Lazac - a természetes omega-3 zsírforrás

A lazac egyszerűen elkészíthető, értékes zsírsavakban gazdag ízletes halfajta, amely állandó helyett kellene kapjon étrendünkben.

Érdekes jószág a lazac, legalábbis az, amelyik vadon él, hiszen élete egy részét édesvízben tölti, másik részét pedig tengerben. Mégis inkább tengeri halnak tekinthető szerintem, e fajták minden értékes tulajdonságát megjelenítve.A jelenlegi étrendi ajánlások szerint legalább heti egyszer szükséges lenne halat fogyasztanunk. A halak értékes állati eredetű fehérjeforrások, a többi húsféléhez hasonlóan szénhidrát tartalmuk gyakorlatilag nincs. Zsírtartalmuk fajtától függően változó, a tengeri halak, így a lazac zsírtartalmára jellemző a kedvező élettani hatású omega-3 zsírsavak jelenléte*. Magas az antioxidáns hatású szelén tartalma is, kitűnő B12 vitamin forrás, 1 szelet (150 g) lazaccal pedig már a napi ajánlott omega-3 zsírsavbevitel 80%-a biztosítható.

Nyilvánvalóan tengerparttal, vad hegyi folyókkal és patakokkal nem rendelkező ország lévén hazánkban korlátozottan elérhető a lazac kínálat. Kapható nagyáruházak halaspultjainál frissen, hűtőpultban előrecsomagolt füstölt formában, vagy frissen, félkészen fagyasztva. A halak jellemzően magas víztartalmúak, ezért könnyen romlanak, hűtőben se tartsuk egy napnál tovább, cserébe fagyasztva jól tárolhatók. Bár áruk a hazánkban jellemzően fogyasztott húsfélééknél magasabb, érdemes kipróbálni, alkalmanként az étrendünkbe illeszteni a lazacot, hiszen rendkívül könnyen elkészíthető, és változatosan felhasználható.

Ebben segítünk nektek kiválasztott receptjeinkkel - érdemes körülnézni nálunk.

  1. 1.

    Narancsos-lazacos ruccolasaláta

  2. 2.

    Lazacos kagylótészta édesköménnyel

  3. 3.

    Füstölt lazacos burgonyasaláta

  4. 4.

    Leveles tésztában sült spenótos lazac

  5. 5.

    Lazac céklaágyon

Legújabb receptek

Puha almafánk egyszerűen

Az amerikai fánkok egy érdekes alfaja az 'apple fritter', vagyis az almafánk: sütőporos tésztája gyorsan és macera nélkül bekeverhető, nem kell várni a kelesztésre sem. Felhőpuha ...

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Nosalty

További cikkek

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...