Házi ketchup bármikor az évben - ezért egészségesebb a hőkezelt paradicsom

Tudtad, hogy a hőkezelt paradicsomban megsokszorozódik az egészségvédő likopin mennyisége?

A ketchup egy paradicsom alapú népszerű ételízesítő. A paradicsomkoncentrátum mellett más összetevőket is tartalmazhat, többek között ecetet, sót, fűszereket és akár kukoricaszirupot is. A ketchup lehet hozzáadott cukor forrása is. A ketchup tipikus adagja, azaz egy evőkanálnyi mindössze 15 kalóriát, és alig több mint 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A legtöbb szénhidrát a cukorból származik. A cukrozatlan változata 10 kalóriát és 2 g szénhidrátot tartalmaz. A ketchup egy evőkanálnyi adagjának becsült glikémiás terhelése alacsony.

Ha a ketchupot kis mennyiségben fogyasztjuk, az nem meghatározó mikroelemforrás. A fő összetevőjének, a paradicsomnak magas a C-vitamin- és az A-vitamin-tartalma, emellett jó K-vitamin-, kálium- és mangánforrás is lehet. A paradicsom tartalmaz egy antioxidáns hatású likopin nevű vegyületet. A likopin a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztata, az emlő, a tüdő, a hólyag, a petefészek, a vastagbél és a hasnyálmirigy rákos megbetegedéseinek megelőzésére szolgál.

A likopin természetes antioxidáns, sejtvédő, és erősíti az immunrendszert - koncentrációja a hőkezelés hatására nő. 100 gramm ketchup 9,9–13,44 mg likopint tartalmaz, míg ugyanennyi friss paradicsomban mindössze 0,88–7,44 mg likopin van. Egy evőkanál ketchup körülbelül 15 gramm, egyetlen adagjában nagyjából 1,5 mg likopin van. Egy nagy, egész paradicsom súlya átlagosan 185. Ha paradicsomsalátát fogyasztunk 200 gramm friss paradicsommal, akkor 1,6-15 mg likopint fogyasztunk el.

Készítsd házilag!

Nem is kérdés, a legjobb, ha házi készítésű, természetes alapanyagokból előállított ketchupot építünk az étrendünkbe. Az ételízesítő elkészítése nem bonyolult, de időigényes. A jó minőségű paradicsomokat fel kell tenni lassú tűzre főni. Fűszerezni ízlés szerint érdemes a következőkkel: só, zeller, hagyma, cayenne bors, szegfűszeg, fekete bors, fokhagyma. Miután a keverék megfőtt és megpuhult (ez akár néhány órán át is tarthat), érdemes a krémesebb textúra érdekében összeturmixolni a főzetet. Ha kihűlt, jó, ha az ízét újra teszteljük, és igény esetén fűszerezzük. A házi ketchupot hűtőben kell tárolni, érdemes 2-3 héten belül elfogyasztani.

Ezeket olvastad már?

Igazi paradicsom a kertből

A paradicsomszezon már csak karnyújtásnyira van! És ha időben vetettünk, palántáztunk, és megfelelően gondoskodtunk növényeinkről, hamarosan szüretelhetünk.

admin

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?