Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos golyó

Sajtos golyó
Sajtos golyó
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (48)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A képviselőfánk sajtos rokona. Ebből az adagból kb. 40 db lesz.

hozzávalók / 10 adag

A golyókhoz

A krémhez

ajánlat

Koktélpartira, fogadáson, kiállítás megnyitón a pohár ital mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejhez állandó keverés mellett adjuk a lisztet, vajat, és a reszelt sajt nagy részét. Sót, borsot darálunk rá.
  2. Állandó keverés mellett (kisrugós) felfőzzük, amíg az edény faláról elválik.
  3. Lehúzzuk as tűzről és addig kavarjuk tovább, míg langyos nem lesz.
  4. Hozzáadjuk a tojásokat, homogenizáljuk és hagyjuk kihűlni.
  5. A hideg masszát habzsákból vajazott sütőlapra adagoljuk.
  6. Forró sütőbe tesszük és mérsékelt lángon pirosra sütjük.
  7. Kihűlés után kettévágjuk, krémet kenünk rá és kevéske reszelt sajtot szórunk, mielőtt a fedelét rárakjuk.

Krém készítése:


  1. A tojás sárgáját simára keverjük a tejföllel és hozzáadjuk a villával összetört, vagy reszelt gomolya sajtot.
  2. Ha nem elég sós, utánsózzuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 249 492
elküldve: 35
receptkönyvben: 3 018
elkészítve: 36/53
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: húsvét, szilveszter
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Sajtos képviselőfánk, képviselőfánk sajttal töltve

Hozzászólások (48)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tmegi007
tmegi007 Tue, 2014-12-30 21:17

Szia, kérdés: akkor most másfél liter vagy másfél deci tejjel készítsem???
Köszönöm: Magdi

szildi5
szildi5 Tue, 2014-12-30 10:24

Kedves Ildikó!
A tej mennyiségét javítani kellene, mert liter van írva és nem deciliter (ez gondolom elírás), ezért lehet, hogy van akinek folyt az egész. Jó lenne javítani, mert egyébként a recept teljesen jó. Én a képviselőfánkot szoktam így készíteni, kicsit több tojással.

Gázsütősöknek: nálam kb. 220 fokon volt a legjobb a sütése (ez valahol a legmelegebb és közepes meleg között). Jól elő kell melegíteni a sütőt, és nem szabad 15 percig kinyitni. Érdemes a tepsit a sütő fölső zónájába rakni, hogy az alja nehogy megégjen.

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2015-01-05 14:40

Hehe, a poén az, hogy a hozzászólásod kábé akkor jött, amikor az első adagot kivettem a sütőből... :) Ha valaki próbált már égetett tésztát (ismereteim szerint ez a hivatalos neve) készíteni, tudja, hogy kell hozzá karmunka, na de másfél liter tejből!!!! :D Elég az hozzá, hogy kábé egy órát álltam felette, a fakanál feltörte az ujjam és kábé egy centi kozma sült az edényem aljára mire elkészült. :D Szerencsére nem vagyok kiakadós típus, csináltam hozzá jó fűszeres, füstölt tarjával és piros kaliforniai paprikával gazdagított krémet. A kozmás ízt így se nyomta el, a vendégségbe így nem vittem magammal, de annyi kiderült, hogy az elgondolás szuper, a töltelék nagyon fini volt, tuti hogy ki fogom próbálni a helyes tejmennyiséggel is! :D

kingabinga
kingabinga / kingabinga Mon, 2014-12-29 10:56

Kedves Ildikó! Szilveszterre megsütném a csajoknak, hadd hízzanak! ;) Akkor még egyszer, utoljára. Nekem gázsütőm van, nem tudom fokokra állítgatni csak úgy kábé kis, közepes, nagy láng. Pontosan leírnád nekem a sütési folyamatot, hogy ne rontsam el? Hány fokra (kábé) melegítsem elő a sütőt, tudom ne nyitogassam, és ha jól látom 15 perc sütés és az hány fokon legyen? Köszi előre is!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Mon, 2014-12-29 21:58

Kedves Kingabinga!
Teljes lángon melegítsd elő a sütőt, úgy 15-20 percig. Közepes lángon süsd kinyitás nélkül 15 percig, ha még nem lenne elég piros, akkor pár percig süsd tovább.
Sok sikert: Ildikó

mangoni
mangoni Sat, 2013-02-02 23:59

látom nem csak nekem nyers a közepe nem értem miért ott ültem mellette és figyeltem szépen feljött megpirult és a közepe nem jó, vissza raktam tovább sütöttem akkor is nyers letakartam ,úgy se jó kivettem ketté vágtam újra sütés ,így kb 50 !!!! perc volt a sütés és nem forró sütőbe raktam mielött ezt írnád :) amúgy nagyon finom köszi a receptet

Lenildiko
Lenildiko Mon, 2012-02-20 15:56

Ehhez hasonló pogácsát szoktam én is sütni, kicsit másképp. Tej helyett 2,5 dl vízbe megy előbb 10 dkg vaj, kávéskanál só majd 10 dkg reszelt FÜSTÖLT sajt és amikor a sajt is feloldódott, akkor keverek hozzá 17 dkg lisztet (kétszerfogósból lesz a legfinomabb, de ha nincs, a rétesliszt is jó). Így már nem túl sokáig kell keverni. Amikor kicsit hűl, akkor keverem hozzá egyenként a 3 tojást. Azért fontos egyenként, mert akkor jön jól fel sütés közben. Állni hagyom, majd kanállal kiadagolom. Villanysütőm van, 200 fokra melegítve 10 percig sütöm, majd 175 fokra csökkentve a hőt, további 15 percig sütöm. És való igaz, a sütő ajtaját nem szabad nyitogatni. Tölteni nem szoktam, így is mindig elfogy az utolsó szemig.

vidrákok
vidrákok Tue, 2012-05-15 12:30

Kedves Lenildiko

megcsináltuk a te változatodat kis változtatásokkal, 2,5 deci vízből fele tej lett és csak trappista volt itthon, raktunk bele kis oregánót és borsot is, de nagyon finom lett. legjobb h nem kell annyit mosogatni mert minden kikeverhető 1 lábasban :). mindenkinek nagyon ízlett, utána meg ment a hasfájás mert a harmada már forrón elfogyott :)

Mártus71
Mártus71 Fri, 2011-10-21 20:54

szia Ildikó !

megsütöttem, de valamit elronthattam.Feljöttek szépen, aztán amikor kivettem a sütőből összeestek és mintha a közepük is egy kicsit nyers lenne. Gázsütőben sütöttem 20 percig. Ízre finom, de a kép alapján másra számítottam.

üdv.
M

Baba02
Baba02 Sat, 2011-08-20 16:52

 
Kipróbáltam,sajnos nekem sem sikerült:(Direkt két tepsibe tettem,az elsőt kicsit lassabban sütöttem,a közepe így is nyers maradt!Gázsütőben és tovább is ,mint az előírt idő!
A másodikat nagyobb lángon,úgy is nyers maradt a közepe!Ja,és nekem folyós lett a massza,pedig az arányokat betartottam!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2011-08-20 20:25

Nem lehet folyós a massza, Kedves Baba, ha addig kavargatod lassú tüzön, türelmesen, míg el nem válik az edény falától. Akkor már kemény is!

Üdv: Ildikó

credit
credit Sun, 2011-02-06 22:45

Kedves Ildikó!
Egy buta kérdés a gomolya sajt egyenlő a juhtúróval? Nagyon tetszik a recept szeretném kipróbálni. Válaszod köszönöm: Edit

lulesz
lulesz Thu, 2011-01-06 15:29

Sajnos nekem nem sikerült golyónak, elég lapos lett és belül nyers, kettévágva szárítanom kellett a sütőben. Már tudom, hogy egyrészt túl forró sütőbe tehettem, másrészt kinyitottam a sütő ajtaját (hagyományos gázsütő lévén nem akartam elégetni).... De ízre így sem volt rossz, csak összességében jobbra számítottam. Legközelebb biztosan nem rontom el. BÚÉK mindenkinek!

asztika
asztika / asztika Mon, 2011-01-03 14:59

Köszönöm a receptet, szilveszterre megcsináltam a golyókat. Annyit módosítottam, hogy a krémezés helyett a golyók tetejére szórtam a sajtot, mert nem volt időm krémezésessel is bajlódni. Kb 150 fokon sütöttem, barnulásig (15-20 perc). Tetszést aratott és nem kellett aggódnom a megromlás miatt :)

Hencsike
Hencsike Thu, 2010-12-23 19:35

Kedves Ildikó!

Kérdésem az lenne, a tojást a krémbe nyersen teszed bele? Ha igen, akkor meddig áll el? Nem romlik gyorsan?
Köszönöm!

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Thu, 2010-12-23 20:42

Ez nem az 'elállós' típusú élelmiszer, Hencsike! Nem tárolásra készítjük, hanem azonnali fogyasztásra.
Elkészíted az aktuális társaságnak, a vendégeknek, akiket hívtál, és úgy elkapkodják, hogy ihajj!
Nem lesz gond a tárolással, hidd el!
Üdv: Ildikó

Hencsike
Hencsike Thu, 2010-12-23 21:27

Oké köszi! Csak azért kérdeztem, mert vasárnapra várok vendégeket, és nem tudtam, mikor csináljam meg. De akkor vasárnap reggel.
Köszi még egyszer!

Hencsike
Hencsike Thu, 2010-12-23 21:26

Oké köszi! Csak azért kérdeztem, mert vasárnapra várok vendégeket, és nem tudtam, mikor csináljam meg. De akkor vasárnap reggel.
Köszi még egyszer!

giuditta25
Szofika / giuditta25 Tue, 2010-10-19 01:12

Isteni a sajtpuffancs, mi is szoktunk Anyukammal ilyet sutni, de nem teszunk bele kremet. Nalunk meg kihulni sincs soha ideje, mert meg melegen elfogy:) Szoval szerintem ezt a sutit nagyon el kell rontani, ha valaki 3 napig tarolni akarja. Kedvenc sajtos finomsagom.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-09-08 08:53

A gutaütött fánkra reagálnék:tapasztalatom szerint,nem szabad a sütöt nyitogatni,mert akkor összeesik a fánkocskánk.Èn is jártam már így,de mióta betartom az "utasítást",minden rendben!

ejiku
Maria. / ejiku Wed, 2010-08-25 11:21

Szia Ildikó!
Orulok hogy ezt a receptet megtaláltam,már olyan régen kerestem egy ilyen receptet,a hétvégén el is fogom készíteni.Szuper,koszi.

marika67
marika67 Mon, 2010-04-19 13:03

Megcsináltam a sütit,de sajnos a közepe nyers maradt. Tudvalaki segíteni,hogy mit csináltam rosszul? A sütőm nagyon jól süt,és mégse lettek jók. Egyébként maga a süti nagyon finom!!!

drops
drops Wed, 2010-03-10 23:29

Szia Ildikó nagyon jó a recept Én más tésztával tudom, de a képviselő a kedvencem Köszi

Lidi
Lidi Sun, 2010-02-14 00:09

Ha jól értelmezem a receptet,ennek a tésztája hasonló a képviselőfánkéhoz?Vagy nem jól gondolom?
Vagy legalábbis azon az elven alapul!Nem?

Dezsofiam
Dezsofiam Wed, 2010-01-06 12:41

Gondoltam, karacsonyra vendegsegbe tokeletes eleseg lesz. De olyan gutautottek lettek, hogy nem mertem elvinni oket. :( (Ez nagy valoszinuseggel a "csucsszuper" sutomnek koszonheto.) Orultek is masnap a "fiaim"! Ugyanis az ize fantasztikus volt! Nekem mindosszesen 2-3 db jutott belole. :)
A hetvegen ujra megprobalkozom vele. Koszi a receptet!
Brigitta

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-12-21 21:13

Kedves Ildikó!

3-4 napig vajon eláll ez a finomság (ha eldugom a legfelső polcra)?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2009-12-18 16:21

Kedves Zit!

A sütési idő ott áll szép számokkal: 15 perc.
Neked is elmondom, bár lehet, hogy pont Neked már mondtam: gázsütőm van most éppen, takarék és nagyláng fokozat, tehát az elektromos sütőhöz nem tudok számokat mondani. Úgy gondolom 200 fokra előmelegíted a sütőt és 180 fok légkeverésen sütöd.

Próbáld csak ki a receptet, nem nagyon lehet elrontani, ha nem halál forró sütőben sütöd!

Üdv: Ildikó

Zit
Zit / Zit Thu, 2009-12-17 21:04

Igen, persze, szuper kis recept, de mint Ildikónak majd' minden szuper receptjét, úgy ezt sem fogom tudni kipróbálni: mert itt is hiányzik a sütési idő, hőfok, mód leírása. :-( Pedig nagyon kipróbálnám!!

Andicska
Andicska / Andicska Sat, 2009-06-20 13:45

Gratulálok, ezt biztos, hogy ki fogom próbálni! Nagyon guszta kis koktélsüti, és remek ötletet adtál a kiállításmegnyitókat illetően, ugyanis a Kedvesemnek a köv kiállítására biztos, hogy fogok készíteni ilyet! :)

261
tej 1.5 dl
finomliszt 20 dkg
vaj 10 dkg
sajt 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojás 3 db
tojássárgája 1 db
tejföl 2 ek
gomolya sajt 10 dkg