6 praktikus tipp, hogy fantasztikus legyen a salátád

Egy igazán finom salátát elkészíteni, (talán) nehezebb feladat, mint jó rántott húst sütni. Mutatunk pár praktikus tippet, amivel garantáltan nem nyúleledelnek fogod érezni ezt a fogást.

Sosem értettem, hogy lehetséges az, hogy vannak emberek, akik megkívánják a salátát. Én személy szerint mindig úgy éreztem, amikor salátát ettem, hogy túl száraz, és se íze, se bűze. Egyedül néhány éttermes Cézár-salátával voltam megelégedve. Aztán az egyik barátnőm megmutatta, mire kell odafigyelni ahhoz, hogy finom és laktató legyen...

Az első és legfontosabb szabály

Találd meg a legjobb salátaalapot! Felejtsd el, vagy legalábbis variáld a jégsalátát! Sokak azért nem szeretik a salátákat, mert rögtön egy tál szomorú jégsaláta jut eszükbe, ami valljuk be, nem túl ízletes önmagában. Próbálj ki mást is, hiszen rengeteg egyéb zöld is létezik: szinte mindig kapható a boltokban bébi spenót, madársaláta, rukkola vagy római saláta, ha meg kicsit extrább ízekre vágynál, próbáld ki mondjuk a fodros kelt.

Biztos jól átmosod?

Nincs is annál rosszabb, mint amikor ropog a fogad alatt a homok. Akkor is érdemes átmosnod, ha már előmosott a salátád. Mutatjuk, mi a helyes módja:

  • Először is tölts meg egy tálat hideg vízzel.
  • Válaszd szét a leveleket, ereszd bele őket a vízbe, és kavargató mozdulatokkal segítsd elő a tisztulást, melynek hála a víz a levelek legapróbb réseibe is bejut.
  • Hagyj tíz percet az egésznek, hadd ázzon a salátád, a végén a tál aljára fog kiülni az összes nem odavaló szennyeződés, például a homokmaradványok is.
  • Öntsd le a vizet a salátáról, hagyd lecsöpögni, majd gyengéden nyomkodd ki.

Legyen dús

Használj minél több zöldséget: bátran rakj bele paradicsomot, paprikát, uborkát, hagymát, de akár némi (nem sok) kukoricát vagy olívabogyót is. Persze ezek csak az alapok. Nyugodtan keverheted párolt ceruzababbal, lencsével, avokádóval, csicseriborsóval. A kissé savanykás gyümölcsök, mint például a narancs vagy a grapefruit is nagyon feldobják. És persze mehet bele egy kis fehérjeforrás is: csirke, kacsa, lazac, tonhal, tofu, tojás is!

Rakj bele egy kis köretet

Az egyik legjobb dolog, amit salátakészítésnél tanultam, hogy a zöldségekhez különleges köreteket is hozzáadhatunk. Egy teljesen új világ nyílt meg előttem, amikor egyszer az irodában megkóstoltam az egyik kollégám salátáját, amiben spenótos bulgur volt. Nemcsak szuperfinom lesz tőle, de nagyon laktató is, így simán megfelel egy teljes étkezésnek. Rakjunk bele durum- vagy teljes kiőrlésű tésztát, pikásan elkészített bulgurt, rizst, kuszkuszt, quinoát, édeskrumplit, vagy az előző napi megmaradt sült krumplit is akár,

Túl a krutonon

Tudjuk, a kruton nagyon finom, és könnyen elkészíthető, de ha nem figyelünk oda, mennyit eszünk belőle, akkor könnyedén válhat a salátánkból kalóriabomba. Ezért azt javaslom, hogy néha helyettesítsd dióval, szezámmaggal, pekándióval, mogyoróval vagy ropogós hagymával. Így is lesz valami roppanós a salátádban, csak sokkal egyedibb lesz, és értékesebb tápanyagokat viszel be, mint a sima krutonnal.

A korona a salátádra

Ne félj itt se kísérletezni! Nyugodtan használj erősebb fűszereket, vagy citromot, különlegesebb eceteket, fűszerolajakat mézet, stb. Találd meg az arany középutat a mennyiséget illetően - ha túl keveset raksz a fentiekből, száraz lehet a salátád, ha túl sokat, szintén gond lehet a kalóriákkal.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Még több salátarecept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Édes és sós gofrireceptek

Egy gyümölccsel, édes krémmel vagy csak fagyival tálalt édes gofrinak senki sem tud nemet mondani, sőt, sós gofritársai sem maradnak szégyenben, ha a kedvencekről van szó.

Nosalty

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?