Lazac - a természetes omega-3 zsírforrás

A lazac egyszerűen elkészíthető, értékes zsírsavakban gazdag ízletes halfajta, amely állandó helyett kellene kapjon étrendünkben.

Érdekes jószág a lazac, legalábbis az, amelyik vadon él, hiszen élete egy részét édesvízben tölti, másik részét pedig tengerben. Mégis inkább tengeri halnak tekinthető szerintem, e fajták minden értékes tulajdonságát megjelenítve.A jelenlegi étrendi ajánlások szerint legalább heti egyszer szükséges lenne halat fogyasztanunk. A halak értékes állati eredetű fehérjeforrások, a többi húsféléhez hasonlóan szénhidrát tartalmuk gyakorlatilag nincs. Zsírtartalmuk fajtától függően változó, a tengeri halak, így a lazac zsírtartalmára jellemző a kedvező élettani hatású omega-3 zsírsavak jelenléte*. Magas az antioxidáns hatású szelén tartalma is, kitűnő B12 vitamin forrás, 1 szelet (150 g) lazaccal pedig már a napi ajánlott omega-3 zsírsavbevitel 80%-a biztosítható.

Nyilvánvalóan tengerparttal, vad hegyi folyókkal és patakokkal nem rendelkező ország lévén hazánkban korlátozottan elérhető a lazac kínálat. Kapható nagyáruházak halaspultjainál frissen, hűtőpultban előrecsomagolt füstölt formában, vagy frissen, félkészen fagyasztva. A halak jellemzően magas víztartalmúak, ezért könnyen romlanak, hűtőben se tartsuk egy napnál tovább, cserébe fagyasztva jól tárolhatók. Bár áruk a hazánkban jellemzően fogyasztott húsfélééknél magasabb, érdemes kipróbálni, alkalmanként az étrendünkbe illeszteni a lazacot, hiszen rendkívül könnyen elkészíthető, és változatosan felhasználható.

Ebben segítünk nektek kiválasztott receptjeinkkel - érdemes körülnézni nálunk.

 1. 1.

  Narancsos-lazacos ruccolasaláta

 2. 2.

  Lazacos kagylótészta édesköménnyel

 3. 3.

  Füstölt lazacos burgonyasaláta

 4. 4.

  Leveles tésztában sült spenótos lazac

 5. 5.

  Lazac céklaágyon

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A legkedveltebb húsvéti sütemények

Itt a húsvéti szezon a nyakunkon, vele együtt készülhetnek kiskonyhánkban a legkedveltebb húsvéti sütemények is! Tekercsek, mézes krémesek répatorták, egyesüljetek!

Így nem romlik meg a hűtőben a nyitott üveg lekvár

Egy üveg lekvár nagy kincs, a gyümölcsös finomságokkal telepakolt kamra pedig maga a kincstár: azonban, ha innen előveszünk egy üveget, majd felbontva a hűtőbe tesszük, megtörjük a szavatosság varázsát, és nagyon oda kell figyelnünk a lekvár tárolására. A Napi Tipp ebben nyújt most segítséget.