r
Nosalty Logó

tarte Tatin

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
tarte Tatin
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 605 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3629 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 195 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    31.3 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    29 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.4 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    269 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 605 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    28.5 g

Zsír

  • Összesen
    187.5 g
  • Telített zsírsav
    114 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    54 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    690 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    888 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    176 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    104 mg
  • Foszfor
    466 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    482.6 g
  • Cukor
    293 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    1017.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1613 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    263 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1550 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    657 micro
  • β-crypt
    125 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    568 micro
Összesen 3629 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 59% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    25 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.2 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    31 micro
Összesen 195 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet elkeverjük a sóval, egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a kockákra vágott vajat, és kezünkkel szétmorzsoljuk a liszttel. Mehet bele a tojássárgája és a víz, egy lekerekített végű spatulával addig dolgozzuk a tésztát, míg nagyjából összeáll, ekkor a kezünkre váltunk és addig gyúrjuk, míg homogén állagú nem lesz. Fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább 30 percre.
  2. Miközben a tészta a hidegen pihen, nekilátunk az almák elkészítésének: az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk. Egy kb. 25 cm átmérőjű, magasabb falú serpenyőben (aminek a füle bírja a hőt, mert később a sütőbe kell tenni) a cukrot és a vajat addig melegítjük, míg összeolvadnak. Ekkor jó szorosan egymás mellé rendezzük az almákat a serpenyőben, csinosan, hiszen a végén kiborítjuk az egészet belőle, és ez almák lesznek a torta tetején. Lassú tűzön kb. 30-40 percig pároljuk, míg az alma megpuhul és karamellizálódik kissé. Néha megkenegetjük a sziruppal a gyümölcsök tetejét, hogy egyenletesen puhuljanak és kapjanak színt. Közben a sütőt előmelegítjük 190 ºC-ra légkeverésen.
  3. A tésztát lisztezett felületen kicsit nagyobbra nyújtjuk, mint a serpenyő átmérője. Rátesszük az almák tetejére, a széleit lenyomkodjuk.
  4. Az előmelegített sütőbe téve 30 perc alatt aranyszínűre sül. Kivesszük, 5 percig a serpenyőben hagyjuk, majd egy tálra borítjuk. (Előfordulhat, hogy egy-két alma bennragad a serpenyőben, ezt kézzel a helyére igazítjuk.)
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 171
  • Össznézettség: 128243
  • Feltöltés dátuma: 2008. május 22.

Ajánló

Vanília fagylalt

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Fordított almatorta, karamellizált almával. Az eredetét tekintve, hogy hol az igazság, nem tudom. Annyi bizonyos, hogy a Tatin-nővéreknek köszönheti hírnevét (XX. század eleje), így az elnevezés innen, de hogy ők készítették volna először, az már korántsem biztos. A Larousse Gastronomique mindentudó lexikon szerint a fordított almatorta készítése jóval régebbre nyúlik vissza, mint az 1900-as évek eleje. Akárhogy is legyen, egy a lényeg: isteni finom és megunni sem lehet, hiszen a klasszikus almás verziótól eltérve, ma már sok más gyümölccsel is szokták készíteni, jellemzően körtével, őszibarackkal, ananásszal és tessék megkapaszkodni, extrém esetben paradicsommal vagy akár hagymával is.  

Hozzászólások (19)

Törölt felhasználó

Ma megsütöttem, nagyon jól sikerült, bár nem lett olyan szép, mint a fotón, viszont finom!

Törölt felhasználó

Szia Petra! Megsütöttem, isteni finom lett! Nagyon szeretjük a receptjeidet, múlt hétvégén a lasagna is innen készült :)

Törölt felhasználó

Szeretném kérdezni,hogyha én kisebb adagokban gondolkodom,akkor lehet-e azt csinálni,hogy amikor felovadt a cukor akkor azt a formák aljára öntöm,ráteszem az almát és azt fedem be? De akkor kimarad az alma párolódása.Ez gond lenne?V.akkor picit pároljam el? az almát,hogy ne legyen kemény?

Petra

Toffika, Ugyanúgy párold meg el?ször az almákat, egyben, egy nagyobb edényben, majd aztán szétosztod kisebb adagokra!

Törölt felhasználó

Én megpároltam az almaszeleteket, úgy tettem rá a karamellre. Javaslok hozzá egy kis darált diót még az almákra, nedvszíváshoz meg egy kevés zsemlemorzsát, akkor a tészta nem szívja úgy meg magát. Ma elkészítem :)

Törölt felhasználó

Most készítettem el és hatalmas sikere van! És még laktató is, leves után desszertnek kiváló! Köszönet érte!

Törölt felhasználó

fantasztikus.. egyszer annyit ettem bel?le, hogy rosszul lettem:)

Törölt felhasználó

Szia! Nemrég én is elkészítettem....isteni lett!!! Erdete a "monda" szerint az, hogy egyszer annyira siettek egy fontos vendég miatt a Tatin-testvérek,hogy elejtették a tortát,de mivel nem volt idejük újat sütni,így tették a vendég elé....hatalmas siker volt!:)

szucsiani

Tegnap elkészítettem, isteni finom lett. A férjem háromszor evett bel?le, pedig nem egy sütiimádó. Ezt a sütit biztos nagyon gyakran meg fogom sütni.

kzskati

Ma sütöttem... körülbelül 7. alkalommal. Volt, hogy egymás után 4 héten sült nálunk ilyen, megunhatatlan és aaaaaaanyira finom :) Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Szia! Nekem nincs sajnos, olyan serpeny?m ami süt?be tehet?. Mit tanácsolsz, hogyan készítsem el? Yolika

Petra

Kedves Yolika, Megpróbálnám a süt?ben készíteni az elejét?l kezdve, porcelán süt?formában, vagy akár egy kerek jénaiban: a süt?ben párolni/sütni az almákat, majd úgy rá a tészta. Remélem sikerrel jársz! Üdv Petra

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Rendben, megpróbalom. Köszönöm a segítségedet! :) Üdv Yolika

Törölt felhasználó

Kedves Petra! Ez a recept az egyik kedvenc lett nálunk!!! Köszönet érte!

turaiklara

Mindig szerettem volna ilyen sütit csinálni,csak féltem hozzáfogni.Ma megsütöttem,nagyon finom lett. Kicsit változtattam a recepten,mert nagyobb formám van ( 28 cm-es),így én 250 gramm cukorral és 100 gramm vajjal csináltam az almás részét,a tészta maradt ua. az adag,meg tettem hozzá citromhéjat,?rölt fahéjat és ?rölt szegf?szeget.Golden almából csináltam és 8-ba vágtam. Máskor is fogok sütni.Jó tömény,sokat nem lehet bel?le enni,de nagyon egyszer?,ajánlom mindenkinek,hogy fogjon hozzá,nem fogja megbánni.Klárimama

Törölt felhasználó

Sziasztok! Én sokszor sütöttem már ezt a receptet, igaz, el?zetes kísérletezgetés után a következ?képp sütöm: Van egy, a h?légkeveréses süt?höz kapott kerek tálam, abba szórom a cukrot, és erre pakolom rá szépen az almát. Az eredmény ugyanaz, azzal a különbséggel, hogy nem lesz émelyít?en édes és nem is annyira zsíros így a süti. Ez így sokkal egyszer?bb és ráadásul ugyanazt az eredményt kapom.

pelvana

Kedves Susanaveg! Így mennyi ideig sütötted? Vagy 2 részletben csináltad és csak akkor tetted rá a tésztát mikor az alma már megpuhult? köszönöm.

adrienn0307

Szia! Ma megsütöttem végre , de valamiért keser? lett a végeredmény. Miért lehet szerinted? Megolvasztottam a cukrot a vajjal, sötét barna lett. Túl sokáig sült a karamell ?

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk