r
Nosalty Logó

Ünnepi csokoládés fatörzs

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
Ünnepi csokoládés fatörzs
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Összeállítás

Összesen 844 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Összeállítás

Összesen 8434 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír

Piskóta

Krém

Összeállítás

Összesen 412 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    55.8 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    221 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    503 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.8 g
  • Cukor
    59 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    364 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    99 mg
  • Retinol - A vitamin:
    357 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    163 micro
Összesen 844 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    93.2 g

Zsír

  • Összesen
    557.9 g
  • Telített zsírsav
    322 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    160 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    2205 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5029.5 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    790 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    761 mg
  • Foszfor
    1991 mg
  • Nátrium
    1253 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    778.4 g
  • Cukor
    591 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

VÍZ

  • Összesen
    547.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3642 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    330 micro
  • K vitamin:
    70 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    203 micro
  • Kolin:
    993 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3574 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    831 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1629 micro
Összesen 8434 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    107 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    245.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    97 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.9 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    177 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 412 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Összeállítás

Elkészítés

Piskóta

  1. Sütőpapírral kibélelünk egy gáztepsit, a sütőt pedig előmelegítjük 170°C-ra.
  2. A tojások sárgáját a cukor 3/4-ével és vaníliás cukorral habosra keverjük, nagyjából fehéredésig.
  3. A tojásfehérjét elkezdjük habosítani a csipet sóval és a cukor maradék 1/4-ével, majd kemény habbá verjük.
  4. Kézi habverővel, lassú mozdulatokkal elkezdjük hozzákeverni a tojássárgákat.
  5. Majd további lassú keverés mellett hozzászitáljuk a szódabikarbónás lisztet is, és határozott mozdulatokkal simára keverjük a tésztát
  6. A sütőpapíron szétterítjük a masszát, szögletesre kenjük. Fontos, hogy a masszát egyenletesen kenjük el.
  7. Előmelegített 170°C-os sütőben, hőségkeverés nélkül, kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  8. Ha kisült, még langyosan fordítsuk át egy másik papírra, és húzzuk le az aljáról, amin sült. Végül a papírral együtt tekerjük el, és így hagyjuk teljesen kihűlni.

Krém

  1. A krémhez gőz fölött olvasszuk össze, sima, egynemű állagúra a csokoládét, a vajat, a tejszín és a porcukrot.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd robotképpel habosítsuk ki. (Ha netán kissé kicsapódna, kakaóporral tudjuk korrigálni az állagát.)

Összeállítás

  1. Összeállításhoz tekerjük le a piskótát, egyenletesen kenjük el rajta a krém kétharmad részét, majd ismét csavarjuk fel. Majd a maradék krémmel vonjuk be. Hűtés előtt vékony csokoládélapokból készített "kéreggel" vonjuk be (vagy akár recés kártyával csíkozzuk be).
  2. Hogy még hatásosabb legyen a fatörzsünk, tálalás előtt kis marcipánból készült gombákkal, levelekkel, bogyókkal, díszítjük, illetve megszórjuk porcukorral is.
  3. Egy bő órára a hűtőben dermesztjük. Amint kihűlt, szeletelhetjük is!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 120
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 17547
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 11.

Receptkategóriák

további kategória: karácsony kategória: karácsonyi sütemények

Receptjellemzők

Ünnepi csokoládés fatörzs
Gerzsenyi Flóra 370 recept

Franciaország és Belgium hagyományos karácsonyi süteménye, mindig piskótatekercs az alapja, a krém pedig, ami belekerül, vajas csokoládékrém. Ahány karácsony, annyi fatörzs. Mivel mindenkinek megvan a "saját eredeti" receptje, ezért mi is bemutatjuk az „eredeti, hamisítatlan karácsonyi fatörzstortánkat.

Hozzávalók

Piskóta

Krém

Összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek