10 étel, ami egy véletlen felfedezésnek köszönhetően létezik

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miként születtek meg azok az ételek, amelyeket ma eszünk? Sok közülük csupán a véletlen műve.

Sokszor bizony a puszta véletlennek volt köszönhető egy-egy gasztronómiai innováció, aminek létét ma magától értetődőnek vesszük. Ezek közül a véletlen felfedezések közül mutatunk párat!

Brownie

Többféle teória létezik arra vonatkozóan, hogy az emberiség miként fedezte fel ezt a mennyei mannát. A legvalószínűbbnek tartott történet szerint egy Mildred Brown Schrumpf nevű nő az amerikai Maine államban található Bangkor városában csokitortát sütött, de valami nem stimmelt vele, ezért egész egyszerűen kilapult, így megszületett a kívül ropogós, belül krémes finomság.

Pezsgő

A pezsgő nem mindig minősült olyan kifinomult italnak, mint manapság, sőt, a silány borkészítés eredményének tekintették. A 17. században a borkészítők rengeteg időt töltöttek azzal, hogy kiszedjék a buborékokat a palackokból. Aztán valahogy mégis megszerették az emberek a buborékos italt, különösen miután Dom Pierre Perignon szerzetes véletlenül rábukkant a tökéletes formulára.

„Jöjjetek gyorsan! A csillagokat iszom!”

kiáltott fel, amikor először megkóstolta a nedűt, bár ezt a részt valószínűleg ezt csak később szőtték hozzá a történethez.

Kellogg’s Corn Flakes

John és Will Kellogg granolát próbált készíteni, a kísérletük azonban félrement, és ebből született meg a híres corn flakes vagyis a kukoricapehely.

Kéksajt

A legenda szerint egy részeg sajtkészítő egy félig megevett kenyeret hagyott a sajtok mellett. Mikor visszatért, látta, hogy a penész a kenyérről átvándorolt a sajtra, ami attól kék lett. Manapság persze a kéksajt előállítása ellenőrzött körülmények között és körültekintően kiválasztott baktériumokkal történik.

Fagylalt tölcsér

Ma már többféle alternatívája is létezik, de alapvetően ha gombócos fagyiról van szó, akkor annak elmaradhatatlan tartókája a ropogós tölcsér. Ennek története 1904-re nyúlik vissza, amikor a St. Lous-i világkiállításon egy Ernest Hamwi nevű szír cukrász úgy döntött, hogy felteker egy kis zalabiát – egy ropogós, gofri-szerű édestészta - , hogy ezzel segítse ki a szomszéd fagylaltárust, akinek elfogytak a tálkái.

A tölcsér, amit mindenki ismer

Chocolate chip cookie

Az 1930-as években Massachussetts-ben egy étteremtulajdonos, Mrs. Wakefield épp sütit sütött, amikor észrevette, hogy kifogyott az egyik alapanyag, amit aztán Nestlé csokival pótolt. A végeredmény isteni lett, a Nestlé pedig élete végéig biztosította Ruth számára a csokiellátást azért cserébe, hogy a receptet rányomtathatták a csomagolásuk hátuljára.

Nachos

A ropogós snacket egy véletlen folytán fedezte fel egy maître d’, név szerint Ignacio “Nacho” Anaya a mexikói Piedras Negras-ban található Victory Clubban 1943-ban. Tíz amerikai katonafeleség a Fort Duncan Army bázisról épp vásárlókörűton volt, amikor megéheztek, ám nem találták a szakácsot, így Anayának improvizálnia kellett: egy nagy tányér tortilla chipsre reszelt sajtot szórt, az egészet megolvasztotta, majd a tetejére szeletelt jalapeñót pakolt, és előételként tálalta.

Mazsola

Már időszámításunk előtt 2000-ben felfedezték a mazsolát, miután valaki rábukkant egy elszáradt szőlőültetvényre. Eredetileg dekorációként használták, kereskedtek vele, és sportrendezvényeken díjként kapták a versenyzők, a középkorban pedig édesítőszerként is funkcionált.

Tarte tatin

Az ínycsiklandó édesség története két nővérrel, Stéphanie és Caroline Tatinnel kezdődött, akik a Hotel Tatinban éltek Lamotte-Beuvronban az 1880-as években. Az elbeszélés szerint Stéphanie almás tartot készített, ám megfeledkezett a tésztáról, ezért úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy a sütemény tetejére öntötte azt, majd a sütőből kivéve fordította meg a süteményt.

Tofu

A Kínából eredeztethető tofu felfedezése a monda szerint a Han dinasztia idejére tehető (i. e. 206-220). Eszerint egy szakács azzal kísérletezett azzal, hogy főtt szójababot ízesített magnézium-kloridos sóoldattal, és végül egy krémes állagú ételt kapott, ami a tofu lett. Emellett léteznek más elméletek, az egyik szerint például egy férfi a főtt szójababot krémesre keverte, mert valamilyen puha ételt szeretett volna az idős szüleinek készíteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes kajatény:

Címlapkép és fotók: Pexels.com

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...