Alma, a „tiltott” gyümölcs

Évát még bűnre csábította, de mi bátran fogyaszthatjuk! Készíthetünk belőle lekvárt, szószt, kompótot, levest, bébiételt, tehetjük salátákba és a fogyókúrához is ideális. Az almától nyáron és télen is elcsábulunk, de a bibliai történettel ellentétben, ennek nincsenek súlyos következményei. Sőt. A „tiltott” gyümölcs nagyon is ajánlott lett.

Származása nem tisztázott, de az őse a vadalma, az ősember első táplálékai közé tartozott. Az egyiptomiak, a görögök és a rómaiak az étkezést almával fejezték be, ez sem lehet véletlen.

Konyhai felhasználás

Az alma ízletes húsa számtalan felhasználási lehetőséget nyújt. Készíthetünk belőle lekvárt, szószt, kompótot, levest, pépesítve bébiételt. Tehetjük salátákba, pl. franciasalátába, nagyon jó páros a zellerrel, csodálatos ízharmóniát kapunk így (Waldorf saláta). Tölthetünk vele tésztákat, pl. reszelt alma fahéjjal, cukorral ízesítve – ez az almás pite receptje. Nemcsak tölthetünk vele, hanem ő magát is megtölthetjük – lehet édesség belőle vagy főétel.A kicsit ütődött, foltosabb almákból készíthetünk almabort, pálinkát. Az ép, egészségesekből viszont készíthetünk almalét, almaecetet, ami nemcsak ételeink ízesítésére szolgál, hozzásegít, hogy ledobjunk egy-két kilót magunkról.

Fogyasszunk minél több almát, mert a népi mondás szerint „Naponta egy alma távol tartja az orvost”!

NoSalty almás receptek >>

Gyógyhatása

Gyógyhatása

Nagyon egészséges, jótékony hatású az emésztésre, vitamin, foszfor- és almasav-tartalma pedig az agyműködésre.Vírusölő, jó a szívre, vérnyomásra. Fontos:nyírfapollen-allergiásoknál az alma keresztallergiát okoz! A legtöbb vitamin az alma héjában található! Magas pektin tartalmánál fogva mérsékli a vércukorszintet, és mivel lassítja a gyomor kiürülési idejét,teltséget okoz, emiatt kitűnő fogyókúra esetén.A nagy öregek szerint az alma héjában annyi erő van, mint Sámson hajszálaiban!

NoSalty-tipp- a lehámozott almahéjat szárítsuk meg, főzzünk belőle teát,- ha töltött almát készítünk, használjuk fel a kikapart almadarabokat almachips készítéséhez,- hús sütésénél adjunk a hús mellé almaszeleteket, mert fellazítja rostokat és a hús nem szárad ki, nemcsak a húsnak, az almának is mennyei íze lesz,- az almás pite készítésénél a kifacsart, fahéjas-cukros almalét ne öntsük ki, használjuk fel szörpnek, ivólének – nagyon finom, egészséges és a gyerekek szeretik,- az alma nagyon jó kiegészítője a diétának, méregtelenít és tisztítja a testet,- a vásárlásánál ügyeljünk arra, hogy ép, egészséges gyümölcsöt vegyünk, az ütődött, foltos almának az íze elmarad attól, amire vágyunk.

NoSalty-tipp

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

Ezek a dolgok mindig legyenek a konyhádban, ha sérülést szereznél

Talán a konyhában a legkönnyebb balesetet szenvedni, hiszen ott a rengeteg éles kés, olló, reszelő, tűz, gőz, sercegő olaj, és még sorolhatnánk. Ha már megtörtént a baj, nem marad más hátra, minthogy kezeljük a sérülést, érdemes tehát néhány dolgot mindig a főzőhelységben tartani, hogy rögtön lekezelhessük a sebeinket. (X)

Nosalty

További cikkek

HETI MENÜ: házias fogások, amelyektől egy balatoni nyaralóban érzed magad

Lecsó kolbásszal, rántott hekk, főtt kukorica, lángos sok tejföllel vagy ducira töltött töltött paprika? Csupa-csupa nyári fogást hoztunk, amelyek a nagyi nyaralójában levő rezsón is simán összedobhatók! Ha pedig nem utaztok idén, legalább ezekkel a receptekkel nosztalgiázzatok! Finom lesz, ígérjük...főzzetek velünk jövő héten is!