Főzelékfalók, figyelem!

A főzelékeket mindenki szereti! Ha nem is rajongsz mondjuk a tökfőzelékért vagy a spenótért, akkor például a krumpliból vagy zöldborsóból főzöttért biztosan odavagy, ez egy megunhatatlan ételműfaj.

Sok-sok érv szól amellett, hogy rendszeresen főzzünk főzeléket!

Miből lesz a csemege?

Próbáljuk a hosszúra nyúlt telet felejteni, eszünkbe sem jutna „téli" főzelékeket készíteni! A babfőzelékek, sárgaborsópürék, lencsefőzelékek, paradicsomos káposzták, kelkáposzta-főzelékek végre nyári álmukat alhatják, talán csak a krumplifőzelékek kapnak tavaszi kegyelmet. Ha maradt még a mélyhűtődben fagyasztott zöldség, itt az ideje, hogy gyorsan megszabadulj tőle, hamarosan úgyis csak a friss főzelékfélékhez lesz ihleted. A morzsolt, tejes, jégbe zárt kukorica például remek alap lehet, de a fagyasztást szintén jól viselő brokkolival és karfiollal sem érdemes tovább várni.

Spenótmarketing

A spenót igazán szerencsés, hogy olyan bátor és erős reklámarcot tudhat magának, mint Popeye! De nincs is igazán szüksége marketingre, hiszen a friss spenót az egyik legjobb, ami tavasszal terem! És annak ellenére érdemes rendszeresen beiktatnod az étrendedbe, hogy az ultramagas vastartalmáról szóló tények tévhitnek bizonyultak. A harapnivalóan zöld levelek ugyanis ezen kívül is rengeteg vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak. Ideális esetben nyersen kellene fogyasztanunk, de saláta, tésztaétel vagy leves is készülhet belőle. Nem beszélve a fantasztikus főzelékekről!

Még több spenótfőzeléket itt találsz >>

Saláta mint főzelék

Igazságtalanság a fejes salátára nézve, ha csak és kizárólag ecetes lében tudjuk elképzelni, például a tojásos nokedli oldalán. Ha gyors és egyszerű fogásra vágysz, inkább fogj egy nagy fej salátát, csipegesd leveleire, a leveleket is tépegesd apróra, kis olajon futtasd meg, majd habard, rántsd be és ízesítsd kedved szerint.

Kihagyhatatlan: medvehagyma-főzelék

Szezonja van, vétek lenne kihagyni! Mennyei medvehagymából éppúgy készíthetsz főzeléket, mint más leveles zöldségekből. Csak az ízélmény lesz más, a medvehagyma-főzelék valami egészen különleges étek. Főzelékfalók, figyelem! Kezdődhet a főzelékfalás!

Vagány vegavagdaltak >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Címlapról ajánljuk

Így festett egy szüret régen – Képeken a munka és...

Manapság már viszonylag ritka, hogy egy családi/baráti társaság, esetleg egy egész falu felhágjon a szőlőhegyre őszidő derekán, hogy az ott roskadozó fürtöket puttonyba szedje, azokból bort készítsen és az egész folyamatot lakomával, játékokkal és általános mulatsággal kísérje. A szüret nem is olyan rég szerves részét képezte az ősznek, a hozzá fűződő szokások pedig sokat mesélhetnek egy olyan korról és világról, amit (nagyrészt) már magunk mögött hagytunk.

Lakos Benedek

További cikkek