Házi ketchup bármikor az évben - ezért egészségesebb a hőkezelt paradicsom

Tudtad, hogy a hőkezelt paradicsomban megsokszorozódik az egészségvédő likopin mennyisége?

A ketchup egy paradicsom alapú népszerű ételízesítő. A paradicsomkoncentrátum mellett más összetevőket is tartalmazhat, többek között ecetet, sót, fűszereket és akár kukoricaszirupot is. A ketchup lehet hozzáadott cukor forrása is. A ketchup tipikus adagja, azaz egy evőkanálnyi mindössze 15 kalóriát, és alig több mint 4 gramm szénhidrátot tartalmaz. A legtöbb szénhidrát a cukorból származik. A cukrozatlan változata 10 kalóriát és 2 g szénhidrátot tartalmaz. A ketchup egy evőkanálnyi adagjának becsült glikémiás terhelése alacsony.

Ha a ketchupot kis mennyiségben fogyasztjuk, az nem meghatározó mikroelemforrás. A fő összetevőjének, a paradicsomnak magas a C-vitamin- és az A-vitamin-tartalma, emellett jó K-vitamin-, kálium- és mangánforrás is lehet. A paradicsom tartalmaz egy antioxidáns hatású likopin nevű vegyületet. A likopin a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztata, az emlő, a tüdő, a hólyag, a petefészek, a vastagbél és a hasnyálmirigy rákos megbetegedéseinek megelőzésére szolgál.

A likopin természetes antioxidáns, sejtvédő, és erősíti az immunrendszert - koncentrációja a hőkezelés hatására nő. 100 gramm ketchup 9,9–13,44 mg likopint tartalmaz, míg ugyanennyi friss paradicsomban mindössze 0,88–7,44 mg likopin van. Egy evőkanál ketchup körülbelül 15 gramm, egyetlen adagjában nagyjából 1,5 mg likopin van. Egy nagy, egész paradicsom súlya átlagosan 185. Ha paradicsomsalátát fogyasztunk 200 gramm friss paradicsommal, akkor 1,6-15 mg likopint fogyasztunk el.

Készítsd házilag!

Nem is kérdés, a legjobb, ha házi készítésű, természetes alapanyagokból előállított ketchupot építünk az étrendünkbe. Az ételízesítő elkészítése nem bonyolult, de időigényes. A jó minőségű paradicsomokat fel kell tenni lassú tűzre főni. Fűszerezni ízlés szerint érdemes a következőkkel: só, zeller, hagyma, cayenne bors, szegfűszeg, fekete bors, fokhagyma. Miután a keverék megfőtt és megpuhult (ez akár néhány órán át is tarthat), érdemes a krémesebb textúra érdekében összeturmixolni a főzetet. Ha kihűlt, jó, ha az ízét újra teszteljük, és igény esetén fűszerezzük. A házi ketchupot hűtőben kell tárolni, érdemes 2-3 héten belül elfogyasztani.

Ezeket olvastad már?

Igazi paradicsom a kertből

A paradicsomszezon már csak karnyújtásnyira van! És ha időben vetettünk, palántáztunk, és megfelelően gondoskodtunk növényeinkről, hamarosan szüretelhetünk.

admin

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...