4 nyomós érv, hogy ezentúl miért serpenyőben készítsd el a reggeli pirítóst

Itt az ideje, hogy szakíts a kenyérpirítóddal, és inkább a serpenyőben készítsd el a ropogós pirítósod.

Az Epicurious szerzőjének már évtizedek óta nincsen pirítója, de nem is igen van rá szükséges. Na nem azért, mert nem eszik pirítóst, épp ellenkezőleg! De a gép helyett inkább maga készíti el a ropogós finomságot serpenyőben egy kis olajjal. Igaz, hogy valamivel több időt és energiát igényel, mint bedobni két szelet kenyeret a pirítóba, de hidd el, a végeredményért megéri a fáradozást.

Miért jobb a serpenyős változat, mint a hagyományos pirítós? Sokkal gazdagabb ízekben, a ropogás új dimenziójába emel, ráadásul sokféleképpen felhasználható.

Egyszerű

Ahogy említettük, egy kicsit több időt igényel ez a módszer, de azért nem is kell hozzá wellington szintű energiabefektetés, az a plusz pár perc pedig garantáltan meg fog térülni.

4 nyomós érv, hogy ezentúl miért serpenyőben készítsd el a reggeli pirítóst!

Csak löttyints egy kis olajat a serpenyődbe közepes láng fölött. Amikor az olaj forró, tedd bele a kenyérszeleteket. Az egyik felét gyorsan tunkolod bele az olajba, majd azonnal fordítsd át, hogy alaposan átsüljön a szelet másik oldala, végül még egy kicsit forgasd vissza az előbbi oldalára. Amikor ropogós és aranybarna a pirítósod, tedd ki egy tányérra és azonnal fűszerezd egy kis sóval, és halmozd rá a választott feltétedet.

Ízekben gazdag

A pirítóban – vagy a sütőben – készített száraz pirítóssal ellentétben az olajban megsütött szeletek íze sokkal gazdagabb az extra zsiradéknak köszönhetően. A különböző olajokkal ráadásul meghatározott irányokba is elviheted a pirítós ízét. A kókuszoljatól és a szezámolajtól például extrán ropogós lesz a végeredmény, különösen akkor jók ezek, ha a feltét harmonizál az ízeikkel. A kókuszolaj krémes, jellegzetes ízjegyei például nagyon jól működnek egy kanálnyi vöröslencsés dhal alatt, míg a szezámolaj mogyorós jellege a banh mi által inspirált szendvicshez ad remek alapot sok majonézzel. Próbáld ki az avokádóolajat, a mogyoróolajat, napraforgómag olajat vagy ghee-t, hogy megtaláld, melyik változat dobja fel legjobban , a te reggelijeidet, ételeidet.

Sokoldalú

Az olajban sült pirítós tudja helyettesíteni a sima ropogós pirítóst például a mogyoróvaj, kimchi vagy egy buggyantott tojás alatt. Emellett azonban sokkal többre is képes, mivel erősebb a szerkezete, így bármilyen feltétet rá tudsz halmozni, akár szószos, csöpögő dolgokat is.

Mehet rá pörkölt, főtt bab és zöldek, vöröslencse ragu, különböző tojások vagy akár még húsgolyók is szószostul – gyakorlatilag bármi, amihez szerinted jól passzol a ropogás.

Gyakorlatilag bármi mehet rá, amihez szerinted jól passzol a ropogás

Gyakorlatilag egy hatalmas kruton

A kruton a saláták legjobb része, és a sült kenyér gyakorlatilag egy hatalmas kruton. Meg is fordíthatod a hagyományos eljárást, és ahelyett, hogy a kenyeret szórnád a salátába, egyszerűen a salátát is ráhalmozhatod a pirítósodra.

Persze leves mellé is dukál a pirítós, egy francia hagymaleveshez tökéletes a sült kenyér, amivel aztán a maradékot is ki tudod tunkolni...

Ha egyszer elkezded a serpenyőben sütni a kenyeret, rájössz, hogy kevés étel van, aminek ne állna jól ez a luxi pirítós, és még az is lehet, hogy örökre búcsút mondasz a kenyérpirítódnak.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


További konyhai trükkös cikkeket itt találsz:

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...