6+1 főzési technika, ami után nem kell órákig szellőztetni

Nem új a nap alatt, nagyanyáink is művelték, csak akkor még nem így hívták az alacsony hőmérsékleten való sütést. Következő cikkünkben azt járjuk körbe, hogyan tudunk égéstermék nélkül ízletes ételeket készíteni, hiszen ezzel is csökkenthetjük a károsanyag-kibocsátást.

Amikor a károsanyag-kibocsátásról hallunk, általában bele sem gondolunk abba, hogy nemcsak a járművek és az ipari tevékenységek szennyezhetik a levegőt, de például a mindennapi tevékenységeink során is keletkezik egészségkárosító füst. Ilyen például a dohányzás, a zöldhulladék-égetés vagy éppen bizonyos konyhai tevékenységek. Ez utóbbi esetében nem kell messzire mennünk, ha olyan technológiákat keresünk, amelyekkel kizárhatjuk vagy csökkenthetjük az ártalmakat: tanulhatunk az ősöktől, megnézhetjük a legújabb vívmányokat a neten, vagy hetente egy-két alkalommal megelégedhetünk a hideg vacsival. Nézzük, mik a lehetőségek!

Konfitálás

Mindenki kóstolta már a nagyi vagy a rokonok által készített, egyben sült húst, ami hosszú órákon keresztül, nagy vasedényben, zsír alatt puhul a sütőben. Régen még nem illettük ezt a metódust külön jelzővel, most már tudjuk, hogy ez a szájban szétomló konfitált husi a család kedvence! És nem csak a családé! Wossala Rozina is a kedvenc főzési technikái közé sorolja a konfitálást:

Itt lassan, zárt környezetben oldódnak ki az ízek, a legapróbb zamatokat is megőrizve – magyarázza. – Így szoktam fokhagymát vagy akár koktélparadicsomot eltenni, de az biztos, hogy a kacsacomb is így lesz a legomlósabb.

Szuvidálás

Magában, vagy fűszerekkel, zsiradékkal szuvidoló zsákban összezárva, állandó, alacsonyabb hőfokú vízfürdőben meggátolhatjuk, hogy a fehérje kicsapódjon, így magas minőségű ételeket tudunk készíteni. Ez tulajdonképpen a konfitálás egy továbbgondolt fázisa, még jobban, még finomabbat. De aki nem teheti meg, hogy erre a folyamatra egy külön gépezetet vásároljon, az maradhat a konfitnál, otthoni körülmények között tökéletesen megteszi ez is, ártalomcsökkentés kipipálva! Étteremben viszont, aki még idáig nem tette, próbáljon ki mindenképpen egy-két szuvidált fogást, megéri!

Párolás

Hús és zöldségek is könnyedén párolhatóak nagy serpenyőben. Ha vizet teszünk alájuk, a fedő alatt gőz képződik, amiben könnyen megpuhul minden.

Azokat a zöldségeket, amelyek szeretnénk, hogy megtartsák a színüket, állagukat, tegyük párolókosárba, és a víz felett gőzöljük. Húsok terén vajjal vagy kevés más zsiradékkal gyakori locsolgatással is párolhatunk, de ugye ilyenkor a gőz mellett egy kevés füst is kerül a levegőbe.

Blansírozás

Ugyancsak az állag, szín és beltartalom megóvására jó a blansírozás. Ekkor pár percre forrásban lévő vízbe dobjuk a zöldségeket, aztán jeges vízben fürdőztetjük, végül leszárítjuk, és tálaljuk. Így lesz a legjobb például a spárga és a zsenge brokkoli.

Házi krémek és szendvics

A jó öreg szendvics – van élet a sima sajtos-sonkáson túl is, higgyétek el! Házi sós krémeket, szendvicsrémet minden megmaradt, akár már kicsit szépséghibás zöldségből, a hűtőben egy hete várakozó sültből is készíthetünk. Mellé frissen szeletelt zöldségeket tálaljunk.

Sajttál

Nincs szebb, mint egy művészien megpakolt sajttál! Sok friss és érlelt íz, mellé passzoló olajos magvakkal, szárított és friss gyümölcsökkel. Nem csak ünnepnapokon és a haveroknak jár, a munkás hétköznapokat is feldobhatjuk vele.

+1 tipp a füstös ízek kedvelőinek:

Bármilyen krémet, párolt húst és zöldséget feldobhatsz egy pár csepp folyékony füsttel vagy egy kis füstölt fűszerpaprika-szórással!

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. megrendelésére készült.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

9 étel, melyet a nyárkedvenc lecsó ihletett

A lecsó a kedvenc nyári ételeink dobogósa – bár most tényleg eszméletlen drágának számít sajnos, néhány paradicsom és paprika, no meg némi hagyma felhasználásával és egy szuper recepttel simán feldobhatunk vele egytálételeket, húsokat, pitéket, rizses fogásokat is!

Nosalty

További cikkek

Szlovákiának sikerült az, amiről mi még csak álmodunk

Szlovákia óriási sikert ért el, északi szomszédunk ugyanis csaknem fél év alatt visszahozta a betétdíjas rendszert a boltokba, június végétől pedig már nem is találkozhatunk olyan üdítős flakonokkal és dobozokkal, amelyek ne lennének visszaválthatóak.