Egy titkos összetevővel tuti, hogy tökéletes lesz a PITÉD

Ha nagy pitekészítő hírében állsz, vagy pont fordítva, még csak most próbálkozol a témával, érdemes lehet ellesni ezt a trükköt a tökéletes pitetészta érdekében.

A vajas pitetészta az egyik legkönnyebben összeállítható süteményalap, mégis van néhány trükk, amivel tökéletesíthetjük az eredményt. Mutatunk egy titkos hozzávalót, amitől még omlósabb lesz a tésztánk.

Itt van az ősz, jönnek a borongós délutánok, ilyenkor mindenkinek kedve támad valami édes, melengető, szirupos süteményhez, amiben az omlós, vajas tészta és a gyümölcsös töltelék tökéletes párost alkotnak. Egy bögre teával, kakaóval vagy kávéval még a legzordabb napot is feldobják.

A tészta elkészítése valóban nagyon egyszerű, ha van késes robotgépünk, akkor elég ha csak beledobáljuk a hozzávalókat, és addig dolgoztatjuk a gépet, amíg össze nem áll a tészta. Jöhet a pihentetés a hűtőben, majd a sütés.

Mivel töltsük meg?

Az pedig, hogy mivel töltjük meg, csak rajtunk múlik: lehet őszi gyümölcsökre hangolt a sütink, készülhet fagyasztott meggyel vagy cseresznyével, de akár sütőtökkel is, és persze ki ne hagyjuk a klasszikus, megunhatatlan almás pitét sem.

A gyors, hétköznapi pite egyik könnyű variációja a galette, ami szintén egy egyszerű, vajas tészta, itt találtok hozzá szuper ötleteket.

A tökéletes almás pite titkát a legtöbb családban generációk adományozzák egymásnak, mi itt mutatunk többek közt a klasszikus változathoz is egy receptet, és tanácsokat is adunk a sütéshez.

A hagyományos recept

A konzervatív recept szerint – és ha nincs késes robotgépünk – a tészta elkészítésénél szigorúan be kell tartani, hogy a jéghideg hozzávalókat meleg kézzel vagy egy keverőtálban fakanállal és óvatos mozdulatokkal kell összegyúrni. Egyszerűnek hangzik, hiszen a tésztához elvileg tényleg nem kell más, mint hideg vaj, liszt, hideg víz és egy kicsi só.

A gyakorlatban azonban nem mindig áll össze olyan könnyen a tészta, ennek egyik oka, hogy ritkán optimálisak a sütési körülményeink otthon: a konyhánk hőfoka és páratartalma sosem állandó, máshogy viselkedik a tészta, ha egy hűvösebb, száraz helyiségben gyúrjuk össze, és máshogy, ha párás melegben dolgozunk vele. Hiába vigyáztunk például, hogy a vaj ne olvadjon meg teljesen a kezünk és a helyiség melegétől, ha a pihentetés után hűtőből elővéve nem azonnal kezdünk el dolgozni vele. Ha túl sokáig áll a tészta, a vaj elkezd elolvadni benne – ez pedig nem tesz neki jót.

A TRÜKK!

Van azonban egy hozzávaló, ami mindenki konyhaszekrényében fellelhető, mégsem jut eszünkbe, hogy a pitetésztába használjuk. Pedig egyszer és mindenkorra megoldhatjuk vele a fenti problémákat a Kitchen cikke szerint: a SÜTŐPOR! Ez a titok.

Ha egy keveset (negyed-fél teáskanálnyit) hozzáteszünk a tésztához, nemcsak könnyebb, omlósabb lesz, hanem ha esetleg a túl meleg vagy pont hideg konyha miatt a tésztánk nem áll rendesen össze, vagy megolvad benne a vaj, és túlságosan összeáll a liszttel (amitől túl kemény lehet majd sütés után a tészta), egy csipet sütőpor hozzáadásával orvosolhatjuk a bakit.

Sőt, a sütőpor térfogatnövelő tulajdonsága miatt megelőzhetjük, hogy sütés során összemenjen a tészta. Persze, ha van időnk egy egész éjszakát pihentetni, majd formázás után, még sütés előtt le is fagyasztani a tésztát, akkor sem fog majd összemenni a sütéskor, de a sütőpor hozzáadásával ugyanezt érhetjük el, csak jóval egyszerűbben.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!