3+1 ok, amiért izzadsz éjszaka

Ha már hetek óta csurom vizesen ébredsz fel, érdemes lehet elmenni orvoshoz - könnyen lehet, hogy az alábbi problémákat jelzi az izzadásos tünet.

A krónikus éjszakai izzadás sokban különbözik attól, mint amikor nagyon meleg van a hálószobádban, vagy túl vastag paplan alatt alszol - ilyenkor hideg verítékben ébredsz, sokszor a paplan is csurom vizes, és hosszabb ideje áll fenn a probléma. Ha ilyen problémákkal küzdesz, érdemes lenne felkeresned az orvosodat, hiszen komolyabb egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben. Az alábbi négy eshetőség a legvalószínűbb, de ezeken más okok is lehetnek a háttérben, úgyhogy mindenképpen érdemes a tüneteket kivizsgáltatni.

1. Gyógyszer mellékhatása

Az éjszakai izzadás egyik oka lehet egy általunk szedett gyógyszer mellékhatása. Gyakran nem is tudunk arról, hogy a gyógyszerünknek ilyen mellékhatásai is lehetnek, pedig elég gyakori, hogy emiatt izzadunk éjjel. Az antidepresszánsok például gyakran okoznak ilyen tüneteket, de az enyhe lázra szedett csillapítók is járhatnak éjszakai izzadással. Ha az éjjeli izzadás rendszeres és tartósan fennálló tünet, akkor konzultálj a kezelőorvosoddal.

2. Fertőzés

A rendszeres izzadás több vírusos és bakteriális fertőzés jele is lehet: többek között a tuberkulózis vagy a HIV egyik árulkodó tünete is, csak hogy a legkomolyabbakat említsük. Érdemes orvoshoz fordulnod, ha az izzadás heteken keresztül jelentkezik, és más tünetek is társulnak hozzá, például levertség, fáradékonyság, láz vagy étvágytalanság.

3. Hormonális problémák

Az endokrin rendszer szerveinek, mint pl. a pajzsmirigynek vagy a mellékvesének betegségei járhatnak éjszakai izzadással is. Az összekötő kapocs a hipotalamusz, amely felelős a test hőmérsékletének szabályozásáért és a hormonháztartás egyensúlyáért. Ha a hormonjaid nincsenek rendben, valószínűleg a hipotalamusz működésével is gond van, tehát a testhőmérsékleted is ingadozhat - emiatt pedig éjszakánként izzadhatsz.

+1. Menopauza

A nők számára az éjszakai izzadás a menopauza közeledtének egyik első jele lehet. Ebben az időszakban az ösztrogénszint csökkenése hőhullámokat és izzadást generálhat. Ez sajnos egy olyan természetes folyamat, amit nem igazán lehet szabályozni, de egy hűvösebb, jól szellőző hálószoba és az alkoholfogyasztás kerülése segíthet a helyzeten.

Ezeket olvastad már?

via

Címlapról ajánljuk

Két pályaelhagyó nyitotta meg az egyik legmenőbb kávézót Budapesten –...

Kicsit túlhaladva a Klauzál téren, egy letisztult, világos belső terű, otthonos kávézó várja vendégeit, immár negyedik éve. A Görföl Emese és Mario Jimenez által nyitott Dorado nem az első volt a fővárosi specialty kávézók sorában, valószínűleg nem is az utolsó, de mindenképp azok közé tartozik, amelyek túlélték a koronavírusos időszak okozta nehézségeket, és akik ki tudtak alakítani egy olyan vendégkört maguk körül, amelyre nehéz időkben is számíthatnak. Kávétúra Spanyolországból indulva, Új-Zélandon át Budapestig.

Nosalty

További cikkek