r
Nosalty Logó

Házi ketchup 1939-ből

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Dávid
Házi ketchup 1939-ből
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 86 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1016 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 26 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    824 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    676 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.7 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    299 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    23 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    295 micro
  • β-karotin
    1310 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    7505 micro
  • Lut-zea
    360 micro
Összesen 86 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9887.9 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    434 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    412 mg
  • Foszfor
    903 mg
  • Nátrium
    8113 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224.6 g
  • Cukor
    169 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    3588.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1471 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    492 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    278 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    556 micro
  • Kolin:
    244 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3535 micro
  • β-karotin
    15720 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    90055 micro
  • Lut-zea
    4318 micro
Összesen 1016 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 93% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    252.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    23 mg
  • Nátrium
    207 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.7 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    90 micro
  • β-karotin
    401 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2297 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 26 Kcal

Elkészítés

  1. Az érett paradicsomokat megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
  2. A paradicsomot egy jó nagy edénybe talicskázzuk, és begyújtunk alatta. Közepes lángon nagyjából egy óráig hagyjuk főzni, hogy szépen kieressze a levét. Persze azért érdemes időnként megkavargatni!
  3. Ha már szépen elvált a héja is, akkor botmixerrel adunk neki egy kicsit. Teljesen simára nem fogjuk tudni összeturmixolni, de az a lényeg, hogy jó sűrű legyen!
  4. Ezután előveszünk egy nagy tálat meg a finom szitánkat, és átpasszírozzuk a paradicsomot. Viszonylag könnyen megy a dolog, úgyhogy ne is hagyjuk abba egészen addig, amíg csak a magok és a héj nem marad a szitán, és szinte teljesen száraz nem lesz.
  5. Ezután mehet vissza az edénybe (amit nem árt előtte elöblíteni, mert ha már ilyen gondosan átszűrtük, akkor kár lenne, ha benne maradna 1-2 héj és mag), majd jöhet hozzá az összes fűszer és az ecet. Belereszeljük a vöröshagymát is, majd az egészet közepes lángon hagyjuk rotyogni.
  6. A paradicsomtól függ, hogy mennyi idő kell neki, hogy szépen besűrűsödjön, de alsó hangon azért másfél órával számoljunk, plusz itt már ajánlatos kavargatni is.
  7. Alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltjük, és ha nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor érdemes a tetejére kevés olívaolajat önteni, így tovább eláll majd a kamrapolcon! A forró üvegeket száraz dunsztba csomagoljuk, és ha kihűltek, akkor mehet a kamrába vagy a hűtőbe.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 85
  • Össznézettség: 58735
  • Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 11.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ír. Hála istennek hittem a józan eszemnek, és csak egy decivel tettem bele, aztán még egy kicsit, de másfélnél megálltam. Kóstolgassátok ti is, meg nyilván nem mértem ki én sem a fűszereket, csak úgy érzésre, de itt is az a tanács, hogy először kevesebbet, és inkább tegyünk még bele, ha nem lenne elég intenzív. Nem igazán hittem benne, hogy lehet reprodukálni a bolti ketchup ízét, de mégis! Ebből a mennyiségből kb. 1,5 liter sikeredett.

Hozzászólások

Tmea

Gyönyör? ez a fotó! :-)

Törölt felhasználó

Nagyon ígéretes recept, megcsinálom. Bár én inkább a nyers paradicsomokat lepasszírozom (ahogy az eltett paradicsomléhez is szoktam), így egyszer?bb lesz. Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Kedves ízhuszár én is magam csinálom a ketchup-ot, a paradicsom levet is, de kipróbálom a receptedet is, remek passzírozót és sz?r?betétes tölcsért találtam az oktogonkkt.com-on, ami sokkal könnyebbé teszi a munkát, ajánlom mindenkinek

Bébike21

Most készítem a második adagot, mert az els? 2 hét alatt elfogyott.... Most 12 kg paradicsomból f?z?m, így telán egész télen kitart. Ami fontos lehet, hogy igyekezzünk minél húsosabb fajtát választani pl. paprikaparadicsomot. Isteni, köszönöm a receptet!

asztaloszsu

Nagyon finomra sikerült, köszönöm a receptet!!!

Törölt felhasználó

Nekem ebben a receptben túl sok a fahéj és a szegf?szeg. Próbáltam fele annyival, de még úgyis. Nem ették meg a gyerekeim, pedig rengeteg munka volt vele :(

Törölt felhasználó

még nyáron raktam el paradicsomlevet és abból akarnám megcsinálni. hány liter kell hozzá? ha valaki megcsinálta mennyi lett bel?le?

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Egy meglepő eszköz kell az igazán omlós linzerhez

Biztos sokan ismerjük azt a klasszikus túrós-kakaós linzert, aminek különlegessége a tészta reszelésében rejlik. Ez a fantasztikus technika adja a sütemény utánozhatatlan állagát, amit kóstolva felmerülhet bennünk a kérdés: miért nem használjuk ezt többször?