többen próbálkoznak majd a sütésével! Én most hétvégén Nutellás változatot készítettem, bátran ajánlom neked azt is!
A túros pogit és mascarponés kiflit illetően: Petrát és Beácskát illeti a dicséret! De kíváncsivá tettél, így én meg hamarosan majd azokat próbálom ki! :)
További jó sütés-főzést!
mignon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-07-27 10:32

Én megcsináltam,igaz ribizli nélkül,és tejcsokis darával,amit általában a torták tetéje szórnak....nagyon finom lett,a családomnak nagyon ízlett.:)

Sok receptet kiprobáltam már tőled,tegnap hajnalban pl a túrós pogácsádat sütöttem meg,apukám csak ugy falta. De a mascarponés kiflid is mindig nagy ováciot vált ki,nem mindig kifli,és nem mindig dios,de az alaptészta az valami csucs. :)

És még nincs vége. :))

mignon
Mignon / mignon Fri, 2009-07-24 12:47

Kedves Kiscsillag!
Örülök neki, várom majd a visszajelzést róla!!
Üdv:
mignon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-07-22 18:23

Ez is nagyon guszta, egyszer ezt is megcsinálom

317
porcukor 8 dkg
tojás 2 db
finomliszt 8 dkg
sütőpor 0.5 csomag
vaj 8 dkg
csokoládé 2 dkg
piros ribizli 10 dkg
1 csipet
szódabikarbóna 1 csipet
vaj 1 ek