Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zserbó szilvalekvárral, mákkal töltve

Zserbó szilvalekvárral, mákkal töltve
Zserbó szilvalekvárral, mákkal töltve
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

"A háromlapos süteményt a sűrű szilvalekvár és a mák harmonikus együttese teszi különlegessé".
A recept 2008 szeptemberében megjelent a Vidék Íze újságban, a mellékelt fotóval.
 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt a meglangyosított tejfölben egy kevés cukorral felfuttatjuk.
  2. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást.
  3. A tésztát jól összedolgozzuk, három egyenlő részre osztjuk, legalább 2 órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.
  4. A töltelékhez a megdarált mákot kevés vízben megfőzzük (vigyázzunk, hogy ne legyen túl híg), hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat.
  5. A három részre osztott tésztát kb. 25x35 cm nagyságú tepsi méretűre kinyújtjuk.
  6. Az első lapot a tepsibe helyezzük úgy, hogy ne érjen a tepsi széléig, mert kelésnél és a sülés során még jócskán terjeszkedik .
  7. Bekenjük szilvalekvárral és erre tesszük a mákos töltelék felét.
  8. Ráhelyezzük a második tésztalapot és ezt is megkenjük lekvárral.
  9. Végül a harmadik lappal beborítjuk.
  10. Langyos helyen egy órát kelesztjük, aztán a tetejét megszurkáljuk és közepes lángon kb. 30 perc alatt megsütjük.
  11. Amikor kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Kis szeletekre vágjuk, mindig annyit, amennyit elfogyasztunk.
  12. Fóliába csomagolva sokáig eláll, ha nem esszük meg azonnal.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 50 097
elküldve: 7
receptkönyvben: 502
elkészítve: 4/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Mártika és Feri

Mióta szakács: 2008.09.24.
107 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Zserbó másként, szilvalekváros-mákos zserbó, gerbeaud másként, szilvalekváros-mákos gerbeaud

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lanoil
Lanoil Mon, 2012-07-16 13:18

Ha ez a süti olyan finom is, amilyen jól néz ki, akkor tepsiszaggató élményben lesz részünk a hétvégén.

helena26
helena26 / helena26 Sun, 2011-10-02 19:30

Fantasztikus recept ,istenien néz ki a zserbó!!
Nekem diós zserbóra van receptem,de ez a recept nagyon tetszik.
Hamarosan megsütöm.
Köszi a receptet!

A lekvártól lesz csak igazán finom a zserbó,sót még krémes sütik alá is jó lekvárt kenni.Jobban tapad a krém lekvárra,mint csupán a piskótára.
Biztos,hogy nem fog szétesni.

balabe
balabe Wed, 2010-12-15 19:47

Kedves Mártika és Feri!

Szeretném elkészíteni, de kezdő lévén kérdezem, hogy ha a lekvárt csak a töltelék alá kenjük, nem fog szeletelésnél szétesni a süti?
Köszönettel: Bea

zsuzsanna916
zsuzsanna916 Tue, 2010-11-23 21:57

Zserbó, ahogy Anyukámtól tanultam
TÉSZTA: 40 dkg liszt, 20 dkg RAMA(puha), 1 dkg élesztő(nem futtatom), 1 dl tej (de a tojás nagyságától is függ) 1 kk cukor, 1/2 csom. sütőpor(12 g-mosból), csipet só, 1 csom. vaniliás cukor (12g-os), 1 egész tojás
TÖLTELÉK.: 20 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja és még baracklekvár (házi) valamint a tetejére csokimáz
A tésztához valókat gyúrótáblán összemorzsolom, majd gyúrom. Henger formára alakítom, 3 részre vágom - ami az alja lesz, kicsit legyen nagyobb, és mindjárt ezzel kezdem. NEM KELESZTEM.Tepsi méretűre nyújtom és bele is teszem a tepsibe,jó alaposan megkenem baracklekvárral, majd rászórom az összekevert töltelék felét. Jön a következő tésztalap, amit rányomogatok a töltelékesre, és megismétlem az előző műveleteket. A teteje következik és már mehet is a sütőbe, amit már 200Cfokra melegítettem - 15 percre. Mikor ez az idő letelt, picit visszaveszem a hőfokot 180-ra, és ezen is 10-15 percig sütöm - a lényeg,hogy kellemesen, én úgy hívom kifliszínű lesz a teteje, akkor kiveszem és hideg helyre teszem.
CSOKIMÁZ: 2 ek (púpos) keserű kakaópor (ajánlom az Arany kakaót) ugyanennyi kristály cukor és annyi víz, amitől sűrű krémes lesz. Edénykében melegítem, közben kevergetem, mikor már forró(vigyázat,nehogy leégjen!) leveszem a tűzről és kisdiónyi vajat kevergetek el benne. Ha kihűlt a süti, egyenletesen elkenem rajta, mikor 'megszáradt' falatnyi rombusz-formára vágom és kínálom!
Kellemes sütögetést mindenkinek! :)

zsuzsanna916
zsuzsanna916 Mon, 2010-11-22 20:15

Kedves Ferenc!
Köszönöm válaszát:) Anyukám receptje az 'én' zserbóm, és már sok barátnőmnek átadtam...ha gondolja megosztom Önökkel:)
A sütéssel-főzéssel nem lesz probléma, hisz mindkettőt nagyon szeretem űzni.
Én is szép napokat kívánok!
Üdv.:Zsuzsa

taksi
Mártika és Feri / taksi Tue, 2010-11-23 08:28

Kedves Zsuzsa!

Válaszát köszönjük.
Szeretettel várjuk a zserbó receptet.
Napsugaras szép napot kívánok!

Üdvözlettel:
Ferenc

zsuzsanna916
zsuzsanna916 Sun, 2010-11-21 17:42

Miért kell ezt ilyen sokat keleszteni? Amit én ismerek és szoktam sütni - fiam kedvence:) - azt pl. egyáltalán nem kell keleszteni (gyúrom-nyújtom-töltöm-sütöm) és Isteni, ha lehet ilyet írni :)

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-11-22 09:57

Kedves zsuzsanna916

Általában fél óra, 1 óra pihentetés szerepel a receptekben a zserbó tésztájánál.
Lehet olyan receptet is olvasni mint pl Nagymamáink zserbó receptjében
"A tésztához valókat jól összegyúrjuk pihentethetjük (akár egy éjszakán át).
Szóval a 2 óra amit írtam ehhez képest nem is sok.
Természetesen az eredmény a finom zserbó többféle úton is elérhető.
Örülök, hogy a fia is imádja a zserbót.
A mostani fiatalok már pizzán és hamburgeren, nomeg chip-sen
kívül alig ismernek valamit.
Tisztelet a kivételnek.

További jó sütés-főzést.
Szép napot kívánok!

Üdvözlettel: Ferenc

taksi
Mártika és Feri / taksi Mon, 2010-08-30 14:37

Kedves Do-Di!

Nagyon örülünk, hogy tetszik a recept!
További szép hetet kívánunk!

Üdvözlettel: Mártika és Feri

Do-Di
Do-Di Sat, 2010-07-31 20:56

húúűűű-ha ez nagyon finom lehet! Köszönet érte!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-01-23 21:24

nagyon jól néz ki, megsütöm......

1917
finomliszt 50 dkg
porcukor 17 dkg
sertészsír 15 dkg
tojás 1 db
élesztő 2.5 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tejföl 1.5 dl
mák 30 dkg
cukor 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
szilvalekvár 20 dkg
tortabevonó 10 dkg
vaj 5 dkg