A fánk sósan is jó!

A farsang főszereplője a fánk. Ki a csörögére, ki a klasszikusra, ki a külföldi fánkokra szavaz. Ha pedig nem vagyunk édesszájúak, akkor a sós változattal ünnepelhetjük a farsangot.

Bármilyen furcsa, nem mindenki rajong a lekváros vagy csokis farsangi fánkért, sem a porcukorral megszórt roppanós forgácsfánkért. A farsangi lakomák az évszakhoz illően amúgy is nehezek és zsírosak, sokan nem bírnak még desszertnek is egy bő olajban sült fánkot benyelni. Egy fánk pedig amúgy sem fánk. Mit tegyünk, ha fánkoznánk, de nem a hagyományos formában?

Megy a levesbe!

Sok leves kitűnő kísérője lehet egy sós fánk. A könnyebb levesek, mint a hagyma, gomba vagy brokkoli, elbírják a nehezebb krumplis fánkokat, míg a nehezebb krémlevesek mellé egy könnyű sajtos kísérőt válasszunk! Kiválthatjuk vele a sajtos pirítóst, a kenyérchipset, a krutont, de természetesen a sima kenyeret is. Így nemcsak a fánkevés van kipipálva, de minden valószínűség szerint a második fogást is megspórolhatjuk, és desszertnek is elég lesz egy könnyű gyümölcskrém.

Fánkok a nagyvilágból >>

Főfogás fánkból

Ha nem ettük magunkat tele levessel, akkor jöhet egy laktatóbb főfogás. A sós fánkok egy-egy szaftosabb hús vagy pörkölt mellé tökéletesen illenek. Rusztikus, nehezebb fogások mellé krumplifánk vagy lángos, egy könnyebb hal mellé pedig valamilyen krémmel töltött, könnyű fánkocska passzol. Ha nem akarunk a hússal külön bíbelődni, némi sonkával vagy kolbásszal felturbózva, tejföllel tálalva isteni főfogást tálalhatunk fel. Arról nem is beszélve, milyen finom tud lenne egy téli zöldségből készült fánk magában is.

Rokfortos sajtfánkocskák >>

Tapas-d be a szád!

Végül pedig azok kedvére szeretnénk tenni, akik farsangkor inkább a finom borokat és jófajta párlatokat részesíti előnyben. Igazi téli borkorcsolya lehet néhány sós fánkfalat. A lehetőségek tárháza végtelen: a sós mini képviselőfánk, kapros-túrós vagy szalonnás burgonyafánk mellett nem kell a félnünk, hogy becsípünk. Ha pedig partira készülünk, a legegyszerűbb sós fánkból is változatos büfét varázsolhatunk, ha kaviárral, lazaccal, zöldségpürével vagy körözöttel tálaljuk a farsangi kedvenceket.

Még több sós fánk itt >>

A rovat korábbi cikkeit itt találod >>

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek