13 furcsa kajatény, ami minket is alaposan meglepett

Mikor azt hinnénk, már túl sok meglepetés nem érhet minket létező ételek és alapanyagok kapcsán, akkor gyorsan ki is derül mekkorát tévedtünk. Íme 13 meghökkentő tény!

Összegyűjtöttünk nektek 13 furcsaságot ismert ételekkel kapcsolatban, amelyek minket is megdöbbentettek. Te hány alapanyagról és összetevőről tudtad az alábbiakat?

1. FÖLDIMOGYORÓ

Miközben te nyugodtan dobálod a szádba a mogyorószemeket, biztos nem jutott még eszebe milyen veszélyes alapanyaggal játszol. A földimogyi ugyanis a dinamit egyik alapanyaga. Bumm!

via GIPHY

2. PARADICSOM

Volt idő, amikor egyik kedvenc roppanós és lédús reggeli zöldségünket még mérgezőnek hitték. Az ok a 18. századig vezet vissza, ahol az arisztokrácia tagjainak titokzatos haláleseteiért tartották felelősnek a paradicsomot, pedig vélhetőleg annak magas ólomtartalma okozta a szerencsétlen baleseteket.

3. GYORS KAJA

Egy ember évente, kapaszkodjatok meg, átlagosan 12 szál hajat eszik meg a hamburgerezés és sültkrumplizás közepette. Kicsit undorító!

via GIPHY

4. KETCHUP

A ketchup 1830-as években nem a virslihez illett olyan jól, orvosságként árulták. Mondjuk, biztosan finomabb lehetett, mint gyermekkorunkban a rettenetes köptető szirupok.

5. MOGYORÓVAJ

Az arachibutyrophobia egy létező betegség, méghozzá az attól való félelmet jeleni, hogy a mogyoróvaj az ember szájpadlására ragad. Bosszantó is tud lenni az biztos!

via GIPHY

6. TÉSZTA

Spagetti és penne? Ennél kicsit szélesebb a paletta: több, mint 600 féle tésztafajta létezik a világon, szívesen végigkóstolnánk mindet!

7. JOGHURT

Ha a reggeli fincsi joghurtunk kanalazzuk éppen, nagy eséllyel egy kis marha- vagy disznó zselatint is a szervezetünkbe juttatunk.

8. RIZS

A rizs varázslatosan sok étel alapanyaga lehet. Találkozhatsz vele sörben, kutya kajában, bébipürében, szószokban és nassolnivalókban is.

9. BROKKOLI

Éljen az egészséges táplálkozás! 900%-kal több brokkolit fogyasztunk, mint 20 évvel ezelőtt. Csak így tovább!

via GIPHY

10. FEHÉRCSOKOLÁDÉ

A csoki, ami igazából nem is csoki. Cukor, tej, vanília, lecitin és kakaóvaj keverékéből áll, sehol egy kis szilárd csokoládédarab, de akkor miért nevezik így? Átverés!

11. WASABI

Vigyázzunk, ha egy kis sushira leszünk éhesek, ugyanis a legtöbb wasabi csupán festett torma. Az Egyesült Államokban értékesített összes wasabi körülbelül 99% -a hamis, az éttermek számára ugyanis ez sokkal költséghatékonyabb megoldás.

via GIPHY

12. SZŐLŐ

Bár nem hisszük, hogy bárkinek eszébe jutna szőlőt tenni a mikróba, de, ha mégis elég furcsa esetnek lehet szemtanúja. Egy fél szőlő melegítés során a gyümölcs egy antennához hasonlóan vezetni kezdi az áramot és kis tűzgolyókat, robbanékony plazmákat eredményez, komoly füst kíséretében. Ne próbáld ki otthon!

via GIPHY

13. RÉPA

A répa narancssárga, ezt mindenki kiskorától tudja, mint, ahogyan azt is, ha sokat eszünk belőle, sikerül fütyülnönk. Sokaknak már ez sem jött be, és akkor még kiderül, hogy a répa eredetileg lila színű volt, vagy fehér. Amit ma fogyasztunk, egy 16. századi genetikai mutáció eredménye. Hallatlan!

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: American Hustle/Columbia Pictures

via thefactsite.com,insider.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek