Halászlé helyett bárány és kelbimbó: mit esznek Európában karácsonykor?

Ami nálunk a halászlé vagy a bejgli, az máshol a húsos pite, savanyított hering vagy éppen egy hetekig érlelt karácsonyi sütemény. Mi kerül más nemzetek asztalára az ünnepek alatt?

Ahogy Magyarországon, úgy a világon sehol nincs egy-egy nemzetnek egységes karácsonyi menüje. Persze mindenhol vannak olyan tradicionális hagyományok, amelyek alapján ránézésre meg lehet mondani, melyik ország asztalát látjuk, úgyhogy mutatunk néhány híres ünnepi fogást ezek közül.

Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság karácsonyi menüje és az amerikaiak hálaadás napi vacsorája között (nem meglepő módon) elég nagy az átfedés: egészben sült pulyka, pirított kelbimbó, vörös áfonya mártás, gravy és töltelék az alapok. A briteknél viszont kiegészülhet még fácánnal, általában Yorkshire-pudinggal, kenyérmártással, a karácsonyi puding pedig az egyik legjellegzetesebb édességük a torta és trifle mellett. A puding nem olyan puding, ahogy mi ismerjük, ez egy aszalt gyümölcsös, alkohollal érlelt, kifejezetten fűszeres sütemény, amit brandy vajjal tálalnak és hagyományosan hetekig (akár hónapokig) érlelnek. Itt találsz hozzá egy szuper recepteket.

Osztrák és német konyha

Az osztrák és német ünnepi asztalra sült liba, lilakáposzta (és más káposztafélék), szopós malac, burgonyasaláta és sült ponty is kerülhet. Édességek közül elmaradhatatlan a fűszeres lebkuchen, amit “puszedli” formában és apró szeletekre vágva is készítenek, de a karácsonyi kalács, vagyis a stollen (Christollen) több változatban is ismert (marcipánnal, sűrű tésztával, hosszan érlelve is), de a közös bennük a sokféle fűszer és a sokféle kandírozott és aszalt gyümölcs használata. Készítheted klasszikus kalácsként, de aprósüteményként a karácsonyi sütis dobozba is jól passzol.

Franciaország

A franciáknál nem kérdés, hogy olyan dekadens ünnepi menüt készítenek, amit felsorolni is gyönyörűség: foie gras, kacsa- és libamáj terrine, az időigényes, de fantasztikus boeuf bourguignon, gratin burgonya, glasszírozott (vagyis hosszan karamellizált) gesztenye (marron glacés) és persze a karácsonyi fatörzs torta (bûche de Noël), amelynek ma már rengeteg kifinomult változata van - ehhez itt találsz egy remek olvasnivalót. Ja, és ne menjünk el amellett, hogy a provence-i régióban 13 desszerttel zárják a vacsorát, ami Jézust és a 12 apostolt szimbolizálja.

Skandináv konyha

A skandinávok ünnepi fogásai változatosak, de talán legkevésbé ismertek nálunk. Izlandon az egészben sült liba, kacsa mellett népszerű a hófajd, a hangikjöt, vagyis füstölt bárány. amit hagyományosan burgonyával, besamellel vagy vékony, sötét rozskenyérrel tálalnak. A norvégoknál a sültek mellett készül ropogós bőrű, sült malac hasaalja (svineribbe) áfonyamártással (apróbb szemű vörös áfonyából, vagyis lingonberry-ből), aztán ott van még a lutefisk (a svédeknél lutfisk), a szárított-sózott tőkehal, amit hagyományosan a brutál erős, vodkához hasonló, gyógynövényekkel készített akvavittel öblítenek le. A svédeknél halakkal kezdik a vacsorát (lazac, ecetes hering, lutfisk), aztán jönnek a füstölt kolbászok, húsgolyók, sajtok, végül egy mandulás rizses édességgel (risgrynsgröt) zárják a vacsorát. A dánoknál többféle sült hús, sonka, karamellizált és főtt burgonya, káposzták mellé mártás jár, és náluk is népszerű a rizspuding mandulával. És hogy még mi? Naná, hogy a rénszarvas.

Lutefisk

Olaszország

Nem hagyhatjuk ki az olaszokat sem, de a különböző régiók karácsonyi szokásairól vaskos könyveket lehetne írni, ezt a legjobban az édességekkel lehet szemléltetni. Sienában riccarellit, Campaniában struffolit, Bolognában certosinót, Lombardiában panettonét, Verona környékén pandorót (aranykalács), Liguriában pandolcét (édes kalács), Sienában és Toszkánában panfortét (erős kenyér) és panpepatót (borsos kenyér) készítenek, úgyhogy a levesek, sültek, tészták, egytálételek felsorolása valószínűleg órákig tartana.

Nálatok mi nem hiányozhat az ünnepi asztalról?

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?