Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zöldségleves csurgatott tésztával

Zöldségleves csurgatott tésztával
Zöldségleves csurgatott tésztával
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Természetesen víz helyett használhatunk húslevest (vagy leveskockát).
Ha húslevessel főzöm  lestyánnal, hanem zöldpetrezselyemmel ízesítem. Amikor a csurgatott tészta helyett krumplit adok hozzá, ilyenkor ecetes tárkonnyal ízesítem.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A csurgatott tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az apróra vágott hagymát és a zöldpaprikát olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk az előkészített zöldséget, átforgatjuk az olajon, pár perc után egy kevés vizet adunk hozzá, 5 percig pároljuk, majd feltöltjük a többi vízzel. Sózzuk, és lefedve főzzük.
  2. Amíg fő, elkészítjük a csurgatott tésztát.
  3. A tojást és a lisztet elkavarjuk, apránként adogatva hozzá a vizet, hogy vastagon folyós masszát kapjunk. 15 percet pihentetjük.
  4. Amikor a zöldség már majdnem kész beledobjuk a levesbe a paradicsomot, 1 perc után kivesszük, hideg víz alatt kihűtjük, meghámozzuk, és kockára vágva a fővő levesbe tesszük.
  5. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és csak addig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul.
  6. A leves felét átszűrjük egy másik edénybe, és a fővő lébe egy tölcséren keresztül belecsurgatjuk a tésztát. Folyamatosan kavarjuk, hogy ne ragadjon össze. Pár perc alatt kész van. A két levest összetöltjük.
  7. Zöldfűszerrel tálaljuk.
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 37 668
elküldve: 12
receptkönyvben: 656
elkészítve: 23/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: húsvét, vasárnapi ebéd
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves

egyéb elnevezések

tavaszi zöldségleves, csurgatott tésztás leves, tavaszi leves házi tésztával

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

márti1218
márti1218 / márti1218 Fri, 2018-01-05 12:41

Nagyon jó ötlet a galuskához ez a tölcséres megoldás,gyakran csinálok csurgatott tésztát,de én egy tálkából öntöm a levesbe és közben egy kanállal segítem,hogy ne zúdúljon bele az egész tészta,mégis előfordulnak nagyobb példányok.
Köszi!

márta66
márta66 Mon, 2013-04-08 09:08

Az en nagymamim erdelyi szarmazasú volt. A csurgatott tesztat tőle tanultam:-) Mar jo regen készítettem, köszönöm, hogy eszembe juttattad:-) Márta

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2013-04-08 10:45

Kedves Márta! Örülök, hogy eszedbe jutott a nagymamád főztje. Néha jó nosztalgiázni. Üdvözlettel, Piroska

zsuzsa.sulyok
zsuzsa.sulyok Thu, 2013-03-14 10:33

Én is nagyon köszönöm a receptet, biztosan kipróbálom, -ezt a "csurgatott tésztát" nem ismertem.
(Lehet, hogy még ma, ez megy a zöldséges zöldbablevesbe.)

Anyósomtól tanultam egy "eresztett tészta levest", szerintem nagyon egyszerű és finom az is.
Remélem, Piroska nem haragszik meg, ha ideírom:
Az "alap" a sós vízben, körethez főzött, pl. "kocka", stb., krumpli leve, amit egy edénybe leszűrünk, és nem öntjük ki!, -sőt a főtt krumpliból egy-két evőkanálnyi "visszalopunk bele"...
(ha az nap "nem aktuális", ez a leves, a "lé", néhány napig eláll egy dunsztosüvegben a hűtőben)
A leveses fazék alján csinálunk egy kevés rántást (én egész köménnyel pirítom, aki nem szereti, tegyen őröltet majd a levesbe), a rántásba sok apróra vágott petr. zöldet is teszek, meg persze paprikát is.
Felöntöm a krumplis lével, és még fele annyi vízzel, bele: egészben hagyma, egy szelet zeller, zöldpaprika, paradicsom, némi szalonnabőr, ha épp van, +majoranna, őrölt bors, babérlevél, só ízlés szerint, legalább negyedórát, főjön.
Kis tálkában egy tojást pici sóval, villával felverek, kevés lisztet keverek bele (híg palacsintatészta állag), a forrásban levő levesbe csurgatom vékony sugárban, amit közben villával kevergetek, még pár percet fő és kész.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2013-03-14 10:39

Kedves Zsuzsa! köszönöm a receptet. Szeretném ajánlani, hogy küldjél be te is recepteket, szívesen olvasnám.

sántakutya
sántakutya Thu, 2012-10-04 15:35

Szia!!
Végre valaki ajánlja a csurgatott tésztát, igaz én borsólevesbe használom s nejlon zacskóból nyomom a levesbe................ üdv. s sok sikert :)))))

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Thu, 2012-10-04 15:48

Szia!
Szoktam én is borsólevesbe is tenni és még sok más egyébbe. Jó ötlet a nejlon zacskó, ki se kell mosni, csak eldobni. Üdvözlettel: Piroska

almamag
almamag Fri, 2012-07-20 21:13

Kedves Piroska! Na, ez a recept is fantasztikus! A kép csodálatos, már most megkóstolnám!!!! Ez a tölcséres csurgatott tészta nagyon jó ötlet. Feltétlen kipróbálom. Köszönöm az ötletet! Üdvözlettel: Ili

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-07-21 07:28

Kedves Ili! Azért szeretem a tölcséres megoldást, mert nem kell kavarni, csak a tölcsért sétáltatni az edény felett és kis ebihalacskák lesznek belőlük. Így nem ragadnak össze. Üdvözlettel: Piroska

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2012-07-04 19:25

Kedves Piroska!
Egyszerű, gyors és finom. Nem is kell több. A fotód üde és gyönyörű! :)))
Üdv. Edit

witch
witch / witch Thu, 2012-05-31 13:12

Ez igen! Ez "csak" zoldsegleves, de a talalas
olyan gusztusos, meg a kiralyi udvarban
sem vallana szegyent! :)

186
sárgarépa 20 dkg
karfiol 10 dkg
brokkoli 10 dkg
fehérrépa 10 dkg
paradicsom 1 db
zöldpaprika 1 db
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 1 gerezd
napraforgó olaj 8 ml
víz 2 dl
0 ízlés szerint
petrezselyem 0 ízlés szerint
tojás 1 db
víz 50 ml
finomliszt 10 dkg