Immunerősítés – van értelme?

Ősszel sokakat foglalkoztat, hogyan készíthetik fel immunrendszerüket a télre, létezik-e immunerősítés, és mire érdemes pénzt áldozni egyáltalán?

Gyenge immunrendszerről rendszerint azok szoktak beszélni, akik árulnak valamit az erősítésére. De létezik-e önmagában gyenge immunrendszer?

Előfordulnak immunbetegségek, amikor hiányzik vagy beteg valamelyik sejt vagy fehérje, amely szükséges a megfelelő védekezőképességhez. Ilyenkor kivizsgálás után az embernek papírja lesz arról, hogy speciális immunhiányban szenved. Bizonyos betegségek vagy éppen szteroid gyógyszerek szedése miatt is károsodhat az immunrendszer, de ilyenkor megint egy alapbetegség következményeiről van szó.

Teljesen egészséges emberben rendszerint az immunrendszer is egészséges. Sokkal jobb lenne az a megközelítés, hogy az immunrendszert ne engedjük meggyengülni. Amikor az ember „gyenge”, mert erőn felüli terhelésnek van kitéve, vagy mert nem megfelelő az életmódja, az immunrendszere is lehet „gyenge”. De nem önmagában. Mielőtt bármiféle méregdrága csodapirulára beruházunk, gondoljuk át a következőket:

Ezek olyan tényezők, amelyek bizonyítottan szükségesek a megfelelő védekezőképességhez. Természetesen nem hiba multivitamin-készítményt venni, de érdemes inkább arra törekedni, hogy a fenti kérdések mindegyikére „Igen!”-nel tudjunk válaszolni!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legízesebb húsvéti töltelékek

A húsvéti töltelék elmaradhatatlan része az ünnepi felhozatalnak: a sonka mellett például kiválóan mutat majd a kedvenc ízeinkkel (és persze tojással) telepakolt felfújt.

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.