Itt a zsenge CUKKINI: így maxold ki a most legfinomabb kedvencet

A tök és az uborka keresztezéséből született, ízében kellemesen semleges, nagyszerű alapanyaga húsos és vegetáriánus fogásoknak, könnyen elkészíthető, kalóriaszegény, viszont vitaminokban gazdag. Van-e még ilyen zöldségfélénk, amelyről gyakorlatilag csak csupa pozitív tulajdonságot tudunk elmondani? A cukkini tényleg a nyár egyik favoritja, imádjuk!

A gyakorlatlanabb vásárló nehezen tudja megkülönböztetni a kígyóuborkától, és valóban rendkívül hasonlítanak egymásra, hiszen a cukkini az uborka leszármazottja. Héja az uborkával ellentétben azonban sima és fényes, felvágva húsa tömör, tökszerű, a kisebb példányok magjai egészen aprók, de kifejlett, nagy terméseiben sem dominálnak, gond nélkül elfogyaszthatók. Ilyenkor nyáron teremnek a legszebb, szabadföldi darabjai, szerte a világon használják, remekül párosítható húsokkal és más zöldségfélékkel is.

A cukkini lehet világos-vagy sötétzöld, sárga vagy sárga csíkos, azonban színtől függetlenül beltartalmi értékei hasonlóak. Az íze tulajdonképpen semleges, nem tolakodó, fűszerekkel jól befolyásolható. Bátran ehetünk belőle, nem okoz puffadást, mint a rostgazdag ételek némelyike, ráadásul igen csekély az energiatartalma, így a súlycsökkentő diéták ételeiben a "tömeget adó" hozzávaló lehet.

Mivel a tápértékének zöme a puha héjában rejlik, ezért szerencsésebb a zsenge, 15-20 cm-es, még puha héjú példányokat megvenni. Ezek héjastul elkészíthetők, és a magházat sem kell kikaparni. A nagyobb példányokat érdemes meghámozni, és magjaikat eltávolítani.

Semleges ízét és rendkívül alacsony kalóriatartalmát az utóbbi években új formában is kihasználják: remek zöldségspagetti készíthető belőle, ehhez nem kell más, mint a cukkinit szálakra gyalulni vagy zöldségspirálozóval felvágni – vannak, akik teljesen nyersen, az így kapott spagettihosszúságú és alakú cukkiniszálakat keverik össze különböző tésztaszószokkal, de ha egészen kevés ideig átforgatjuk forró serpenyőben, még inkább tésztaszerű lesz, íze miatt pedig abszolút nem dominál majd az ételben. Ha attól idegenkedünk, hogy csak cukkinivel fogyasszuk el a kedvenc bolognai ragunkat, próbáljuk ki úgy, hogy a tészta felét lecseréljük a zöldségre – nem fogunk csalódni.

A cukkini remek vitamintöltelék, ha például zöldségeket és ezzel plusz vitaminokat és nyomelemeket csempésznénk a válogatós gyerekek ételeibe, hiszen zöldséges ragukban, tésztaszószokban, sőt, süteményekben lereszelt formában tökéletesen elrejthető, ráadásul nagyszerű állagot is ad az ételeknek, a süteményeket, édességeket plusz nedvességgel látja el – így ha lereszelve és kifacsarás nélkül adjuk a sütemény tésztájához, kevesebb nedves hozzávalóval kell számolnunk majd.

A hagyományos, nehezebb, krumplis fogásokat is remekül tudjuk lazítani vele, legyen az egy sült zöldséges köret – ilyenkor figyeljünk arra, hogy a hasábokra vagy kockákra vágott cukkini a sütési idő vége felé kerüljön a grillre vagy sütőbe, mert nagyon gyorsan elkészül, és akkor a legfinomabb, ha ress marad, de szép kérget kap.

Ha pedig hagyományos krumplis tócsnit készítenénk, és ahhoz adnánk a cukkinit, vagy éppenséggel kizárólag cukkiniből készítenénk az ételt, figyeljünk arra, hogy a növény rengeteg vizet tárol a rostjaiban, így miután lereszeltük és besóztuk, várjuk meg, míg kiereszti a levét, azt alaposan facsarjuk ki, és csak utána adjuk hozzá a lisztet, tojást és a további szárazanyagokat.

A cukkini gyönyörű sárga virága egyébként szintén ehető – belőle készülnek a legkülönlegesebb mediterrán töltött finomságok: ilyenkor a növény virágát leszedik, és tetszőleges ízű krémes sajtokkal, mozzarellával vagy épp rizzsel töltik meg majd forró olajban kisütik, de vannak, akik kirántják.

Így töltsd meg

A különböző húsokkal, vagy rizzsel, gombával töltött cukkinis ételek akkor lesznek a legfinomabbak, ha figyelünk arra, hogy az egész étel alaposan át tudjon sülni – a cukkini ugyanis amennyire finom sülve, annyira kellemetlen állagú lehet, ha csak éppen átfő. Egy ilyen töltött, sült ételnél az ízeknek komplexnek, szinte már füstösnek kell lennie, ehhez vagy friss, ropogós vagy sült cukkini illik a legjobban.

Ugyanígy: ha főzelékként vagy raguvá főzve szeretnénk fogyasztani, legjobb, ha újhagymával, fokhagymával kombináljuk, ekkor nagyszerű, édeskés, szinte már kukoricás íze lesz, és nem érezzük úgy, mintha valami bébiknek készülő pépet eszegetnénk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több cukkini itt:

Címlapról ajánljuk

Mézédes eprespite-receptek

Végre dübörög az eperszezon, s bár nem éppen a legolcsóbb alapanyag, kizárt, hogy lemondjunk róla egy teljes évre, szóval hajrá, készüljön legalább egy epres pite!

Nosalty

További cikkek