A világháborús trükk, ami szalonnát tetet veled a süteménybe

Aki szereti a sült szalonnát, rossz ember nem lehet. És ugyanez igaz a csokis kekszekre is. És milyen ember az, aki ezt a kettőt egyszerre szereti? Egész biztosan egy zseni.

A régi időkből maradtak ránk furcsa konyhai ötletek, és az internetnek köszönhetően ezek újra és újra előkerülnek. Például ilyen a baconzsír felhasználásnak egy izgalmas, sokaknak talán visszataszító módja is. A szalonnából kisült zsiradék most nem egy szendvicsbe vagy salátába kerül, hanem meglepő módon kekszek tésztáját gazdagítja. Mielőtt teljesen elszörnyednénk, maradjunk egy kicsit, és olvassuk el, miért a baconzsír az a hozzávaló, ami kikerekíti a süteményeket.

A világháborús trükk, ami szalonnát tetet veled a süteménybe

Régi idők sütije

Ugyan léteznek direkt baconízesítésű édességek a palacsintától kezdve a fánkig (hol máshol, mint a tengerentúlon), ez a mostani recept nem ennek az újhullámos trendnek az egyik terméke, hanem egy második világháborús praktika.

Az USA-ban ugyanis maradék baconzsírral helyettesítették a gyakran hiánycikké vált vajat a háziasszonyok, amikor a '40-es években sütöttek.

Egészen pontosan fűszeres és csokoládés süteményekbe tették előszeretettel a szalonnasütésből kinyert zsiradékot, mivel ezekben nem lehetett olyan erőteljesen érezni a bacon jellegzetes aromáját.

Minden zsírral megkent

És nem is olyan ördögtől való ötlet ez, hiszen a süteményekbe úgyis kell zsiradék: ennek egy részét biztosíthatjuk a baconzsír segítségével. Ráadásul a szükséges sós ízt is beletehetjük a tésztába.

Főleg sósságot ad ugyanis a keksznek a bacon, nem is a jellegzetes szalonnás aromát fogjuk érezni, ha így sütünk süteményt. Legalábbis akkor, ha nem egy túl erőteljes (például füstölt szalonnát) használunk.

A recepthez épp ezért csak baconzsírt használjunk, a magyarkedvenc füstös vagy paprikás szalonnák zsírját inkább kenjük kenyérre.

Nem kell bele fél disznó

És arra is figyeljünk, hogy ne tegyünk túl sok zsírt a süteményekbe, mert egy bizonyos mennyiség után túlságosan átveszi az irányítást az édesség ízei felett.

Maximum a receptben írt vaj vagy margarin súlyának negyedét cseréljük baconzsírra, ezzel érhetjük el a tökéletes eredményt. Az így sütött kekszeknek nem lesz kiérezhetően baconíze, azonban egy kellemes és különleges sós vonal költözik a tésztába.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő konyhai praktikák:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek