Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabos bucik

Zabos bucik
Zabos bucik
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan nincs, hogy nincs. Pedig tényleg nincs. A boltban legalábbis. Vagy nem hiszem el, hogy ami van, tényleg az-e, aminek mondva vagyon. Ezért inkább magam készítem el. Az ötletet egy hasonlóan zabos kenyérke adta, de én jobb szeretem a pici gömbölyded formákat a szeleteknél. Reggelire kettő buci, és jól indul a nap. A vizes-olajos fürdőt követően bátran megszórhatjuk zamatos magvakkal, mielőtt betolnánk a sütőbe.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mély tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd a vizet apránként hozzáadva, összedolgozzuk a masszát.
  2. 10 perc dagasztás után a ragacsos, de mégis morzsálódós tészta szépen összeáll.
  3. A tálat letakarva meleg helyen kelesztjük 1-1,5 óráig.
  4. Mialatt sütő felmelegszik 50 C°-ra, egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral.
  5. A tésztából kisebb ökölnyi darabokat kiszaggatunk, és kerekded bucikká formázzuk.
  6. Tetejüket beírdaljuk, vízzel elkevert olívaolajjal alaposan megkenegetjük minden oldalról, hogy ne száradjanak ki.
  7. Betoljuk a tepsit a kellemesen meleg csőbe, és adunk még 20 percet 50 C°-on a buciknak, hogy szép nagyra dagadjanak.
  8. Végül 180 C-on 30 perc alatt készre sütjük.
  9. Tiszta konyharuhával letakarva hűlni hagyjuk. Megzabáljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 270
elküldve: 4
receptkönyvben: 347
elkészítve: 5/13
Facebookon megjelent: -

szakács

kicsivik

Mióta szakács: 2011.04.27.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: briós, édes leveles, hamburger-buci, perec, croissant, burek, pita, kifli, buci, bagel

egyéb elnevezések

zabpelyhes-sós péksüti, egyszerű buci teljes kiőrlésű lisztből zabpehellyel, lenmaggal

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsuku
zsuku Thu, 2013-02-21 12:11

Én most fogom betolni a sütőben, de valami nagyon nincs rendjén, de még mindig reménykedek hátha valami ehetőt tudok kihúzni a sütőből. A tésztám hihetetlen ragacsos lett, még formázni sem tudtam, a kezemről csüngött lefele (vagy ilyennek kéne lennie, és én vagyok a béna, hogy nem tudom megformázni?:O Nem tudom, ez az első pékárú készítésem:() Elgondolkodtam, hogy lehet hogy a víz miatt, mert ami fel van tüntetve 4dl annak lehet csak a felét kellett volna hozzáadnom a másik felét a kenegetéshez kellett volna felhasználom? Nagyon el vagyok keseredve. A recepttől annyiban tértem el, hogy én expressz élesztőt használtam, lehet hogy ezt nem kellett volna?? Illetve zabpehely helyett zabos műzlit tettem bele darálva. Gondolom ezek valamelyike lehet a gond, vagy hogy szimplán béna vagyok. Szerintetek?

kicsivik
kicsivik / kicsivik Thu, 2013-02-21 21:23

Szia Zsuku!
Először is ne keseredj el, és főleg ne szegjék kedved a nehézségek: kenyeret, pékárut sütni nem egyszerű, ugyanis sok mindent ki kell tapasztalni hozzá. A folyadékkal különösen óvatosan kell bánni, mert attól függően, hogy milyen lisztet / liszteket / száraz hozzávalókat használsz, ugyanaz a mennyiségű folyadék soknak vagy kevésnek bizonyulhat. A teljes kiőrlésű lisztek több folyadékot vesznek fel, mint a sima liszt. Az egyben hagyott zabpehely is sok vizet felvesz. Pihentetted a tésztát a megadott ideig? Elképzelhetőnek tartom, hogy a darált müzli a ludas, mivel nem lehet egyenlőségjelet tenni közte és a zabpehely között. Az express élesztő nem okozhat ilyen problémát, ha betartod a csomagoláson feltüntetett "felhasználási javaslatot". Ha legközelebb ragacsos, formázhatatlan a tésztát, tégy még hozzá lisztet, többször kisebb adagokban, egészen addig, amíg ruganyos, jól formázható lesz.
Üdv:
Viki

zsuku
zsuku Tue, 2013-03-05 08:23

Szia Kicsivik!
Ma megcsinálom újra, pontosan úgy ahogy te leírtad! Köszönöm a tanácsot, persze hogy nem fogom feladni nagyon tetszik ez a recept, és mindenképpen megcsinálom jól, ha beledöglök is!:D :) Amúgy nem lett olyan rossz a legutóbbi, ízre finom lett, de bőven van még mit finomítani rajta!
Majd írok, hogy sikerült! Köszi!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Tue, 2013-03-05 09:11

Ez a beszéd, Zsuku!
Ha nekem sikerült, neked is fog!
Ha vigasztal, borítottam már én is gumiszerű sütit a kukába, annyira ehetetlenre sikerült. :-)
Várom a beszámolót!

Legyen szép napod!

zsuku
zsuku Fri, 2013-04-26 13:59

Szia!
Képzeld! Azóta már vagy ötször megcsináltam, és jó lett, nagyon finom! Rendszeresen készítem, és már csak ezt vagyok hajlandó enni, sokkal finomabb mint a bolti fehér kenyerek! Köszönöm a receptet és a biztatást!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Fri, 2013-04-26 14:46

Szia zsuku!
Hű, nagyon örülök a sikerednek és annak, hogy ízlik a bucika!
Évek óta magam készítem a péksütiket, kenyeret, csak akkor veszek boltit, ha vészhelyzet van és nincs időm sütni. El sem tudnád képzelni, hogy mondjuk az indiai lepénykenyér, a naan is mennyire finom graham liszttel!
Bontogasd a szárnyaid, próbálj ki minél több finomságot a NoSaltyról, más szakácsoktól is, igazi gyöngyszemek vannak közöttünk!
Szép hétvégét kívánok!

GtheW
GtheW Fri, 2011-07-01 10:12

Örülök, hogy ilyen lett, megkóstoltam: milyen lett?
Finom ez és isteni, próbálja ki mindenki!

kicsivik
kicsivik / kicsivik Thu, 2011-06-30 10:22

Szia Gillingalang! Rajta, tégy egy próbát! Épp tegnap voltam fültanúja egy szupermarketben, amint egy hölgyemény mondván, keres némi teljes kiörlésű péksütit, megrakta a zacskóját valami sápatag, majdnem nyersnek tűnő zsemleszerűségekkel, búzafinomlisztből. Néhány lenmag árválkodott a tetején, és itt ki is merült a dolog. A lenmag is csak őrölve fejti ki jótékony hatását, ha egészben hagyjuk a magvakat, emésztetlenül távozik a szervezetből. Kellemes sütkérezést!

496
teljes kiőrlésű liszt 25 dkg
zabpehelyliszt 10 dkg
zabpehely 10 dkg
lenmag 5 dkg
instant élesztő 1 tasak
2 teáskanál
cukor 1 csipet
olívaolaj 1 ek
víz 4 dl