Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Zabkorpás öregtészta Torma konyhájából

Zabkorpás öregtészta Torma konyhájából
Zabkorpás öregtészta Torma konyhájából
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Limara enyhén módosított öregtészta receptje ez; teljes kiőrlésű liszttel és zabkorpával dúsított. Gyakrabban használom most az öregtésztát, mert nemcsak kenyerekhez, de péksüteményekhez is használható, és mindig kéznél van. A vadkovászos sütéseket bizony meg kell terveznem előre (mert én csak hetente sütök), de az öregtésztát bármikor előkaphatom. Aztán ha kefírkovászos sütéshez van kedvem, akkor pillanatok alatt keverek egy kefíres kovászt, ami langyos helyen 1-3 nap alatt "felfortyan", és rögtön lehet használni. Mindhárom kovásszal más ízű és állagú kenyeret kapok; különösen, ha a liszteket is keverem... vagy magvakkal, krumplival, vajjal dúsítom a tésztát. Így mindig változatos is a pék-tevékenységem a kis konyhámban. :)

hozzávalók / 4 adag

  • 2 bögre fehér kenyérliszt (bögre=2,5dl)
  • 1 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • fél tk cukor
  • fél tk instant élesztő (vagy 1 dkg friss)
  • 1 tk só
  • 320 ml langyos víz
  • 2 ek zabkorpa
  • 1 ek olaj a tároláshoz
  • 2-3 literes fedeles edény/doboz a hűtőben tároláshoz

ajánlat

A nemrég öregtésztával sütött krumplis kenyerem fantasztikus lett. A sajtbarlangos bucit pedig gyakran sütöm szombat reggelire; nálunk mindkettő nagyon bejött, ezért mindkét receptet ajánlom kipróbálásra!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos hozzávalókból fényes tésztát dagasztunk, és 10-12 órát pihentetjük.
  2. Ezután könnyedén átgyúrjuk, majd olajjal kikent fedeles edényben, hűtőben tároljuk felhasználásig. 2 hétig használható.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 296
elküldve: 2
receptkönyvben: 57
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

öregtészta, gyorskovász, öregtészta alaprecept

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

moncska
moncska Wed, 2013-08-07 14:02

Kedves Torma!!
Segitenel nekem legyszives!
A problemam a kovetkezo: csinaltam oregtesztat( zabpehelyliszt, sima liszt, vegyes korpa, buzacsira keverekebol +egy nagyon pici sz. eleszto)ez volt csutortokon, majd hetfon tonkoly, rozs, zabpehely es sima liszt + oregteszta+ nagyon pici sz. eleszto keverekebol kenyeret. Nagyon jo lett. Ma ujbol kenyeret csinaltam a maradek oregtesztabol, tegnap delutan 4 fel5 kozott dagasztottam, az aranyok ugyanazok mint a masik kenyernel, de brutalis eleszto szaga van, de hiszen alig van benne eleszto. Megromlott? Angliaban elunk, itt nincs nagy meleg ezert a konyhapulton hagytam a tesztat reggelig es delben kezdtem sutni. Vmit elrontotttam?? Segits kerlek!!
Elore is koszonom: Monika

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-08-07 15:37

Szia Mónika!
Igazából csak találgatok, mert én nem használtam eddig búzacsírát..ESETLEG emiatt megbuggyanhatott?? Inkább a kenyértésztához keverd a búzacsírát, ne az öregtésztához!
A másik dolog, amit sejtek, hogy a kelesztés túl hosszú volt; 19 óra soknak tűnik nekem....persze nem tudom, mennyi volt az élesztő ( ha több, akkor gyorsabban kel) és a hőmérséklet.
Nem írtad, hogy milyen lett a kenyér? Összeesett sütéskor? Mert, ha túlkelt, akkor valószínű ez történt....

Ide írok egy-két gondolatot, hátha ez is segít:
Az élesztős tészta az erjed a hűtőben is, tudod....melegben még jobban. Minél tovább erjed, annál erősebb lesz az élesztő illata is.
Ha alacsony hőmérsékleten hosszabb ideig kelesztjük a tésztát, akkor savanykásabb lesz a kenyér ( ez jó a szervezetnek és a kenyér tovább eltartható!:)
A kelesztésre nagyon kell figyelni; fontos, hogy MINDIG a kétszeresére keljen először ( bármeddig tart), majd a formázás után LEGALÁBB másfélszeresére keljen- mielőtt a sütőbe teszed! Ha túlkel a tészta, akkor sütéskor összeesik és nehéz lesz...
Más most nem jut eszembe; írjál csak, ha van kérdésed! Minél többször sütsz, annál több tapasztalatot szerzel, ami magabiztossá tesz! Sok sikert, üdv, Torma :)

moncska
moncska Thu, 2013-08-08 14:24

Kedves Torma!
Koszonom a valaszt es a sok jo tanacsot!!! Megsult vegulis, a vegen mar nem volt annnyira budi. Meg kelt, de nem annyira gyorsan mint az 1. kenyer, de az lehet attol is mert az 1.- ben 15 dkg feher liszt volt, a 2.-ban pedig csak 10 es a rozslisztet+ a zabpelyhet noveltem.... Es ugye azok nehezebben kelnek.Ugy erzem, lehet kisse tulkelt, az izen nem erezni, de az elesztos szag vszinu azert volt,de kitudja, elegge kezdo vagyok meg. Bar nagyon sokat olvasok a kenyersutesrol, kelt tesztakrol, de elesben megis mas:-)!Nagyon tetszenek a kenyerreceptjeid( remelem nem baj, hogy letegeztelek, igy ismeretlenul), mindig megnezem oket, es probalok tanulni beloluk! Bixtosan lesz meg a kesobbiekben is kerdesem, ha nem gond majd irok!?:-)
Elore is koszonok mindent, minden jot.
Monika

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-08-09 01:58

Szia Mónika! Örülök, hogy azért jól sikerült a második kenyered is! Jól írtad, hogy a magok és sötétebb lisztek lassítják, nehezítik a kelesztést. Krumplival, zsiradékkal lehet lazítani, könnyíteni a bélzeten. Csak gyakorlattal leszünk ügyesebbek, magabiztosabbak a konyhában, ugyhogy bíztatlak a további sütés-főzésre!!! Persze, hogy tegezzél csak, és olvasgasd a recepteket. A hozzászólásokból is sokat lehet tanulni. Évi néninek is rengeteg jó kenyér receptje van!
Minden jót, írjál nyugodtan; nagyon szívesen veszem a kérdéseket, vagy csak a sikeres beszámolót, főleg kenyér-sütéssel kapcsolatban!
Ha esetleg kedvet kapnál, kezdj el egy vadkovászt nevelni; most nyáron a melegben egy hét alatt kész! Üdv, Torma :)

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-07-01 11:32

Na, jól megnevettettél! Köszi a dícséretet; egyébként tenyleg nagyon hercig kis tészta lett! Puha, sima, fényes, mint egy kis bébi-popó:P Bagettet sütöttem vele (most lépett "színpadra"). Ma este gyengéden átgyúrtam a maradékot és áttettem egy másik edénybe, mert felnyomta a kelesztődoboz tetejét a hűtőben, annyira megemelkedett!!! Még nem tudom mit, de holnap megint sütök vele....vagy a Janival (még mindig Jani a kedvenc, pedig mindegyik kovászom szuper jó :) puszi, Tormi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-07-01 09:17

Juj, de szép dundi! Puszilni való gyönyörű tészta! Mért van az, hogy én ezekért teljesen odáig vagyok? Soha nem volt még öregtésztám, de ez a zabkorpás csudaság nagyon arra sarkall, hogy bedagasszak egy adaggal! Köszi, Tormi!
Puszi: F;)