Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi kovászos kenyér helena konyhájából

Házi kovászos kenyér helena konyhájából
Házi kovászos kenyér helena konyhájából
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sokszor szerettem volna olyan kenyeret sütni, amit gyerekkoromban az édesanyám sütött. Emlékszem, hogy amikor kenyeret sütött korán kelt, mert be kellett dagasztani és amikor megkelt, egyforma adagokra osztotta és újra átdolgozta, megformálta, és tiszta konyharuhával kibélelt kosárba tette, letakarta és újra kelesztette. Kemencében sütötte, így ez is elég sok időbe tartott, míg bekészítette a fát, begyújtott és elég meleg lett a kemence, hogy sütni lehessen a kenyeret. Ez valójában egész napjába került. Ilyenkor a kenyértésztából szoktak lángost sütni. Megkenték zsír, krumpli, tejföl keverékével, még ma is emlékszem arra az illatra, arra az ízre. Egyszerűen fenséges volt. 5 nappal ezelőtt elkezdtem a kovászomat készíteni. Ma végre megsütöttem a kenyeremet. A kovászból tettem el kis cipót, amit szárítok. Nem altatom a hűtőben, ugyanúgy csinálom, mint valamikor az édesanyám. Sütés előtt való este beáztatta langyos vízbe, másnap a liszthez öntötte, kicsavarta a kovászt, mert a darabosat nem tette bele. A kenyér állaga nagyon jó lett, puha, rugalmas és ízre nagyon finom, teljesen más, mint amiket idáig sütöttem.

hozzávalók / 2 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
  2. A kovászt egy nagyobb tálba öntjük, hozzáadjuk a lisztet, sót, és kezdjük összedolgozni a langyos víz hozzáadásával és a felfuttatott élesztővel.
  3. Amikor jól kidagasztottuk, letakarjuk tiszta konyharuhával, és melegen kelesztjük.
  4. Amikor megkelt, megformáljuk és papírral kibélelt formába helyezzük, letakarjuk és újra kelesztjük. Ennek a kenyérnek sokkal tovább kell kelnie, mivel nincs benne élesztő.
  5. Előmelegített sütőben sütjük, mielőtt betesszük a kenyeret sülni, kenjük meg a tetejét vízzel, elejével magasabb fokon, majd 10 perc után lejjebb vesszük a hőfokot, és még 45-50 percig sütjük. (Én a biztonság miatt papírt tettem rá, nehogy túlégjen a teteje.)
  6. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, még egyszer kenjük le vízzel, és tegyük rácsra kihűlni.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 150 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 910
elküldve: 3
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

kovászos kenyér, kovászos kenyér házilag, kovászos kenyér házilag készített kovászból

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

krisztor01
krisztor01 Sat, 2013-11-09 21:35

Sziasztok!
Most próbálom a kenyérsütés művészetét.Kaptam kovászt de mindig savanyú a kenyerem ez mitől van ha valaki tudja segítsen nekem. Előre is köszönöm üdvözlettel:Krisztor01

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2013-11-09 22:18

Nem savanyodott meg a kovász???Póbáld meg tang zhonggal és a kovászt elhagyhatod! Nekem nagyon bejön a kelt tésztákhoz!
Üdv.:Helena

gekata
gekata Fri, 2013-01-18 10:20

Sziasztok!
Én még sosem sütöttem kenyeret, ezért vannak naiv kérdéseim. Például: mitől kel a kenyér, ha nincs benne más, csak liszt és víz? Aki ért hozzá, elmagyarázza nekem? mert én is szeretném kipróbálni, hogy élesztő nélkül süssek kenyeret. Előre is köszi.Üdv:Kata

helena26
helena26 / helena26 Fri, 2013-01-18 21:14

Szia Kata! Ajánlanám a kovász elkészítését és saját szemeddel meggyőződsz, hogy lehetséges. Próbáld meg ez kis adag.Kovász készítése:1.nap :3 ek liszttel,3 evőkanál vízzel kovász készíteni.Ezt naponta ,,megeteted,, 3 evőkanál liszttel és 3 ek vízzel ezt 4 napig kell ezt megismételni és 5.napon megsütni.Annyi lisztet adni hozzá+sót,hogy a kenyér megformázás után ne terüljön könnyen szét. Van,aki még legalább 1-1,5 dkg élesztőt tesz bele.
Üdv.:Helena

Timancs
Timancs Mon, 2013-01-14 11:16

Köszi Helena, hogy felvágva a belsejéről is készítettél fotót! Így jól látszik, hogy milyen a minősége a kenyérnek! Látszatra máris beleharapnék! :-)

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-01-14 19:03

Alig birtam kivárni,hogy felvághassam! Csodálatosan nézett ki,az illata pedig a gyerekkoromat idézte.
Üdvözlettel:Helena

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-01-14 10:04

Nagyon szep a kenyer Helena! En is nemregen kezdtem vadelesztos kenyereket sutni; szazszor jobbak, mint a bolti! udv, Torma :)

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-01-14 19:06

Köszönöm! Ez valóban így van,márcsak az illatáért megéri az ízéről és a látványról nem beszélve!
Üdvözlettel:Helena

1092
kovász 20 dkg
1.5 kávéskanál
finomliszt 50 dkg
víz 0.5 dl