Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banni zserbója

Banni zserbója
Banni zserbója
85 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Banni a kishúgom. Voltaképpen már egyáltalán nem kicsi, de nekem mindig pici marad, akire vigyázni kell, meg akiért lehet aggódni - amíg nincs saját gyerekem, valakiért kell. Az, hogy a zserbó nem tartozik a leggyakrabban készített sütijeim közé, annak egyáltalán nem az az oka, hogy ne szeretném, vagy hogy nehéz lenne. Egyik sem igaz, a zserbót imádom, és megcsinálni sem túl nagy kunszt, maximum időigényes. Viszont az én kicsi húgom nálam sokkal ügyesebb a konyhában. Én figyeltem, meg tanultam, kísérleteztem, utánaolvastam, mikor ő először bement a konyhába, egy hét nyelven beszélő, gyönyörű, és isteni finom Dobostortával jött ki onnan. 10 évesen. Ennek a zserbónak az alapreceptjét egy meg nem mondom hány éves szakácskönyvben találta, és olyan 12 éves korában. Megcsinálta, lett egy teljesen átlagos zserbónk - ami neki nem ízlett. Úgyhogy addig kísérletezett, amíg össze nem hozta ezt a verziót, ami számomra a TÖKÉLETES zserbó. A karácsonyi előtti nagy sütisütési lázban én csinálom a linzert, az islert és társait, Banni pedig a zserbót. Mióta Londonba költözött, sajnos nem olyan egyszerű együtt készülni az ünnepre - tavaly haza sem tudott jönni, kénytelen voltam én megcsinálni. A receptnek hála pont olyan lett, mint az övé, de valahogy mégsem ízlett annyira... de majd idén!

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Mindenképpen hagyjuk pihenni 2 napot mielőtt felvágjuk, hogy az ízek összeérjenek!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vajat olvasszuk folyósra. Keverjük bele a cukrot és a tojássárgát.
  2. Az élesztőt egy csipet cukorral együtt morzsoljuk bele a hideg tejbe. Nem kell felfuttatni, az élesztő a sütőben kezd el dolgozni.
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük az élesztőt és a vajas keveréket. Rákanalazzuk a tejfölt, és jól összedolgozzuk.
  4. A tésztát egy fél órára hűtőbe dugjuk, addig megdaráljuk a diót és a cukrot.
  5. A tésztát négy egyenlő részre osztjuk. Legcélszerűbb, ha le is mérjük, hogy mindenképp egyenlőek legyenek.
  6. Egy tepsit kivajazunk-lisztezünk, az egyik tésztát vékonyra nyújtjuk, és belesimítjuk a tésztát. Vastagon megkenjük lekvárral, megszórjuk dióval és cukorral, majd rásimítjuk a következő lapot. 
  7. Az utolsó lappal letakarjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.
  8. Ha kész van, kicsit hűlni hagyjuk.
  9. Addig egy lábosban vizet forralunk, beleállítunk egy kisebb lábast. Beletördeljük a csokit, és lassan kevergetve felolvasztjuk. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen homogén és fényes lesz.
  10. Egyenletesen felvisszük a süti tetejére, hűvösre tesszük, és két napra elfelejtkezünk róla.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x25 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 28 231
elküldve: 19
receptkönyvben: 287
elkészítve: 10/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

zserbó-szelet, diós-lekváros szelet, ünnepi zserbó

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Mazsola és Tádé
Mazsola és Tádé Tue, 2013-12-31 07:39

Eszerint készült a karácsonyi zserbónk, meg kell mondjam, sosem volt ennyire finom, mint ez. Nagyon köszönöm.

papacica
papacica Wed, 2012-12-12 06:59

Ebbe a Zserbóba élet költözött!!! Biztos, hogy az ünnepi asztalunk sztár vendége lesz! Köszi

1067
finomliszt 65 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 15 dkg
vaj 30 dkg
élesztő 3 dkg
1 csipet
tejföl 4 ek
tej 1 dl
porcukor 20 dkg
sárgabaracklekvár 25 dkg
dió 35 dkg
étcsokoládé 20 dkg
vaj 4 dkg