r
Nosalty Logó

Zürichi kenyér

Évi néni
Zürichi kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Kovászhoz

Tésztához

325
Kalória
12.5g
Fehérje
61.9g
Szénhidrát
5.1g
Zsír
58.8g
Víz
8.1g
Koleszterin
9.1g
Élelmi rost
5.7g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Kovászhoz

Tésztához

Összesen 325 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Kovászhoz

Tésztához

Összesen 2590 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 4% Zsír

Kovászhoz

Tésztához

Összesen 226 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.5 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    950.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    115 mg
  • Foszfor
    341 mg
  • Nátrium
    448 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    61.9 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    58.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 325 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.3 g

Zsír

  • Összesen
    40.6 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7607.5 g
  • Cink
    23 mg
  • Szelén
    87 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    918 mg
  • Foszfor
    2730 mg
  • Nátrium
    3587 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    19 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    494.9 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    73 mg

Víz

  • Összesen
    470.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    48 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    437 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    82 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1112 micro
Összesen 2590 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    664.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    80 mg
  • Foszfor
    238 mg
  • Nátrium
    313 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    41.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    18 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 226 kcal

Elkészítés

Kovászhoz

  1. A kovászhoz valókat kelesztőtálban összegyúrjuk. Kicsit kemény tésztát kapunk. Az edény aljára kis lisztet szórunk, és a tészta tetejét is meghintjük kevéske liszttel. Egész éjjelre hagyjuk érni a tésztát.

Tésztához

  1. A megérlelt kovászt és a többi hozzávalót kenyérsütőgép üstjébe mérjük, az élesztőt belemorzsoljuk, a vajat olvasztva adjuk hozzá. Dagasztásra kapcsolunk.
  2. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, a tésztát kihúzzuk, kilapogatjuk négyzet alakúra, majd feltekerjük.
  3. Sütőedénybe tesszük (én teflon kacsasütőben sütöttem, ahová nem kellett sütőpapír), de ha jénaiban, vagy más sütőedényben sütjük, az alját béleljük ki sütőpapírral.
  4. A tésztát kelesszük a duplájára, metsszük be a tetejét, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe hőlégkeverésen lefedve, és süssük 45-50 percig, majd vegyük le a tetőt, spricceljük le vízzel, és süssük, míg aranybarna lesz.
  5. Rácsra téve hűtsük ki.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 40x26

Nagyon régen terveztem már ennek  a kenyérnek az elkészítését. Télen nem szoktam sikeres lenni a kovásszal, de ez a kis mennyiség üzeni a kovászos ízt, és segít a kenyér kelesztésében.

További receptek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek