A lilára színezett céklás gazpacho az idei nyár sztárlevese

A gazpacho minden nyáron eljön, hogy frissítsen, hűsítsen és tápláljon minket. Ez ebben az évben sem lesz máshogy, azonban a megszokott, klasszikus, paradicsomos verzió helyett most inkább egy céklásat készítettem, mert jobban tetszett a színe.

Gazpachot hagyományosan paradicsom, paprika, uborka és hagyma összeturmixolásával készíthetünk (persze kiegészítve megannyi fontos ízesítővel), azonban ez abszolút nem jelenti, hogy más zöldségekkel ne lehetne próbálkozni. Tulajdonképpen minden, ami nyári és turmixolható, így vagy úgy megtalálhatja az útját egy gazpachoba. Vagy „gazpacho jellegű levesbe”, és akkor nem sértjük meg senki érzéseit.

A céklagazpacho receptjét ITT találod!

Mi marad a klasszikus levesből?

Ahogy fentebb említettem, a gazpachonak van néhány alapzöldsége, amelyre azután fel tudjuk építeni a levest. Ezek mind nyári, friss, lédús zöldségek, amelyeket főzés nélkül használhatunk, csupán egy turmix segítségével.

Az uborka, paprika, paradicsom, hagyma és fokhagyma együtt nagyon jól játszanak, utánozhatatlan kombinációt alkotnak.

Persze, ha a saját kedvünkre alakítjuk a levest, és más zöldségekkel kísérletezünk, akkor ebből az ötből párat kivehetünk. Jelen esetben én céklával bővítettem a zöldségek körét, ugyanakkor kivettem a paprikát és a paradicsomot.

Milyen újdonságot adunk hozzá?

Tehát a cékla vette át a vezetést, mind ízben, mind színben (ez utóbbi volt a fő oka annak, hogy eltértem a klasszikus recepttől), mellé pedig további ízesítők és kiegészítők társultak.

A céklagazpacho receptjét ITT találod!

Került bele kapor, ami egyrészt fantasztikusan nyárias aromát kölcsönöz a levesnek, másrészt nagyon jól passzol a céklához. A fokhagyma elengedhetetlen, ha céklás ételről beszélünk, csakúgy, mint a lilahagyma. Pár evőkanál ecettel felébreszthetjük az egészet, kellemesen savanykás lesz tőle a gazpacho.

Cékla sülve-főve

Amikor nyers céklával dolgozunk, választanunk kell egy konyhai technikát, amivel turmixolhatóvá tesszük a gyökérzöldséget. A sütés és a főzés jöhet szóba, és mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya.

Amikor a céklát sütjük, sokkal inkább megmarad a zöldség íze és zamata, azonban itt plusz folyadékot kell hozzáadnunk turmixolás közben, amivel veszíthetünk ugyanebből a zamatból. Ha főzzük a céklát, mindennek a fordítottja történik: veszítünk a színből és ízből, viszont ezek benne maradnak a főzőlében.

Ahhoz, hogy ezek az értékes dolgok a levesbe kerüljenek, főzzük a céklát meghámozva, majd a lila folyadékkal lazítsuk a sűrű gazpachot. Így semmi nem vész kárba.

A céklagazpacho receptjét ITT találod!

Készítsünk céklagazpachot!

Hozzávalók:

350 g cékla, 1 db lila hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 0.5 db kígyóuborka, 0.5 csokor kapor, 2 ek almaecet, 1 tk só, 1 tk bors

A céklát meghámozzuk, majd teljesen puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Hagyjuk kihűlni.

A céklát, az uborkát és a hagymát közepes darabokra vágjuk, majd egy turmixgép kelyhébe tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát, kaprot, ecetet, sót és borsot is. A cékla főzőlevéből nagyjából 200 millilitert öntünk a turmixgépbe, majd elkezdjük krémesre dolgozni.

Ha úgy látjuk, hogy még nem elég híg a leves, akkor adhatunk hozzá többet a főzőléből, amíg el nem érjük a kívánt állagot.

A gazpachot teljesen lehűtjük, majd tálaláskor uborkával, céklával, kaporral és egy kevés joghurttal díszítjük. Magában vagy kenyérrel tálaljuk.

A céklagazpacho teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Címlapról ajánljuk

További cikkek