A világháborús trükk, ami szalonnát tetet veled a süteménybe

Aki szereti a sült szalonnát, rossz ember nem lehet. És ugyanez igaz a csokis kekszekre is. És milyen ember az, aki ezt a kettőt egyszerre szereti? Egész biztosan egy zseni.

A régi időkből maradtak ránk furcsa konyhai ötletek, és az internetnek köszönhetően ezek újra és újra előkerülnek. Például ilyen a baconzsír felhasználásnak egy izgalmas, sokaknak talán visszataszító módja is. A szalonnából kisült zsiradék most nem egy szendvicsbe vagy salátába kerül, hanem meglepő módon kekszek tésztáját gazdagítja. Mielőtt teljesen elszörnyednénk, maradjunk egy kicsit, és olvassuk el, miért a baconzsír az a hozzávaló, ami kikerekíti a süteményeket.

A világháborús trükk, ami szalonnát tetet veled a süteménybe

Régi idők sütije

Ugyan léteznek direkt baconízesítésű édességek a palacsintától kezdve a fánkig (hol máshol, mint a tengerentúlon), ez a mostani recept nem ennek az újhullámos trendnek az egyik terméke, hanem egy második világháborús praktika.

Az USA-ban ugyanis maradék baconzsírral helyettesítették a gyakran hiánycikké vált vajat a háziasszonyok, amikor a '40-es években sütöttek.

Egészen pontosan fűszeres és csokoládés süteményekbe tették előszeretettel a szalonnasütésből kinyert zsiradékot, mivel ezekben nem lehetett olyan erőteljesen érezni a bacon jellegzetes aromáját.

Minden zsírral megkent

És nem is olyan ördögtől való ötlet ez, hiszen a süteményekbe úgyis kell zsiradék: ennek egy részét biztosíthatjuk a baconzsír segítségével. Ráadásul a szükséges sós ízt is beletehetjük a tésztába.

Főleg sósságot ad ugyanis a keksznek a bacon, nem is a jellegzetes szalonnás aromát fogjuk érezni, ha így sütünk süteményt. Legalábbis akkor, ha nem egy túl erőteljes (például füstölt szalonnát) használunk.

A recepthez épp ezért csak baconzsírt használjunk, a magyarkedvenc füstös vagy paprikás szalonnák zsírját inkább kenjük kenyérre.

Nem kell bele fél disznó

És arra is figyeljünk, hogy ne tegyünk túl sok zsírt a süteményekbe, mert egy bizonyos mennyiség után túlságosan átveszi az irányítást az édesség ízei felett.

Maximum a receptben írt vaj vagy margarin súlyának negyedét cseréljük baconzsírra, ezzel érhetjük el a tökéletes eredményt. Az így sütött kekszeknek nem lesz kiérezhetően baconíze, azonban egy kellemes és különleges sós vonal költözik a tésztába.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meglepő konyhai praktikák:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!