Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gesztenyelisztes kenyér olívával

Gesztenyelisztes kenyér olívával
Gesztenyelisztes kenyér olívával
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom diós ízű, tömör kenyér lesz belőle. Nem kell megijedni, ha nem kel olyan óriásira a tészta, hiszen a gesztenyeliszt adja a lisztek majdnem felét, ami nem tud megkelni.

Nekem ez a kenyér (mint minden tömör fajta) másnap vagy harmadnap ízlik a legjobban.

Ha nincs kovászunk, nyugodtan lehet felfuttatott élesztővel készíteni, úgy akár 1 óra kelesztés is elegendő.

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a liszteket, sót, majd jól összegyúrjuk a kovásszal, és annyi langyos vízzel, hogy ragadós, de formálható tésztát kapjunk.
  2. Meleg helyen 2 órát kelesztjük. Átgyúrjuk egy kevés liszttel, beledolgozzuk az aprított olívát, és további 2 órát kelesztjük.
  3. Egy keskenyebb, hosszúkás formában kb. 50 perc alatt megsütjük. (10 percig magas hőfokon, majd 40 percig közepesen.)
  4. Nedves konyharuhába tekerve teljesen kihűtjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 661
elküldve: 2
receptkönyvben: 20
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
127 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 3 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

gesztenyelisztes kenyér, olajbogyós kenyér, olívás kenyér

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-22 22:25

Köszi Zilka, nekem hasznosak ezek az infok:) en is olajos kézzel dolgozom a tesztaval, de azért használtam több vizet, mert a keverésnél "benyeli". Ezentúl igy csinálom, ahogy írtad!
Egyébként szerencsém volt a tegnapi kenyérrel; 190 melegedő sutobe tettem és a rászórt kukoricadarától fincsi ropis lett a héja :) a bélzet is könnyű lett. Imádok kísérletezni...T:)

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sat, 2013-02-23 13:07

Láttam, vhol máshol írtad, hogy sosem sütöd ugyanazt a kenyeret...hát én sem, csak úgy nagyjából a már jól beváltakat. Amúgy szeretek mindent össze-vissza keverni, és izgulni, hogy mi lesz belőle :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-02-22 05:35

Guszta, Zilka! Gesztenyeliszt??? Szuper fincsi lehet...egyáltalán nem dagasztod? Írd meg legyszi miért nem... Nekem a kis rozsos keverékesem ( 1 fehér, 1 tk liszt, 1 rozskovasz) nagyon meglágyult dagasztás után. Igaz, sok magot tettem bele...meg 1 ek olajat...Most kelesztem másodszor és fogalmam sincsen milyen hőre kéne betennem a sütőbe...majd ott eldöntöm....megy a kísérletezés!
Kellemes hétvégét, Torma :)
Ha vannak bölcs tanácsaid a "sötét" lisztekkel kapcsolatban, megköszönném!

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-02-22 17:26

Szia Torma, a dagasztás rész nálam kb. 10 perc, aztán kelni hagyom, utána meg csak épp egy kicsit átpofozom. (én mindent kézzel csinálok, egy turmix/aprítón kívül nincs is más gépem :)
A sötét liszteknél pedig a saját tapasztalom annyi, hogy kevesebb folyékony hozzávalót szabad csak használni, kb. 60 %-ban (legyen az víz, tejtermék vagy akármi), és a magokat csak a második kelesztés során érdemes beletenni. Ha viszonylag gyors kenyeret készítesz, akkor mondjuk a dagasztás után keleszd kb. 2 órát, gyúrd bele a magokat, és még 1-2 órát. Ha 10-12 órát pihenőt szeretnél, akkor kb. a kelési idő 3/4-énél tedd bele. És az egész procedúrát kiolajozott tálban végezd, úgy könyebb bánni a tésztával.
Ha eszembe jut még vmi, majd szólok! ;-)

666
gesztenyeliszt 15 dkg
graham-liszt 30 dkg
finomliszt 5 dkg
kovász 10 dkg
víz 2.5 dl
olajbogyó 13 dkg
0 ízlés szerint