3-2-1: indul a paradicsombefőzés!

Milyen paradicsomot válasszunk? Mennyire sűrítsük be? Fűszerezzük? Mindent a paradicsomeltevésről, s még azt is megtudhatod, mit kezdjél a passzírozás melléktermékével!

Pepecs munka, semmi kétség, de milyen jól jön majd télen a paradicsomlé, paradicsomszósz és a házi ketchup egyenesen a kamrapolcról. Egyértelműen finomabb a boltinál, arról nem is beszélve, hogy olcsóbb, és tudjuk, mi van benne (paradicsom), és mi nincs (adalékanyagok, tartósítószer). Megéri a fáradozást, vágjunk bele!

Jó tudni

  • Eltevéshez mindig valamilyen befőzőparadicsomot válasszunk (mint. pl. Kecskeméti, Ace, Marmande), ezek jó ízűek (és ami nagyon fontos), lédúsak, alakra gömbölyűek, méretre közepesek. Semmiképpen se koktélparadicsomból lássunk hozzá a paradicsomlé gyártásának.
  • Ne túl kemény paradicsomokat válasszunk a befőzéshez, de ügyeljünk arra is, hogy túlérettek se legyenek.

NoSalty-tipp:

Fogadjuk meg nagyanyáink tanácsát, miszerint szerencsés néhány napig állni hagyni az eltevéshez vásárolt vagy leszedett paradicsomot, könnyebb lesz feldolgozni, mint a frisset.

  • Ha már egyszer összemaszatoljuk a konyhát, érdemes nagyobb mennyiséget eltenni, nem éri meg néhány üveg miatt szinte ugyanannyit takarítani.
  • Ha tökéletesen csírátlanítjuk az üvegeket és a hibás részeket, illetve a kocsányrészt kivágjuk, tartósítószert nem kell használni.
  • Főzési szokásaink fényében tervezzük meg, és kalkuláljunk, kb. mennyi paradicsomlére, szószra, ketchupra lesz szükségünk jövő nyárig. Inkább számoljunk rá, és legyen több, minthogy kifogyjanak a készletek a tél közepén, hisz, ha jól végezzük dolgunkat, illik több évig elállnia a befőzött paradicsomnak.

Érik a paradicsom – ezt főzd belőle!

A passzírozásról

Két irány közül választhatunk:

  1. vagy nyersen préseljük ki a levet a feldarabolt paradicsomból, és utána főzzük meg,
  2. vagy elkezdjük melegíteni a darabokra vágott paradicsomot, és forrón passzírozzuk, majd tovább főzzük a levét. (Ennek előnye, hogy kevesebb melléktermék keletkezik.)

NoSalty-tipp:

Ha szeretnénk, kikerülhetjük a passzírozás műveletét, mégpedig a reszelős módszerrel (receptért ide kattints!), cserébe viszont meg kell tűrnünk a magokat a lében.

Hogy a passzírozáskor keletkező melléktermék, a paradicsomhéj és magok se vesszenek kárba, adjunk hozzá némi paradicsomlevet (hogy turmixolni lehessen), esetleg pár szem egész paradicsomot is, botmixerrel pürésítsük, töltsük üvegekbe, zárjuk le az üvegeket, lábasban forraljuk 30-40 percig, majd mehet a száraz dunsztba. És kész is a paradicsomos ízesítő, amit pl. pörköltek készítésekor használhatunk.

A főzésről

  • A paradicsom levét addig főzzük, míg el nem fövi a habját. Túl hosszan forralni nem érdemes, és felesleges is, a rövid főzési idővel ízletesebb, vitamindúsabb paradicsomlevet kapunk.
  • Ha sűrűbb paradicsomlevet, szószt szeretnénk, akkor elkerülhetetlen a hosszabb főzési idő.
  • Inkább legyen hígabb a lé, mint túl sűrű, hogy felhasználáskor ne kelljen vizezni, hisz finomabb a víznél a paradicsom saját leve.

Tölts cukkinit!

A fűszerezésről

Az összes levet sose fűszerezzük, inkább csak egy részét. Mindig maradjon sok natúr paradicsomlé is, hogy mindenhez tudjuk használni majd, fűszerezni utólag is lehet.

A házi ketchup természetesen akkor jó, ha fűszeres, ebbe mindig kerüljenek finom ízesítők, az ízlésünk szerint.

A paradicsomhoz jól illenek a következő fűszerek: rozmaring, oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zellerzöld, petrezselyem, babérlevél, a bátrabbak tehetnek házi ketchupjukba fahéjat, szegfűborsot, szerencsendiót, szegfűszeget is.

Extra tippek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.