Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Graham-lisztes magos kenyér vadkovásszal

Graham-lisztes magos kenyér vadkovásszal
Graham-lisztes magos kenyér vadkovásszal
90 perc / előkészület: 40 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már elég erős az Ancsa kovászom ahhoz, hogy megemelje a magvas, graham-lisztes kenyeret is. Egyre többet rakosgatok bele minden kenyérnél, kíváncsi vagyok, mennyivel tud megbirkózni. Eddig még becsületesen "emelget", a kenyér puha és levegős, s közben egyre egészségesebb. :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A vadkovászos tészta ragacsosabb, mint élesztős párja. Ha dolgozunk vele, kenjünk kis étolajat vagy zsírt a kezünkre, úgy kevésbé ragad. A kelesztő edényt is kenjük ki éppen ezen okból. Ha ruhában kelesztjük, akkor azt szórjuk be bőven tk liszttel.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászt 1 dl vízzel, majd 10 dkg kenyérliszttel elkeverjük. Szobahőmérsékleten hagyjuk kb. 5 órát, hogy szépen megkeljen.
  2. Ha aktív lett, hozzáadunk 2,5 dl vizet, a cukrot, a sikért, a maradék liszteket, a sót, és jól összedolgozzuk -esetleg még kis vizet adva hozzá-, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk. 10 percet pihentetjük.
  3. Dagasztunk rajta, majd megint 10 percet pihentetjük.
  4. Harmadszor is megdagasztjuk, majd langyos helyen letakarva kelesztjük 1,5 órát.
  5. A tésztát finoman széthúzkodjuk, megszórjuk magvakkal, meghajtogatjuk fentről le háromba, jobbról-balra szintén háromba, és letakarva kelesztjük 1 órát.
  6. Megint finoman lelapogatjuk, széthúzkodjuk, megszórjuk magvakkal, meghajtogatjuk fentről le háromba, jobbról-balra szintén háromba, és letakarva kelesztjük még 1 órát.
  7. Kilapogatjuk, széthúzkodjuk 30x30-as négyzetté, megint magvakkal szórjuk, majd lazán feltekerjük. Enyhén zsírozott formába tesszük, és megint kelesztjük letakarva 1,5-2 órát.
  8. Közben előmelegítjük a sütőt 230°C-ra, az aljába kis edénybe vizet teszünk.
  9. A tésztát bekenjük vízzel, éles késsel bevagdossuk, lefedjük, és a gőzös sütőbe tesszük.
  10. Fél óra múlva a fedőt eltávolítjuk, a hőt levesszük 200°C-ra, vagy hőlégkeverés mellett 180°C-ra , és még legalább 20 percig sütjük, amíg szép barna színt nem kap.
  11. Ha kész, kivesszük a formából, lekenjük hideg vízzel, és rácson nagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 12
össznézettség: 4 073
elküldve: 1
receptkönyvben: 39
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

vadkovászos magos kenyér, vadélesztős graham-lisztes kenyér magvakkal, élesztő nélküli kovászos kenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Artilla
Artilla Tue, 2014-03-11 21:03

Szia Fahéj! Gondolkodtam, hogy vajon milyen nevet lehetne adni az én kovászomnak , és úgy döntöttem, hogy Ő is Ancsa lesz :) .... Tisztelettel adózunk a Nagy Ancsa előtt :O) Köszönöm, hogy belevezettél a vadkovász rejtelmeibe.....

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2014-03-12 17:37

Szia!
Örülök, hogy neked is felkeltette az érdeklődésed ez a vadkovászos-csodaság. :)
Remélem, a te Ancsád is olyan lelkesen fog dolgozni, mint az enyém.
Üdv: Fahéj

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-06-15 09:47

Juj, de széééééép!!! A lyukacsok....meg a héja.....GRATULA Fahéj :)))) Torma

689
kovász 100 g
szőlőcukor 1 teáskanál
sikér 1 tk
graham-liszt 10 dkg
kenyérliszt BL80 50 dkg
víz 3.5 dl
1 ek
napraforgómag 7 dkg