Ezekkel a tippekkel csökkentsd a magas koleszterinszint esélyét

A magas koleszterinszint komoly betegségekhez vezethet – nem árt, ha előre gondolkodsz, és minimálisra csökkented az esélyét.

A koleszterin mindig kapja a rossz marketinget, pedig alapvetően a szervezetünknek szüksége van rá: a sejtek és hormonok építéséhez kell, és egy részét a máj termeli, másik részét az élelmiszerekből szerezzük be. Probléma akkor van, ha a "rossz" koleszterinszint túl magas lesz, ilyenkor ugyanis plakkokat képezhet az erek falán, és érszűkületet, valamint komolyabb szív- és érrendszeri betegségeket okozhat.

Ahogyan öregszünk, a szervezetünk egyre kevésbé képes eltüntetni a „rossz” koleszterint a vérből (LDL), és a legnagyobb probléma ezzel kapcsolatban az, hogy nem mindig mutat különösebb tüneteket az, hogy a plakkok elkezdenek felhalmozódni.

A rizikófaktorok

A legfontosabb rizikófaktorok közé tartozik a magas zsírtartalmú ételek gyakori fogyasztása, a mozgásszegény életmód, a cigarettázás, a túlsúly, és sokat számít az életkor is. A legtöbb embert a 40-es, 50-es éveiben diagnosztizálják magas koleszterinnel. A fiatal nőknek kevesebb az esélyük a magas koleszterinszintre, a menopauza után azonban a csökkent ösztrogénszint miatt az összkoleszterin, így a rossz koleszterin szintje is megnövekszik.

via GIPHY

A magas koleszterinszint megállapítása után az emberek általában gyógyszeres kezelést kapnak, de ha szeretnéd megelőzni a probléma kialakulását, az alábbiakat érdemes megfontolni.

  1. Ne dohányozz! A dohányzás az egyik legnagyobb rizikófaktora a magas koleszterinszintnek, és egyébként is sok szív- és érrendszeri betegség kialakulását elősegíti.
  2. Mozogj többet! Az ideális az lenne, ha hetente legalább 150 percet mozognál összesen, mindegy, milyen felbontásban (de lehetőleg azért ne egyszerre). Ha túlsúlyos vagy, érdemes előbb orvossal egyeztetni, hogy milyen mozgásforma a megfelelő számodra, ha viszont nem, akkor találd meg azt, amiben a legtöbb kedvedet leled!
  3. Egyél egészségesebben! Igyekezz olyan ételeket enni, amelyeknek nem magas a transz- és telített zsírtartalma. Növeld meg a növényalapú ételek mennyiségét az étrendedben, mert ezek jellemzően nem zsírosak, viszont nagyon egészségesek. A legideálisabb a mediterrán diéta lehet, ahol ugyan eszel zsírokat is, de a jó fajtából, és mérsékelt mennyiségben.
  4. Tarts egy egészséges súlyt! Ez nem azt jelenti, hogy hat kockádnak kell lennie a hasadon, és azt se, hogy akkora bicepszednek, mint másnak a feje – ha úgy gondolod, hogy túlsúlyos lehetsz, beszélj az orvosoddal, hogy mi az ideális súly számodra. Próbáld meg azt megtartani, ez persze összefügg azzal is, hogy egészségesen eszel és rendszeresen mozogsz.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

További cikkek