Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi ketchup 1939-ből

Házi ketchup 1939-ből
Házi ketchup 1939-ből
165 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (24)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Magyar Elek Ínyencmester szakácskönyvéből való a recept. Annyit változtattam rajta, hogy az utasítások szerint (mármint ha egy literhez számolom a mennyiségeket) közel egy liter ecetet ír. Hála istennek hittem a józan eszemnek, és csak egy decivel tettem bele, aztán még egy kicsit, de másfélnél megálltam. Kóstolgassátok ti is, meg nyilván nem mértem ki én sem a fűszereket, csak úgy érzésre, de itt is az a tanács, hogy először kevesebbet, és inkább tegyünk még bele, ha nem lenne elég intenzív. Nem igazán hittem benne, hogy lehet reprodukálni a bolti ketchup ízét, de mégis! Ebből a mennyiségből kb. 1,5 liter sikeredett.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az érett paradicsomokat megmossuk, és apró kockákra vágjuk.
  2. A paradicsomot egy jó nagy edénybe talicskázzuk, és begyújtunk alatta. Közepes lángon nagyjából egy óráig hagyjuk főzni, hogy szépen kieressze a levét. Persze azért érdemes időnként megkavargatni!
  3. Ha már szépen elvált a héja is, akkor botmixerrel adunk neki egy kicsit. Teljesen simára nem fogjuk tudni összeturmixolni, de az a lényeg, hogy jó sűrű legyen!
  4. Ezután előveszünk egy nagy tálat meg a finom szitánkat, és átpasszírozzuk a paradicsomot. Viszonylag könnyen megy a dolog, úgyhogy ne is hagyjuk abba egészen addig, amíg csak a magok és a héj nem marad a szitán, és szinte teljesen száraz nem lesz.
  5. Ezután mehet vissza az edénybe (amit nem árt előtte elöblíteni, mert ha már ilyen gondosan átszűrtük, akkor kár lenne, ha benne maradna 1-2 héj és mag), majd jöhet hozzá az összes fűszer és az ecet. Belereszeljük a vöröshagymát is, majd az egészet közepes lángon hagyjuk rotyogni.
  6. A paradicsomtól függ, hogy mennyi idő kell neki, hogy szépen besűrűsödjön, de alsó hangon azért másfél órával számoljunk, plusz itt már ajánlatos kavargatni is.
  7. Alaposan kimosott és csírátlanított üvegekbe töltjük, és ha nem akarjuk azonnal felhasználni, akkor érdemes a tetejére kevés olívaolajat önteni, így tovább eláll majd a kamrapolcon! A forró üvegeket száraz dunsztba csomagoljuk, és ha kihűltek, akkor mehet a kamrába vagy a hűtőbe.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 51 551
elküldve: 8
receptkönyvben: 702
elkészítve: 30/30
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

konyha: angol
mikor: mindig
kalória: alacsony
fogás: egyéb fogás
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
szezon: nyár
kategória: szósz
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

házi ketchup, fűszeres paradicsomszósz, ketchup otthon készítve

Hozzászólások (24)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

befőző
BPeti / befőző Sun, 2015-10-25 10:08

még nyáron raktam el paradicsomlevet és abból akarnám megcsinálni. hány liter kell hozzá? ha valaki megcsinálta mennyi lett belőle?

TRendetlen
TRendetlen / TRendetlen Sun, 2015-08-09 10:12

Nekem ebben a receptben túl sok a fahéj és a szegfűszeg. Próbáltam fele annyival, de még úgyis. Nem ették meg a gyerekeim, pedig rengeteg munka volt vele :(

Bébike21
Bébike21 / Bébike21 Wed, 2014-09-24 09:24

Most készítem a második adagot, mert az első 2 hét alatt elfogyott.... Most 12 kg paradicsomból főzőm, így telán egész télen kitart. Ami fontos lehet, hogy igyekezzünk minél húsosabb fajtát választani pl. paprikaparadicsomot. Isteni, köszönöm a receptet!

Cilla
KingaLídia / Cilla Thu, 2014-08-14 17:36

Nagyon ígéretes recept, megcsinálom. Bár én inkább a nyers paradicsomokat lepasszírozom (ahogy az eltett paradicsomléhez is szoktam), így egyszerűbb lesz. Köszönöm a receptet!

86
paradicsom 3.5 kg
cukor 7 dkg
2 dkg
szegfűszeg 3 g
fahéj 3 g
szerecsendió 2 g
fűszerpaprika 4 teáskanál
curry por 2 csipet
szardellapaszta 3 g
babérlevél 3 db
fehérborecet 1.5 dl
vöröshagyma 1 nagy db