3-2-1: indul a paradicsombefőzés!

Milyen paradicsomot válasszunk? Mennyire sűrítsük be? Fűszerezzük? Mindent a paradicsomeltevésről, s még azt is megtudhatod, mit kezdjél a passzírozás melléktermékével!

Pepecs munka, semmi kétség, de milyen jól jön majd télen a paradicsomlé, paradicsomszósz és a házi ketchup egyenesen a kamrapolcról. Egyértelműen finomabb a boltinál, arról nem is beszélve, hogy olcsóbb, és tudjuk, mi van benne (paradicsom), és mi nincs (adalékanyagok, tartósítószer). Megéri a fáradozást, vágjunk bele!

Jó tudni

  • Eltevéshez mindig valamilyen befőzőparadicsomot válasszunk (mint. pl. Kecskeméti, Ace, Marmande), ezek jó ízűek (és ami nagyon fontos), lédúsak, alakra gömbölyűek, méretre közepesek. Semmiképpen se koktélparadicsomból lássunk hozzá a paradicsomlé gyártásának.
  • Ne túl kemény paradicsomokat válasszunk a befőzéshez, de ügyeljünk arra is, hogy túlérettek se legyenek.

NoSalty-tipp:

Fogadjuk meg nagyanyáink tanácsát, miszerint szerencsés néhány napig állni hagyni az eltevéshez vásárolt vagy leszedett paradicsomot, könnyebb lesz feldolgozni, mint a frisset.

  • Ha már egyszer összemaszatoljuk a konyhát, érdemes nagyobb mennyiséget eltenni, nem éri meg néhány üveg miatt szinte ugyanannyit takarítani.
  • Ha tökéletesen csírátlanítjuk az üvegeket és a hibás részeket, illetve a kocsányrészt kivágjuk, tartósítószert nem kell használni.
  • Főzési szokásaink fényében tervezzük meg, és kalkuláljunk, kb. mennyi paradicsomlére, szószra, ketchupra lesz szükségünk jövő nyárig. Inkább számoljunk rá, és legyen több, minthogy kifogyjanak a készletek a tél közepén, hisz, ha jól végezzük dolgunkat, illik több évig elállnia a befőzött paradicsomnak.

Érik a paradicsom – ezt főzd belőle!

A passzírozásról

Két irány közül választhatunk:

  1. vagy nyersen préseljük ki a levet a feldarabolt paradicsomból, és utána főzzük meg,
  2. vagy elkezdjük melegíteni a darabokra vágott paradicsomot, és forrón passzírozzuk, majd tovább főzzük a levét. (Ennek előnye, hogy kevesebb melléktermék keletkezik.)

NoSalty-tipp:

Ha szeretnénk, kikerülhetjük a passzírozás műveletét, mégpedig a reszelős módszerrel (receptért ide kattints!), cserébe viszont meg kell tűrnünk a magokat a lében.

Hogy a passzírozáskor keletkező melléktermék, a paradicsomhéj és magok se vesszenek kárba, adjunk hozzá némi paradicsomlevet (hogy turmixolni lehessen), esetleg pár szem egész paradicsomot is, botmixerrel pürésítsük, töltsük üvegekbe, zárjuk le az üvegeket, lábasban forraljuk 30-40 percig, majd mehet a száraz dunsztba. És kész is a paradicsomos ízesítő, amit pl. pörköltek készítésekor használhatunk.

A főzésről

  • A paradicsom levét addig főzzük, míg el nem fövi a habját. Túl hosszan forralni nem érdemes, és felesleges is, a rövid főzési idővel ízletesebb, vitamindúsabb paradicsomlevet kapunk.
  • Ha sűrűbb paradicsomlevet, szószt szeretnénk, akkor elkerülhetetlen a hosszabb főzési idő.
  • Inkább legyen hígabb a lé, mint túl sűrű, hogy felhasználáskor ne kelljen vizezni, hisz finomabb a víznél a paradicsom saját leve.

Tölts cukkinit!

A fűszerezésről

Az összes levet sose fűszerezzük, inkább csak egy részét. Mindig maradjon sok natúr paradicsomlé is, hogy mindenhez tudjuk használni majd, fűszerezni utólag is lehet.

A házi ketchup természetesen akkor jó, ha fűszeres, ebbe mindig kerüljenek finom ízesítők, az ízlésünk szerint.

A paradicsomhoz jól illenek a következő fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld, petrezselyem, babérlevél, a bátrabbak tehetnek házi ketchupjukba fahéjat, szegfűborsot, szerencsendiót, szegfűszeget is.

Extra tippek

Címlapról ajánljuk

További cikkek