10 étel, ami egy véletlen felfedezésnek köszönhetően létezik

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miként születtek meg azok az ételek, amelyeket ma eszünk? Sok közülük csupán a véletlen műve.

Sokszor bizony a puszta véletlennek volt köszönhető egy-egy gasztronómiai innováció, aminek létét ma magától értetődőnek vesszük. Ezek közül a véletlen felfedezések közül mutatunk párat!

Brownie

Többféle teória létezik arra vonatkozóan, hogy az emberiség miként fedezte fel ezt a mennyei mannát. A legvalószínűbbnek tartott történet szerint egy Mildred Brown Schrumpf nevű nő az amerikai Maine államban található Bangkor városában csokitortát sütött, de valami nem stimmelt vele, ezért egész egyszerűen kilapult, így megszületett a kívül ropogós, belül krémes finomság.

Pezsgő

A pezsgő nem mindig minősült olyan kifinomult italnak, mint manapság, sőt, a silány borkészítés eredményének tekintették. A 17. században a borkészítők rengeteg időt töltöttek azzal, hogy kiszedjék a buborékokat a palackokból. Aztán valahogy mégis megszerették az emberek a buborékos italt, különösen miután Dom Pierre Perignon szerzetes véletlenül rábukkant a tökéletes formulára.

„Jöjjetek gyorsan! A csillagokat iszom!”

kiáltott fel, amikor először megkóstolta a nedűt, bár ezt a részt valószínűleg ezt csak később szőtték hozzá a történethez.

Kellogg’s Corn Flakes

John és Will Kellogg granolát próbált készíteni, a kísérletük azonban félrement, és ebből született meg a híres corn flakes vagyis a kukoricapehely.

Kéksajt

A legenda szerint egy részeg sajtkészítő egy félig megevett kenyeret hagyott a sajtok mellett. Mikor visszatért, látta, hogy a penész a kenyérről átvándorolt a sajtra, ami attól kék lett. Manapság persze a kéksajt előállítása ellenőrzött körülmények között és körültekintően kiválasztott baktériumokkal történik.

Fagylalt tölcsér

Ma már többféle alternatívája is létezik, de alapvetően ha gombócos fagyiról van szó, akkor annak elmaradhatatlan tartókája a ropogós tölcsér. Ennek története 1904-re nyúlik vissza, amikor a St. Lous-i világkiállításon egy Ernest Hamwi nevű szír cukrász úgy döntött, hogy felteker egy kis zalabiát – egy ropogós, gofri-szerű édestészta - , hogy ezzel segítse ki a szomszéd fagylaltárust, akinek elfogytak a tálkái.

A tölcsér, amit mindenki ismer

Chocolate chip cookie

Az 1930-as években Massachussetts-ben egy étteremtulajdonos, Mrs. Wakefield épp sütit sütött, amikor észrevette, hogy kifogyott az egyik alapanyag, amit aztán Nestlé csokival pótolt. A végeredmény isteni lett, a Nestlé pedig élete végéig biztosította Ruth számára a csokiellátást azért cserébe, hogy a receptet rányomtathatták a csomagolásuk hátuljára.

Nachos

A ropogós snacket egy véletlen folytán fedezte fel egy maître d’, név szerint Ignacio “Nacho” Anaya a mexikói Piedras Negras-ban található Victory Clubban 1943-ban. Tíz amerikai katonafeleség a Fort Duncan Army bázisról épp vásárlókörűton volt, amikor megéheztek, ám nem találták a szakácsot, így Anayának improvizálnia kellett: egy nagy tányér tortilla chipsre reszelt sajtot szórt, az egészet megolvasztotta, majd a tetejére szeletelt jalapeñót pakolt, és előételként tálalta.

Mazsola

Már időszámításunk előtt 2000-ben felfedezték a mazsolát, miután valaki rábukkant egy elszáradt szőlőültetvényre. Eredetileg dekorációként használták, kereskedtek vele, és sportrendezvényeken díjként kapták a versenyzők, a középkorban pedig édesítőszerként is funkcionált.

Tarte tatin

Az ínycsiklandó édesség története két nővérrel, Stéphanie és Caroline Tatinnel kezdődött, akik a Hotel Tatinban éltek Lamotte-Beuvronban az 1880-as években. Az elbeszélés szerint Stéphanie almás tartot készített, ám megfeledkezett a tésztáról, ezért úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy a sütemény tetejére öntötte azt, majd a sütőből kivéve fordította meg a süteményt.

Tofu

A Kínából eredeztethető tofu felfedezése a monda szerint a Han dinasztia idejére tehető (i. e. 206-220). Eszerint egy szakács azzal kísérletezett azzal, hogy főtt szójababot ízesített magnézium-kloridos sóoldattal, és végül egy krémes állagú ételt kapott, ami a tofu lett. Emellett léteznek más elméletek, az egyik szerint például egy férfi a főtt szójababot krémesre keverte, mert valamilyen puha ételt szeretett volna az idős szüleinek készíteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes kajatény:

Címlapkép és fotók: Pexels.com

Forrásunk volt

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek