Így nem fognak teljesen elázni a gyümölcsös pitéid

A gyümölcsös piték uralják a nyár süteményfelhozatalát, és ha sok ilyen desszertet készítünk, nem árt ellesnünk egy-két trükköt ahhoz, hogy mindig tökéletesre süljenek.

Gyümölcsös pitét szinte bármilyen ízben készíthetünk, főleg akkor, ha nyár van: mehet bele nyár elején eper és rebarbara, nyár közepén meggy és cseresznye, nyár végén pedig őszibarack és bogyósok. Friss alapanyagból mindig sokkal jobb gyümölcsös pitét sütni, persze nem könnyű ezeket tökéletesre csinálni, mert nagyon lédúsak. Nézzünk pár trükköt az elázás ellen.

Így nem fognak teljesen elázni a gyümölcsös pitéid

Süsd meg alaposan a tésztát

A pite esetében nagyon fontos a gyümölcsös töltelék, de ugyanolyan fontos a készre sütött tészta is. Mivel ez fogja összetartani a süteményünket, oda kell figyelnünk arra, hogy tökéletesre sikerüljön.

A nem túldolgozott, kellő ideig pihentetett és jól átsült tészta elengedhetetlen ahhoz, hogy a piténk szaftos legyen, de ne ázzon el.

Főzd meg a gyümölcsöt

Persze sokkal jobb friss gyümölccsel dolgozni, mint fagyasztottal, hiszen fényévekkel finomabb, zamatosabb és ízesebb süteményt kapunk így. Mindemellett sajnos a friss alapanyagoknak is megvan a maguk hátránya: például túl sok levet eresztenek.

Ennek szerencsére elejét vehetjük, ha a tölteléket egy kicsit előfőzzük. A strammabb, nem túl puha gyümölcsöket a receptben írt mennyiségű cukorral főzzük közepes lángon, nagyjából 10-15 percig, amíg enyhén össze nem esnek, és levet eresztenek.

Szűrjük le a levét, majd keverjük el a receptben írt keményítővel, Öntsük vissza a gyümölcshöz, és sűrítsük be a tölteléket. Ha kész, mindenképpen hagyjuk hűlni egy kicsit, mert a forró töltelék tönkreteszi a pitetésztát.

Sűrítsd be a tölteléket

Az olyan gyümölcsökkel, amelyek gyengébbek, gyorsan szétfőnek (pl. bogyós gyümölcsök), legyünk óvatosabbak. Egyszerűen keverjük össze őket a cukorral, majd hagyjuk állni 20-30 percig.

Ennyi idő alatt levet ereszt a gyümölcs, amit utána le kell szűrnünk, és sűrűre főznünk a keményítővel. Ezt a nyers gyümölccsel összekeverve önthetjük a megsült pitetésztába.

Hagyd kihűlni a pitét

Miután tettünk azért, hogy mind a tészta, mind a töltelék tökéletes legyen, majd kellő odafigyelés mellett készre sütöttük a piténket, akkor jön a legnehezebb feladat: meg kell várnunk, hogy teljesen kihűljön a sütemény.

Ha túl korán belevágunk a pitébe, hajlamosabb lesz a szétesésre, mert a hűlés során a töltelék még tovább sűrűsödik, szilárdul. Legalább 1 órát adjunk a pitének a hűlésre, de ha ráérünk, ennél többet is várhatunk.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Nyári receptek, finomságok, okosságok:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek