r
Nosalty Logó

Krumplis kenyér vadkovásszal

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Fahéj
Krumplis kenyér vadkovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
vadkovászos
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 470 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1878 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 196 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    835.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    588 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    98.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    104.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 470 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    53 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3342.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    94 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    130 mg
  • Foszfor
    583 mg
  • Nátrium
    2352 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    394.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    417.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    97 micro
Összesen 1878 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 48% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    349.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    61 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 196 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A kovászt elkeverjük 1 dl vízzel és 10 dkg liszttel. 5-6 órát állni hagyjuk, míg jó buborékos nem lesz.
  2. Az aktív kovászhoz adunk 2 dl vizet, a 35 dkg lisztet, 1 tk sót és az összetört főtt krumplit.
  3. Jól kidagasztjuk, majd 15 perc pihenő után ismét megdagasztjuk.
  4. Letakarva kelesztjük 3 órát, minden óra végén meghajtogatjuk, keresztbe-hosszába háromba.
  5. Az utolsó hajtogatás után kikent formába igazítjuk, és így is hagyjuk 1-1,5 órát pihenni, hogy másfélszeresére keljen. Közben a sütőt felmelegítjük 230°C-ra hőlégkeverésen.
  6. A tészta tetejét vízzel megkenjük, éles késsel vagy pengével bevágjuk, és a forró sütőbe tesszük. A hőt azonnal 200°C-ra csökkentve sütjük fél órát, majd a fedőt levéve és a hőt még 20 fokkal csökkentve kb. 20-25 percet sütjük, hogy szépen megpiruljon.
  7. A formából kivéve, vízzel megkenve, rácson hagyjuk hűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 18667
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 03.

Ajánló

A vadkovászos kenyeret semmiképp ne tartsuk nylon zacskóban! Bugyoláljuk több réteg vászonba (ami nem öblítőillatú!), így őrzi meg legjobban az ízét, az állagát, ha nem fogy el első nap.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Végre rászántam magam a krumplis-vadkovászos kenyér kipróbálására. Nem bántam meg, sőt! Rendkívül finom, kellemes ízű kenyér, napokig puha marad, ha egyáltalán marad belőle másnapra.:) Azt hiszem, ez lesz a kedvenc vadkovászosom. Ancsával, a megbízható finomlisztes kovászommal készült.

Hozzászólások

Torma

Kép is, kenyér is SZUPER JÓ Fahéjjjka! Gyönyör?en megnyílt/emelkedett a teteje, ahol bevágtad! Csak vigyorgok :))) úgy örülök, hogy vadkovászozol Te is, mert így többen hirdetjük a "vadkovászos igét"! A krumpli tényleg nagyon puhít, meg a tejsavó is; azzal sütöttem zsemléket hétvégén. Végtelen a variáció. Kellemes hetet, puszi, Tormi :)

Fahéj

Tejsavó? Az ugyanaz, mint az író? Mert akkor én isénisénis veszek azonnal ...holnap ...ha lesz id?m, és már sütök is vele. Mert ha Torma mondja, akkor az úgy van! :) Ezer puszi: F:)

Torma

Jaj, de cuki vagy :))) majdnem mindig van tejsavóm, mert én gyártom a friss túrót/sajtot magamnak ( kár, hogy itt nincsen házi tej), elég rendszeresen. Ma is osszedobok egyet; tejet épphogy felforralni, kis citrom, vagy ecet bele, várni, lesz?rni, csepegtetni. 5 perc kis macera és 2 liter tejb?l van 30 deka friss túróm, ha épphogy lesz?röm a savót, ha tovább csepegtetem/préselem, ízesítem fokival, lila hagymával, köménymaggal ( esetleg chilivel ;), akkor friss sajtom van....receptem itt a NS-in. Alacsony zsírtartalmú, egészséges és szuper finom, f?leg vadkovis kenyérrel :))) A tejsavót zegyébként lehet savanykás levesekhez is használni....nem tudom, hogy ugyanaz, mint az író, de valószín? ...képzeld milyen puhinca lehet a krumplis kenyér savóval!!! Próbáld ki! A kefir is nagyon puhít, lágyít....IMÁDOM ezt a végtelen variációt az ízekben és textúrában, ami a vadkovaszosoknál el?jön :))) A tönkölylisztet is próbáld ki egyszer, mert fenomenális!!! Évi néni kedvence! Lehet álmodozni, aztán sütni a hétvégén :))) puszillak, T:)

Csiki Piroska

Kedves Fahéj! Már régen készülök a vadkovászos krumplis- kenyér sütésére, de vártam hátha valaki úttör? lesz. Te megtetted és gyönyör? a kenyered. Most már én is belevágok. Köszönöm, hogy megosztottad velünk. Szeretettel üdvözöllek: Piroska

Fahéj

Kedves Piroska! Csak nyugodtan vágj bele, biztos a siker, hiszen te is tapasztalt kenyérsüt? vagy. Én már annyira természetesnek érzem a kenyérsütést, hogy hiányérzetem van, és méltatlankodom, ha nincs id?m sütni. Annyival finomabb! Puszillak: Fahéj

Szeva

Nem tudom, hogy Nálad mennyire tudatos a hosszában való metszés, de nálam csak így nem reped a kenyér oldala. Végülis a kelés felfelé történik normál esetben, és így szép magas a teteje. Ugyanilyen kenyereket, péksüteményt gyártok Tang zhonggal. Üdv: Éva

Fahéj

Kedves Éva! Emlékszem a tang zhongos kenyeredre, mert rácsodálkoztam, mikor feltetted. Persze azonnal keresgélni kezdtem a neten, és nagyon érdekes, kíváncsivá tett. Ami ugye azt jelenti, hogy mindenképpen ki fogom próbálni. Olyan fantasztikus, hogy miket ki nem találtak az emberek az id?k folyamán, és milyen sokszín? még ennek az egyszer? ételnek számító kenyérnek az elkészítése is világszerte. Legszívesebben végigkóstolnám -saját sütésemben- a világ összes kenyerét. :) A kenyeret hol így, hol úgy metszem be, ami épp eszembe jut. Ha kissé lágy a tésztája, akkor jön az egy hosszú metszés hosszában, mert még azt az egyet is épp elég bravúros dolog odaprodukálni. :)) Üdv: Fahéj

helena26

Gyönyör? a kenyered és csábít, hogy én is elkészítsem. Ezekután biztos megsütöm! Köszönet a receptért!! Üdvözlettel:Helena

Fahéj

Kedves Helena! Tudom, hogy te is foglalkozol az éleszt?mentes kenyérsütéssel. Ez olyan jó! Örülök, ha nekiállsz ennek a krumplis finomságnak is. Remélem, nem csalódsz benne. Én azóta már még egyszer megsütöttem és éppolyan jó lett, mint az els?. Érdemes egy kis krumplit tenni a tésztába, hétvégén megint így csinálom majd. Üdv: Fahéj

Évi néni

Kívánatos a kenyered. Újra felébredt bennem a végy, hogy ilyet készítsek. Meg is próbálom és küldöm a beszámolót róla. Szeretettel: Évi néni

Fahéj

Nagyon várom! Drukkolok neked! :) Üdv: Fahéj

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek