Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Limara öregtésztája

Limara öregtésztája
Limara öregtésztája
25 perc / előkészület: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A legfinomabb kenyereimet Limarának köszönhetem, mindenkinek szeretettel ajánlom az ő blogját. Legtöbb finomságának "titkos összetevője" ez az ún. öregtészta, ami valójában E. Margitkától ered. Ő felejtette egyszer véletlenül a gépben a bedagasztott tésztát, de másnap, mikor észrevette, sajnálta kidobni, így lecsippentett belőle egy darabot és beledagasztotta a friss kenyértésztába. Az eredmény minden várakozását felülmúlta! Ezen felbuzdulva szokott rá Limara is az öregtészta használatára. Készítsétek el, megéri!
Hja, a fotóról: olyan ocsm... Izé, nem kifejezetten dekoratív, hogy gondoltam, ezt mindenki látni szeretné majd, hogy hogy pakolhatott fel ilyen izét bárki is. ;o)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk (kenyérsütő gép dagasztó programjával a legkényelmesebb).
  2. Hagyjuk, hogy alaposan túlkeljen!
  3. Nyáron (az üsttel együtt) hűtőbe tesszük 10-12 órára, hűvösebb időben maradhat a gépben (tálban) egész éjszakára.
  4. Másnap gombóccá gyúrjuk a tésztát.
  5. Tálba tesszük, letakarva hűtőben tároljuk, akár 7-10 napig is felhasználható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 39 508
elküldve: 9
receptkönyvben: 576
elkészítve: 8/15
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Harley
Harley Sun, 2012-12-23 23:44

A valódi kovász nem ez, az kb 1 hétig nevelt tömény gombakultúra. De készítése fenntartása munkaigényes. Azonban ugyanazt a hatást el lehet érni ezzel is sokkal kényelmesebben. Tul. képpen ugyanez csak töményebb. Én is ezt használom, itt fedeztem fel :) (limara) annyit módosítottam, hogy 1,5 napig hagyom túlkelni utána hűtőben tartom. A hatás leírhatatlan, fantasztikusan megkelt könnyű tészták. :) Minden kelt tésztát ezzel készítek. Régen is használták sokan ezt a fajtát. És lehet szárítani semmi nem megy tönkre, akárcsak a szárított élesztő. De jobb a friss, gyorsabb hatásosabb. Jó sütögetést! :)

hollo.jozsefne
hollo.jozsefne Sun, 2012-03-25 19:48

Igen az én nagymamám is szárítva tárolta a következő sütésig.Semmi nem lett megölve,gyünyörű finom kenyerek készültek ezzel az eljárással.

offlife
offlife Sat, 2012-01-07 20:58

Az öregtészta nem más, mint maga a kenyérkovász... Némely pékségek ezt alapként használják a kenyérdagasztáshoz... Egyébként az élesztővel készülő kenyerek sokkal jobb minőségű termékek lesznek, ha kovásszal készülnek, vagy ha úgy tetszik, 'öregtésztával'.

vadgesztenye
vadgesztenye Sun, 2012-01-08 19:40

Igen a mi vidékünkön is kovásznak hívják (GYMS megye) gyerekkori emlékeimből kerestem elő ezt a módszert, sajnos már nem kérdezhetem meg édesanyámat, de még emlékszem a kenyérsütésekre. A langaló vagy máshol kenyérlángos, azzal próbálta ki, hogy milyen meleg a kemence. A szakajtás után a teknő falán maradó tésztából volt a vakarcs, a teteje megsózva ezt vetették be utolsónak, és ez sült meg először ebből lehetett megállapítani, hogy mennyi ideig kell sütni a nagy kenyereket. Nálunk a magas szép piros kenyér volt a "menő".Nem szabadott, hogy égett legyen. Ma is szeretem a jó kenyeret. A mindennapi KENYERÜNK becsüljük meg és süssünk finomat.

lear.testverek
lear.testverek Thu, 2011-06-02 10:16

olvastam az" öregtésztadolgot",szerintem ez megeggyezik azzal a bizonyos "sütnivalóval" amit a régi öregek minden heti kenyérsütésnél félretettek a következő heti kenyérsütéshez és ha nem akkor jött a kölcsönkérés.A" nincs sütnivalója " mondás onnan ered hogy a figyelmetlen,nem elég okos asszony elfelejtett félretenni a sütnivalóból.Én legalábbis így tudom.

vadgesztenye
vadgesztenye Tue, 2011-03-29 23:12

Én fél kg liszthez 15 -20 dkg nyers öregtésztát használok. Szárítva is lehet tárolni.A szárítás úgy történik,hogy deszkára kis gombócokat formálok. Hagyom a deszkán, pihentetem szellős helyen kicsit megkel,és megszárad. Télen radiátoron ,vagy sütőben kb. 30 fokon légkeveréssel megszárítom ha már pihent a tészta. Vászonzacskóban tárolom. használat előtti napon porrá töröm,és langyos vízbe áztatom.Többször megkeverem mert nehezen ázik el,híg masszát kapok. A vízet az össz.mennyiségből veszem .A kovászport lisztnek tekintem a víz adagolásnál.

offlife
offlife Sat, 2012-01-07 21:02

Magyarul a szárítással megölöd az öregtészta/kovász élesztőflóráját... Gratula!

vadgesztenye
vadgesztenye Sun, 2012-01-08 20:02

Nem ölöm meg az élesztőgombákat nagyobb hőfokon igen .A szobahőmérséklet és a 30 fok még nem öli meg. A pasztörizálás ami tej esetében 72 C fok, egyéb élelmiszer 60-90 C fok és utána gyors lehűtés, z igen . Itt nem erről van szó. Langyos vízben hagyva ugyanúgy felfut mint a friss élesztő. Mint írtam a másik bejegyzésben anyáink, nagyanyáink gyakorlatban évszázadokon át így készítették, pedig nem hiszem, hogy tudományos értekezéseket folytattak volna. Nem én találtam ki már jó régi bevált recept, a kovász (sütnivaló) tartósításnak a legegyszerűbb leghatásosabb formája. Legyen annyi "sütnivalónk", hogy megbecsüljük azt ami jó.

Zebrabara
Zebrabara Tue, 2011-03-08 15:35

Azt szeretném tudni, mennyit kell ebből az öregtésztából a friss kenyérhez gyúrni, hogy az megkeljen.

Fagyasztani vajon lehet?

lizzi
lizzi / lizzi Tue, 2010-10-19 15:32

igen ,valóban ez a kovász:)
Erdélyben ahol még most is sütnek hetente az anyukámék amolyan igazi kemencében sült házi kenyeret így hívják a kenyértésztából lecsippentett és félretett tésztadarabot

málnabokor26
málnabokor26 Thu, 2010-07-22 12:28

Egyébként nagyon jó ez a blog, ezt nem ismertem eddig. Gyönyörű kenyerek vannak benne!!!

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-07-22 18:09

Örülök, hogy ránk találtál. :-)) És akkor még nem is láttad azokat a kenyérkéket, amiket én tettem fel a minap! :-) Én is megnéztem a Te blogodat, nagyon tetszik! Gratulálok hozzá!

agyi63
agyi63 Mon, 2011-04-04 13:27

Kedves Zit!
Az en falumban ezt a tesztat morzsokanak hivtak.Az en Nanam szombatonkent sutott kenyeret, amihez a morzsokat hasznalta.Ez ugy keszult, hogy nekunk, gyerekeknek volt a feladatunk, mikor a kenyertesztat a szakajtoba tette, nekunk kellett a fatekno falarol, a raragadt tesztat kanallal lekaparni.Ez egy morzsas teszta volt, ami a tekno aljan osszegyult es ott is szaradt meg.Szaradas utan Nanam is vaszonzacskoba rakta, felakasztotta a kamraban a kovetkezo kenyersutesig.Ha valaki kifogyott a morzsokabol, barkihez lehetett fordulni egy kis kolcsonert.Szombaton koran reggel mindenhol fel kellett takaritani, hazon belul es kivul is, a baromfi udvart is es kint a haz elotti jardat is.Utana lehetett kezdeni a kemence befutesehez es a suteshez.3-4 hatalmas kenyereket sutott, ezert nem s tudom, mennyi morzsokat hasznalt es egy kisebb kenyerhez mennyi kellene.
Szombaton delelott, ha valaki vegigment a faluban, olyan illatelmenyben volt resze, amit mar csak emlekeimben tudok orizni.Mindenhol kenyer, kalacs sult a kemenceben.Igaz, ez mar nagyon, nagyon regen volt.
Koszonom Neked, hogy felidezted bennem ezeket a csodalatos erzeseket.
Ki fogom probalni az altalad leirt kenyersutest.
Szeretettel; emi

Zit
Zit / Zit Mon, 2011-04-04 17:30

Kedves Emi, nagyon köszönöm ezt a történetet. :-) Olyan jó volt olvasni. Legyen szép napod! Zita

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-07-22 10:59

Hűű, ez most meglepett! De ez egy igen kellemes meglepetés, köszönöm szépen! :-)

málnabokor26
málnabokor26 Thu, 2010-07-22 08:31

Hát nem tudom, szerintem ez az. :P Többféle kovászt készítettem már.

Régen is ezt csinálták egyébként, mindig lecsíptek egy darabot az elkészült kenyértésztából és azt tették félre és használták fel az új kenyérhez.

:D

Zit
Zit / Zit Thu, 2010-07-22 10:20

De jó, megint tanultunk valamit! :-) Köszi az új infót!

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-07-21 21:48

Nem, ez nem kovász, de hamarosan érkezik az is. ;o)

szeva65
Sz Éva / szeva65 Wed, 2010-07-21 20:11

Ezt Ők nyanyatésztának hívják:) (legalábbis E. Margitka oldalán)
Egyébként tényleg így a legfinomabb a kenyér.

481
víz 3 dl
1 csipet
finomliszt 50 dkg
napraforgó olaj 1 ek
cukor 1 teáskanál
élesztő 1 dkg