r
Nosalty Logó

Limara öregtésztája

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
Limara öregtésztája
adag
Előkészítés
perc
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 481 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 1921 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 233 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    43 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    143 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    97.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    91.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 481 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    986.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    574 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    388.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    366.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    209 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 1921 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    70 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    11 micro
Összesen 233 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hozzávalókat alaposan összedagasztjuk (kenyérsütő gép dagasztó programjával a legkényelmesebb).
  2. Hagyjuk, hogy alaposan túlkeljen!
  3. Nyáron (az üsttel együtt) hűtőbe tesszük 10-12 órára, hűvösebb időben maradhat a gépben (tálban) egész éjszakára.
  4. Másnap gombóccá gyúrjuk a tésztát.
  5. Tálba tesszük, letakarva hűtőben tároljuk, akár 7-10 napig is felhasználható.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 76
  • Össznézettség: 47769
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 21.

Receptkategóriák

A legfinomabb kenyereimet Limarának köszönhetem, mindenkinek szeretettel ajánlom az ő blogját. Legtöbb finomságának "titkos összetevője" ez az ún. öregtészta, ami valójában E. Margitkától ered. Ő felejtette egyszer véletlenül a gépben a bedagasztott tésztát, de másnap, mikor észrevette, sajnálta kidobni, így lecsippentett belőle egy darabot és beledagasztotta a friss kenyértésztába. Az eredmény minden várakozását felülmúlta! Ezen felbuzdulva szokott rá Limara is az öregtészta használatára. Készítsétek el, megéri! Hja, a fotóról: olyan ocsm... Izé, nem kifejezetten dekoratív, hogy gondoltam, ezt mindenki látni szeretné majd, hogy hogy pakolhatott fel ilyen izét bárki is. ;o)

Hozzászólások (12)

Sz Éva

Ezt ?k nyanyatésztának hívják:) (legalábbis E. Margitka oldalán) Egyébként tényleg így a legfinomabb a kenyér.

Törölt felhasználó

Vagyis kovász.

Törölt felhasználó

Nem, ez nem kovász, de hamarosan érkezik az is. ;o)

Törölt felhasználó

Hát nem tudom, szerintem ez az. :P Többféle kovászt készítettem már. Régen is ezt csinálták egyébként, mindig lecsíptek egy darabot az elkészült kenyértésztából és azt tették félre és használták fel az új kenyérhez. :D

Törölt felhasználó

De jó, megint tanultunk valamit! :-) Köszi az új infót!

Törölt felhasználó

El?tésztának is hívják!

Törölt felhasználó

Egyébként nagyon jó ez a blog, ezt nem ismertem eddig. Gyönyör? kenyerek vannak benne!!!

Törölt felhasználó

Örülök, hogy ránk találtál. :-)) És akkor még nem is láttad azokat a kenyérkéket, amiket én tettem fel a minap! :-) Én is megnéztem a Te blogodat, nagyon tetszik! Gratulálok hozzá!

agyi63

Kedves Zit! Az en falumban ezt a tesztat morzsokanak hivtak.Az en Nanam szombatonkent sutott kenyeret, amihez a morzsokat hasznalta.Ez ugy keszult, hogy nekunk, gyerekeknek volt a feladatunk, mikor a kenyertesztat a szakajtoba tette, nekunk kellett a fatekno falarol, a raragadt tesztat kanallal lekaparni.Ez egy morzsas teszta volt, ami a tekno aljan osszegyult es ott is szaradt meg.Szaradas utan Nanam is vaszonzacskoba rakta, felakasztotta a kamraban a kovetkezo kenyersutesig.Ha valaki kifogyott a morzsokabol, barkihez lehetett fordulni egy kis kolcsonert.Szombaton koran reggel mindenhol fel kellett takaritani, hazon belul es kivul is, a baromfi udvart is es kint a haz elotti jardat is.Utana lehetett kezdeni a kemence befutesehez es a suteshez.3-4 hatalmas kenyereket sutott, ezert nem s tudom, mennyi morzsokat hasznalt es egy kisebb kenyerhez mennyi kellene. Szombaton delelott, ha valaki vegigment a faluban, olyan illatelmenyben volt resze, amit mar csak emlekeimben tudok orizni.Mindenhol kenyer, kalacs sult a kemenceben.Igaz, ez mar nagyon, nagyon regen volt. Koszonom Neked, hogy felidezted bennem ezeket a csodalatos erzeseket. Ki fogom probalni az altalad leirt kenyersutest. Szeretettel; emi

Törölt felhasználó

Kedves Emi, nagyon köszönöm ezt a történetet. :-) Olyan jó volt olvasni. Legyen szép napod! Zita

Törölt felhasználó

igen ,valóban ez a kovász:) Erdélyben ahol még most is sütnek hetente az anyukámék amolyan igazi kemencében sült házi kenyeret így hívják a kenyértésztából lecsippentett és félretett tésztadarabot

Törölt felhasználó

Azt szeretném tudni, mennyit kell ebb?l az öregtésztából a friss kenyérhez gyúrni, hogy az megkeljen. Fagyasztani vajon lehet?

vadgesztenye

Én fél kg liszthez 15 -20 dkg nyers öregtésztát használok. Szárítva is lehet tárolni.A szárítás úgy történik,hogy deszkára kis gombócokat formálok. Hagyom a deszkán, pihentetem szell?s helyen kicsit megkel,és megszárad. Télen radiátoron ,vagy süt?ben kb. 30 fokon légkeveréssel megszárítom ha már pihent a tészta. Vászonzacskóban tárolom. használat el?tti napon porrá töröm,és langyos vízbe áztatom.Többször megkeverem mert nehezen ázik el,híg masszát kapok. A vízet az össz.mennyiségb?l veszem .A kovászport lisztnek tekintem a víz adagolásnál.

Törölt felhasználó

Magyarul a szárítással megölöd az öregtészta/kovász éleszt?flóráját... Gratula!

vadgesztenye

Nem ölöm meg az éleszt?gombákat nagyobb h?fokon igen .A szobah?mérséklet és a 30 fok még nem öli meg. A pasztörizálás ami tej esetében 72 C fok, egyéb élelmiszer 60-90 C fok és utána gyors leh?tés, z igen . Itt nem err?l van szó. Langyos vízben hagyva ugyanúgy felfut mint a friss éleszt?. Mint írtam a másik bejegyzésben anyáink, nagyanyáink gyakorlatban évszázadokon át így készítették, pedig nem hiszem, hogy tudományos értekezéseket folytattak volna. Nem én találtam ki már jó régi bevált recept, a kovász (sütnivaló) tartósításnak a legegyszer?bb leghatásosabb formája. Legyen annyi "sütnivalónk", hogy megbecsüljük azt ami jó.

Törölt felhasználó

olvastam az" öregtésztadolgot",szerintem ez megeggyezik azzal a bizonyos "sütnivalóval" amit a régi öregek minden heti kenyérsütésnél félretettek a következ? heti kenyérsütéshez és ha nem akkor jött a kölcsönkérés.A" nincs sütnivalója " mondás onnan ered hogy a figyelmetlen,nem elég okos asszony elfelejtett félretenni a sütnivalóból.Én legalábbis így tudom.

Törölt felhasználó

Az öregtészta nem más, mint maga a kenyérkovász... Némely pékségek ezt alapként használják a kenyérdagasztáshoz... Egyébként az éleszt?vel készül? kenyerek sokkal jobb min?ség? termékek lesznek, ha kovásszal készülnek, vagy ha úgy tetszik, 'öregtésztával'.

vadgesztenye

Igen a mi vidékünkön is kovásznak hívják (GYMS megye) gyerekkori emlékeimb?l kerestem el? ezt a módszert, sajnos már nem kérdezhetem meg édesanyámat, de még emlékszem a kenyérsütésekre. A langaló vagy máshol kenyérlángos, azzal próbálta ki, hogy milyen meleg a kemence. A szakajtás után a tekn? falán maradó tésztából volt a vakarcs, a teteje megsózva ezt vetették be utolsónak, és ez sült meg el?ször ebb?l lehetett megállapítani, hogy mennyi ideig kell sütni a nagy kenyereket. Nálunk a magas szép piros kenyér volt a "men?".Nem szabadott, hogy égett legyen. Ma is szeretem a jó kenyeret. A mindennapi KENYERÜNK becsüljük meg és süssünk finomat.

hollo.jozsefne

Igen az én nagymamám is szárítva tárolta a következ? sütésig.Semmi nem lett megölve,gyünyör? finom kenyerek készültek ezzel az eljárással.

Törölt felhasználó

A valódi kovász nem ez, az kb 1 hétig nevelt tömény gombakultúra. De készítése fenntartása munkaigényes. Azonban ugyanazt a hatást el lehet érni ezzel is sokkal kényelmesebben. Tul. képpen ugyanez csak töményebb. Én is ezt használom, itt fedeztem fel :) (limara) annyit módosítottam, hogy 1,5 napig hagyom túlkelni utána h?t?ben tartom. A hatás leírhatatlan, fantasztikusan megkelt könny? tészták. :) Minden kelt tésztát ezzel készítek. Régen is használták sokan ezt a fajtát. És lehet szárítani semmi nem megy tönkre, akárcsak a szárított éleszt?. De jobb a friss, gyorsabb hatásosabb. Jó sütögetést! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek