10 étel, ami egy véletlen felfedezésnek köszönhetően létezik

Gondolkoztál már azon, hogy vajon miként születtek meg azok az ételek, amelyeket ma eszünk? Sok közülük csupán a véletlen műve.

Sokszor bizony a puszta véletlennek volt köszönhető egy-egy gasztronómiai innováció, aminek létét ma magától értetődőnek vesszük. Ezek közül a véletlen felfedezések közül mutatunk párat!

Brownie

Többféle teória létezik arra vonatkozóan, hogy az emberiség miként fedezte fel ezt a mennyei mannát. A legvalószínűbbnek tartott történet szerint egy Mildred Brown Schrumpf nevű nő az amerikai Maine államban található Bangkor városában csokitortát sütött, de valami nem stimmelt vele, ezért egész egyszerűen kilapult, így megszületett a kívül ropogós, belül krémes finomság.

Pezsgő

A pezsgő nem mindig minősült olyan kifinomult italnak, mint manapság, sőt, a silány borkészítés eredményének tekintették. A 17. században a borkészítők rengeteg időt töltöttek azzal, hogy kiszedjék a buborékokat a palackokból. Aztán valahogy mégis megszerették az emberek a buborékos italt, különösen miután Dom Pierre Perignon szerzetes véletlenül rábukkant a tökéletes formulára.

„Jöjjetek gyorsan! A csillagokat iszom!”

kiáltott fel, amikor először megkóstolta a nedűt, bár ezt a részt valószínűleg ezt csak később szőtték hozzá a történethez.

Kellogg’s Corn Flakes

John és Will Kellogg granolát próbált készíteni, a kísérletük azonban félrement, és ebből született meg a híres corn flakes vagyis a kukoricapehely.

Kéksajt

A legenda szerint egy részeg sajtkészítő egy félig megevett kenyeret hagyott a sajtok mellett. Mikor visszatért, látta, hogy a penész a kenyérről átvándorolt a sajtra, ami attól kék lett. Manapság persze a kéksajt előállítása ellenőrzött körülmények között és körültekintően kiválasztott baktériumokkal történik.

Fagylalt tölcsér

Ma már többféle alternatívája is létezik, de alapvetően ha gombócos fagyiról van szó, akkor annak elmaradhatatlan tartókája a ropogós tölcsér. Ennek története 1904-re nyúlik vissza, amikor a St. Lous-i világkiállításon egy Ernest Hamwi nevű szír cukrász úgy döntött, hogy felteker egy kis zalabiát – egy ropogós, gofri-szerű édestészta - , hogy ezzel segítse ki a szomszéd fagylaltárust, akinek elfogytak a tálkái.

A tölcsér, amit mindenki ismer

Chocolate chip cookie

Az 1930-as években Massachussetts-ben egy étteremtulajdonos, Mrs. Wakefield épp sütit sütött, amikor észrevette, hogy kifogyott az egyik alapanyag, amit aztán Nestlé csokival pótolt. A végeredmény isteni lett, a Nestlé pedig élete végéig biztosította Ruth számára a csokiellátást azért cserébe, hogy a receptet rányomtathatták a csomagolásuk hátuljára.

Nachos

A ropogós snacket egy véletlen folytán fedezte fel egy maître d’, név szerint Ignacio “Nacho” Anaya a mexikói Piedras Negras-ban található Victory Clubban 1943-ban. Tíz amerikai katonafeleség a Fort Duncan Army bázisról épp vásárlókörűton volt, amikor megéheztek, ám nem találták a szakácsot, így Anayának improvizálnia kellett: egy nagy tányér tortilla chipsre reszelt sajtot szórt, az egészet megolvasztotta, majd a tetejére szeletelt jalapeñót pakolt, és előételként tálalta.

Mazsola

Már időszámításunk előtt 2000-ben felfedezték a mazsolát, miután valaki rábukkant egy elszáradt szőlőültetvényre. Eredetileg dekorációként használták, kereskedtek vele, és sportrendezvényeken díjként kapták a versenyzők, a középkorban pedig édesítőszerként is funkcionált.

Tarte tatin

Az ínycsiklandó édesség története két nővérrel, Stéphanie és Caroline Tatinnel kezdődött, akik a Hotel Tatinban éltek Lamotte-Beuvronban az 1880-as években. Az elbeszélés szerint Stéphanie almás tartot készített, ám megfeledkezett a tésztáról, ezért úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy a sütemény tetejére öntötte azt, majd a sütőből kivéve fordította meg a süteményt.

Tofu

A Kínából eredeztethető tofu felfedezése a monda szerint a Han dinasztia idejére tehető (i. e. 206-220). Eszerint egy szakács azzal kísérletezett azzal, hogy főtt szójababot ízesített magnézium-kloridos sóoldattal, és végül egy krémes állagú ételt kapott, ami a tofu lett. Emellett léteznek más elméletek, az egyik szerint például egy férfi a főtt szójababot krémesre keverte, mert valamilyen puha ételt szeretett volna az idős szüleinek készíteni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több érdekes kajatény:

Címlapkép és fotók: Pexels.com

Forrásunk volt

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...