Így befolyásolja az evőeszköz külseje az ételek ízét – ezért édesebb piros kanállal a joghurt

Kanál, kés, villa: konyhai eszköztárunk leghasznosabb darabjairól méltatlanul kevés szó esik, pedig komoly hatással vannak arra, hogy miképp érzékeljük az ízeket.

Rengeteg étel, amit szeretünk, egészségtelen, hiszen magas a zsírtartalma, túlságosan sós, vitamintartalma elenyésző - és bár az esetek túlnyomó többségében tisztában vagyunk ezzel, automatikus étkezési szokásainkon változtatni csak nehezen tudunk. Ez a jelenség adta a kutatóknak az ötletet: ha nem tudunk változtatni a fogyasztáson, változtassunk az ételek környezetén. Ennek a felvetésnek részeként láthatott napvilágot az a megfigyelés, ami bizonyítja, hogy a tányér és a pohár mérete, a háttérzene, a tálca színe, a megfelelő fény, mind-mind hatással vannak a fogyasztásra –a Flavour Journal-ban közzétett kísérlet pedig rávilágít, az olyan mellékesnek tűnő részletek is számítanak, mint az evőeszköz, azok súlya, alapanyaga, mérete, formája, textúrája és színe nagyon is meghatározzák az ételek ízét.

Egy oxfordi kutatócsoport különféle alapanyagú és küllemű evőeszközöket vizsgált, egészen pontosan azt, hogy azok mennyire befolyásolják egy adott étel érzékelését (minőségét, finomságát, sósságát, édességét).

A vizsgálódást, melyet több mint száz diák közreműködésével végeztek, három kísérletre osztották.

Az elsőben egyszerű, olcsó műanyag evőeszközöket vizsgáltak, amikben apró súlyokat rejtettek el, hogy a várakozásokkal ellentétben jóval nehezebbek legyenek. A kísérletet egy drágább, a fémhez hasonlító műanyag evőeszközzel is elvégezték, hogy megvizsgálják, az evőeszköz “értéke” kivetül-e az ízlelésre. A második kísérletben az evőeszköz és az ételek színével “játszottak”, piros, kék, zöld, fehér és fekete evőeszközöket, és hófehér, illetve piros joghurtot kínáltak fel a kísérleti alanyoknak. A harmadik kísérletben az evőeszköz formáját vizsgálták, a résztvevőknek sajtot kellett fogyasztaniuk villa, kés, kanál és fogvájó segítségével.

1. Az evőeszköz alapanyaga, súlya, mérete

A vizsgálódás során bebizonyosodott, az agyunk már akkor ítéletet hoz, amikor az ételt még meg sem kóstoltuk. Megfigyelték például, hogy a résztvevők sokkal sűrűbbnek és drágábbnak érzékelték a joghurtot akkor, ha azt hagyományos fém evőeszköz helyett egy könnyű, műanyag kanállal fogyasztották. Az is kiderült, hogy a “menő” kanál nem hagyott mély nyomot a tesztelőkben, ellenben a kanál súlya és mérete annál inkább. A legnehezebb kanállal elfogyasztott joghurt kapta a legrosszabb minősítést: az volt a legkevésbé sűrű, minőségi és az nem ízlett a legtöbb alanynak. A legjobb értékelést a teáskanál kapta.

A műanyag evőeszközbe rejtett súlyok ugyanakkor rávilágítottak arra, hogy az ember elvárásai erősen befolyásolják az ízlelést, hiába voltak nehezebbek ezek a műanyag evőeszközök a vártnál, a műanyag kanál súlya nem számított, a joghurt sűrűnek, drágának és finomnak hatott. Az evőeszköz mérete ugyancsak befolyásolja az ízlelést, méretkérdésben ugyanakkor szintén az előzetes elvárások azok, amik hatnak.

Egy leveses kanálhoz a legtöbb ember a sós ízeket köti, míg egy kiskanállal, amit a legtöbbször desszertek vagy kávé mellé kapunk, sokkal édesebbnek hat az étel.

Ezt olvastad már?

Ilyen hatása van a párkapcsolatunkra annak, hogy mit eszünk

2. Az evőeszköz színe

Ami az evőeszköz színét illeti, kutatók állítják, az ízlelés érzékelése érzelemvezérelt, amennyiben egy szín pozitív érzelmeket, hangulatot rejt, úgy a falat is ízletesebb lesz.

Kevésbé hatott édesnek és minőséginek a fehér színű joghurt, ha azt fehér kanál helyett feketével kellett megenni, viszont a piros kanál, mivel az édes gyümölcsre emlékeztet, édesebbé tette az érzékelést.

3. Az evőeszköz alakja

A korábbi tapasztalat ennél a kérdésnél is komoly hatással bír, a választott evőeszköz típusa meghatározza az ízlelést. Mivel a sajthoz leginkább a kést kötjük, ez az elvárás az ízlelésben is visszaköszön, a késsel elfogyasztott sajt kapta a legjobb minősítést - szemben a többi evőeszközzel.

A kutatók szerint az étkezés nem más, mint egy multiszenzorális élmény, ahol minden egyes érzékszervünk hozzájárul az ízleléshez. Az evőeszköz helyes megválasztása nemcsak a diétában, az étkezési szokásaink megváltoztatásában is segítségünkre lehet, de az éttermek számára is hasznos információkkal bír.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: iStock

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek