Igazi paradicsom a kertből

A paradicsomszezon már csak karnyújtásnyira van! És ha időben vetettünk, palántáztunk, és megfelelően gondoskodtunk növényeinkről, hamarosan szüretelhetünk.

Korábban taglaltam, hogyan és miképpen tudunk akár egy zsebméretű kertből édent varázsolni, melynek első leglényegesebb feladata az ültetés volt. Most a már elültetett paradicsom növényünkkel való ápolási, növényvédelmi munkálatokat szeretném ismertetni. Mindezen ismeretek birtokában és körültekintő gondoskodásunk eredményeként élvezhetjük munkánk gyümölcsét!

Konyhakertből igazi paradicsom! >>

Az ültetéstől eltelt napok, hetek esős és napos időjárásának köszönhetően ugrásszerűen növekednek növénykéink. Ennek köszönhetően magam is meglepődtem, hogy az alig 15 cm-es palántáim már 30–40 cm-es óriás méretekben pompáznak. Mindezek mellett sajnálattal kellett tapasztalnom, hogy a gyomok is bolond gomba módjára szaporodnak! Így tudtam, hogy nem kis feladat vár most rám!

Irány a kert!

Felszerelkezve a szükséges eszközökkel (kapa, gumikesztyű, kötöző anyag, metszőolló) indultam bevetésre! Fokozottan figyelnünk kell arra, hogy a kiültetést követően mindaddig, amíg gyomfojtó állományt nem képez, állandóan gyommentesen kell tartani. Ezt a rendszeres kapálással érhetjük el. Miután megszabadítottam gyombörtönéből a paradicsomaimat, jöhetett az újabb kötözés a már kihelyezett karókhoz. (A karókat az ültetés után azonnal érdemes leszúrni, és a növényeinket óvatosan hozzáerősíteni, hiszen nagy védelmet nyújthat egy-egy viharos szél és erőteljesebb esőzés esetén.) A kötözésre sokféle anyag alkalmas, mint például műagyag klipszek, műagyaggal bevont drótok, rafia, fonál stb.

A paradicsomtermesztés műveletei közé tartozik a hónaljhajtások eltávolítása; az idős, a már nem asszimiláló alsó levelek eltávolítása; illetve a hajtások támrendszer feletti visszacsípése.

Ezekhez a műveletekhez számomra elengedhetetlen a gumikesztyű és a metszőolló. Célszerű kesztyűt húzni, hiszen a paradicsom mirigyszőrös növény, és egy-egy ilyen munkafolyamat végére kellemetlenül zölddé, feketévé képes varázsolni a kezünket, amit nagyon nehezen lehet eltávolítani. (A bátraknak figyelmébe ajánlom fél kiló citrom kifacsart levét, na azzal talán megtudunk szabadulni nyomtalanul foltjainktól!)

Jó, ha tudjuk! A kisebb hónaljhajtások egyszerűen kézzel is eltávolíthatóak.

A tenyészidőszak egyik legfontosabb ápolási munkája közé tartozik az öntözés és a tápanyag-utánpótlás. Erre fokozott figyelmet kell fordítanunk, hiszen jelentősen megnövelhető ez által a termés mennyisége és egyben a minősége is! Amennyiben az adott évjárat időjárási anomáliája hasonlít a jelenlegihez (tehát csapadékos), nem szükséges öntöznünk, viszont szárazabb időjárás esetén „nélkülözhetetlen” a víz visszapótlása, különösen a kritikusnak számító tömeges virágzástól-terméskötéstől az első szedésig tartó időszakban.

A fejtrágyázást (tápanyag-utánpótlást) érdemes összekapcsolni az öntözéssel, vagy az öntözést megelőzően végrehajtani. Foszforfejtrágyázást a tömeges virágzást és terméskötést közvetlenül megelőző időszakban, június első felében célszerű elvégezni. Míg ezt követően a hangsúlyos nitrogéntrágyázás a bogyók növekedésében és a termésátlagok jelentős mértékben való növelésében játszik szerepet.

Mindemellett türelemmel várhatjuk, hogy beérjen munkánk jutalma a gyümölcs, amit, ha megízlelünk, tudni fogjuk, hogy megért minden fáradozást!

Jó munkát, jó kertészkedést!

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?