A meggyleves, ami sülve készül, mégis jéghidegen borzongat

A meggyleves örök nyári kedvenc, én magam is nagyon szeretem, persze a bennem élő leállíthatatlan alkotó vágy nem hagyja, hogy ne csináljak vele valami izgalmasat. Például a sütőben.

A meggyleves abszolút klasszikusnak mondható, ezért még én sem mertem túlzásba vinni a vele való kísérletezést és átalakítást. Igazából csak arra a problémára szerettem volna megoldást keresni, ami mindig is megkérdőjeleztette velem a meggyleves szeretetét. Ez pedig nem más, mint a leves állaga: nekem mindig kicsit túl híg volt, nem elég meggyízzel, esetenként túl lisztes hatással. Nos, ezekre most mind egy lépésben találtam megoldást, mindjárt mondom, mi az.

A jéghideg sültmeggy-leves receptjét ITT találod!

Süssünk, ne főzzünk!

Ugyan a főzés többször elsőbbséget élvez a konyhánkban, mint a sütés (mert gyorsabb, effektívebb, könnyebb módszer), rengeteg olyan eset van, amikor jobban járnánk, ha főzés helyett sütnénk.

A sütés során sokkal mélyebb, karakteresebb ízek alakulnak ki, míg elérhetjük ugyanazt az állagot, amit főzéssel is.

Gyakran szeretem kitenni a gyümölcsöket a sütő hőjének, mert nagyon szeretem, amit a forróság tesz velük. A meggyleves esetében is inkább félretettem a főzést, és a sütőt kapcsoltam be, a következők történtek:

  • a meggyszemek kellemesen, enyhén megpirultak, ízük elmélyült
  • egy kevés levet eresztett a gyümölcs, ami lazábbá tette a leves állagát
  • megpuhultak a meggyszemek, olyanok lettek, mint főzve
A jéghideg sültmeggy-leves receptjét ITT találod!

Tejföl igen, liszt nem

Szinte mindent megtartottam a klasszikus ízekből (a meggyhez citromlé, méz, szegfűszeg és fahéj került), egy hozzávalót leszámítva. A lisztet sosem szerettem a gyümölcslevesekben, mert bármennyire is próbálja elrejteni az ember, a jelenléte ugyanúgy érezhető.

Ezért a leveshez egy kis tejfölt tettem, ezzel selymesítettem, krémesítettem, a lisztet pedig teljesen elhagytam. Így is kellően sűrű volt az állaga, mert a leturmixolt gyümölcsök nem hígították fel túlságosan.

Turmixolva, jéghidegen

A megsült gyümölcsök egy részét érdemes félretenni, hogy ne egy krémlevest kapjunk, hanem jobban hasonlítson a végeredmény a klasszikus meggylevesre. A többi gyümölcsöt a kisült lével és tejföllel leturmixoljuk, majd mehet az egész a hűtőbe, ahol jéghidegre hűtjük a levest.

A jéghideg sültmeggy-leves receptjét ITT találod!

Én egy nagy gombóc vaníliafagylaltot tettem az istenien krémes, savanykás, és összességében a klasszikusra hajazó leves közepébe. Így már teljesen elégedett voltam a meggylevessel: ízes volt, sűrű volt, minden volt, ami ezen a nyáron örömet okozhat.

Készítsünk jéghideg sültmeggy-levest!

Hozzávalók: 1 kg meggy, 4 ek méz, fél citrom leve, 1 tk fahéj, 1 tk szegfűszeg, 100 g tejföl, vaníliafagylalt

A jéghideg sültmeggy-leves receptjét ITT találod!

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, és egy nagy sütőtálba tesszük. Rácsorgatjuk a mézet, ráfacsarjuk a citrom levét, és ízesítjük a fűszerekkel. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, ahol 20 percig sütjük.

A sült meggy 1/3-át kihalásszuk a tálból, a többit pedig a lével együtt egy turmixgépbe tesszük, és krémesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a tejfölt is, és ezzel is összedolgozzuk.

A maradék egész meggyeket elkeverjük a krémes levessel, és az egészet hűtőbe tesszük, amíg teljesen le nem hűl. A meggylevest jéghidegen, vaníliafagylalttal tálaljuk.

A jéghideg sültmeggy-leves receptjét ITT találod!

A jéghideg sültmeggy-leves teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Legújabb receptek

Tejbegrízgombóc

A legegyszerűbb és leggyorsabb gombócok bizony tejbegrízből készülnek: a sűrű masszából gurított labdacsok morzsában, mákban, dióban is megfürödhetnek, tálalásukhoz pedig sodót, ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...