Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zelleres uborka

Zelleres uborka
Zelleres uborka
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igen, igen, tudom, hogy már megint egy macerás uborkarecept! Viszont szerintem többszörösen megéri a belefektetett munkát. Én nagyon szeretem a bolti uborkákat és ez ugyanaz az íz. Nincs tömény ecet íze, inkább édeskés. Leírva egyébként sokkal bonyolultabbnak látszik a recept.
Néhány hasznos jótanács a dunsztoláshoz: amikor a levet ráöntjük az uborkára, előtte az üveget állítsuk kb. 3-4 ujjnyi meleg vízbe. A dunsztosfazékba pedig szigorúan meleg vizet kell önteni! Ezekkel az óvintézkedésekkel elkerülhetjük, hogy az üvegünk szétpattanjon.

hozzávalók / 4 adag

Egy ötliteres üveghez

Felöntőlé két ötliteres üveghez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az uborkákat megmossuk, majd az utolsó vízben kb. egy órát ázni hagyjuk. Ez az idő pont elég a többi hozzávaló előkészítéséhez.
  2. A vöröshagymát, a tormát megpucoljuk, elmossuk.
  3. A vizet feltesszük forrni, beletesszük a sót, a cukrot, az édesítőszert. Ha felforrt, beleöntjük az ecetet, majd lekapcsoljuk a gázt. Kb. 10 perc pihentetés után fogjuk a már üvegbe rakott uborkára önteni.
  4. Közben tehát az  üveg aljára teszünk egy zellerszárat (levelestől), majd az uborkát, hagymát, tormát, fűszereket is beletesszük. A tetejét megszórjuk a kénporral.
  5. A felöntőlé a 10 perces pihentetés után már megfelelő hőmérsékletű ahhoz, hogy ráöntsük az uborkára. Az üveget lezárjuk.
  6. Kidunsztoljuk az uborkát. Egy fazék aljára, oldalára régi ruhadarabot (lepedőt) teszünk, majd tiszta, száraz ruhával betakarjuk az üveg tetejét is úgy, hogy ne látsszon ki. A fazekat felöntjük meleg vízzel, felforraljuk, majd forrás után lassú tűzön 10 percig gyöngyözni hagyjuk. A fazékban hagyjuk kihűlni, majd másnap kivehetjük, és a helyére tehetjük.
  7. Figyelem! A receptben a felöntőlé 2 db 5 literes üveghez elég. A fűszerek, a zeller, a hagyma, a kénpor viszont csak 1 üvegre van számítva.

  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 664
elküldve: 0
receptkönyvben: 51
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tavikavics

Mióta szakács: 2010.09.25.
12 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: savanyúság
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

egyéb elnevezések

uborka télire, csemegeuborka zellerrel

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ilmocsa
ilmocsa Thu, 2013-08-01 21:44

a multévben készitettem zelleres uborkát a családom imádja
ebben az évben csak is ilye t készitek télire
kőszőnőm a receptet

498
csemegeuborka 2 kg
zellerlevél 1 db
torma 2 db
vöröshagyma 2 kis fej
fekete bors 10 szem
mustármag 1 ek
babérlevél 2 db
borkén 1 kávéskanál
víz 4 l
16 dkg
cukor 30 dkg
édesítőszer 6 db
ecet 5 dl