Nosalty Logó

Gesztenyelisztes kenyér olívával

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
ZilkaZil
Gesztenyelisztes kenyér olívával
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
vadkovászos
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 666 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1996 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 204 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    929.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    78 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    127 mg
  • Foszfor
    360 mg
  • Nátrium
    326 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    134.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    134 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    447 micro
Összesen 666 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.6 g

Zsír

  • Összesen
    25 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2788.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    235 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    381 mg
  • Foszfor
    1081 mg
  • Nátrium
    977 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    403.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    44 mg

VÍZ

  • Összesen
    402 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    272 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1341 micro
Összesen 1996 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 46% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.9 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    284.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    110 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    41 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 204 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Összekeverjüka liszteket, sót, majd jól összegyúrjuka kovásszal, és annyi langyos vízzel, hogy ragadós, de formálható tésztát kapjunk.
  2. Meleg helyen 2órát kelesztjük. Átgyúrjukegy kevés liszttel, beledolgozzuk az aprított olívát, és további 2 órát kelesztjük.
  3. Egy keskenyebb, hosszúkás formában kb. 50 perc alatt megsütjük. (10 percig magas hőfokon, majd 40 percig közepesen.)
  4. Nedves konyharuhába tekerve teljesen kihűtjük.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3799
  • Feltöltés dátuma: 2013. február 21.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

ZilkaZil 127 recept

Nagyon finom diós ízű, tömör kenyér lesz belőle. Nem kell megijedni, ha nem kel olyan óriásira a tészta, hiszen a gesztenyeliszt adja a lisztek majdnem felét, ami nem tud megkelni. Nekem ez a kenyér (mint minden tömör fajta) másnap vagy harmadnap ízlik a legjobban. Ha nincs kovászunk, nyugodtan lehet felfuttatott élesztővel készíteni, úgy akár 1 óra kelesztés is elegendő.

Hozzászólások

Torma

Guszta, Zilka! Gesztenyeliszt??? Szuper fincsi lehet...egyáltalán nem dagasztod? Írd meg legyszi miért nem... Nekem a kis rozsos keverékesem ( 1 fehér, 1 tk liszt, 1 rozskovasz) nagyon meglágyult dagasztás után. Igaz, sok magot tettem bele...meg 1 ek olajat...Most kelesztem másodszor és fogalmam sincsen milyen h?re kéne betennem a süt?be...majd ott eldöntöm....megy a kísérletezés! Kellemes hétvégét, Torma :) Ha vannak bölcs tanácsaid a "sötét" lisztekkel kapcsolatban, megköszönném!

ZilkaZil

Szia Torma, a dagasztás rész nálam kb. 10 perc, aztán kelni hagyom, utána meg csak épp egy kicsit átpofozom. (én mindent kézzel csinálok, egy turmix/aprítón kívül nincs is más gépem :) A sötét liszteknél pedig a saját tapasztalom annyi, hogy kevesebb folyékony hozzávalót szabad csak használni, kb. 60 %-ban (legyen az víz, tejtermék vagy akármi), és a magokat csak a második kelesztés során érdemes beletenni. Ha viszonylag gyors kenyeret készítesz, akkor mondjuk a dagasztás után keleszd kb. 2 órát, gyúrd bele a magokat, és még 1-2 órát. Ha 10-12 órát pihen?t szeretnél, akkor kb. a kelési id? 3/4-énél tedd bele. És az egész procedúrát kiolajozott tálban végezd, úgy könyebb bánni a tésztával. Ha eszembe jut még vmi, majd szólok! ;-)

Torma

Fent a válasz, bocs!

Torma

Köszi Zilka, nekem hasznosak ezek az infok:) en is olajos kézzel dolgozom a tesztaval, de azért használtam több vizet, mert a keverésnél "benyeli". Ezentúl igy csinálom, ahogy írtad! Egyébként szerencsém volt a tegnapi kenyérrel; 190 meleged? sutobe tettem és a rászórt kukoricadarától fincsi ropis lett a héja :) a bélzet is könny? lett. Imádok kísérletezni...T:)

ZilkaZil

Láttam, vhol máshol írtad, hogy sosem sütöd ugyanazt a kenyeret...hát én sem, csak úgy nagyjából a már jól beváltakat. Amúgy szeretek mindent össze-vissza keverni, és izgulni, hogy mi lesz bel?le :)

Torma

PONTOSAN így csinálom én is... :)))

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

A szívednek sem jó, ha túl sokat, vagy túl keveset...

Sokszor hallunk a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás hatásairól: a pihenés kell az agynak, a mentális egészségnek, az izmoknak, gyakorlatilag minden egyes szervnek a szervezetünkben. Ez alól a szív sem kivétel: egy friss kutatás szerint a 6-7 óránál kevesebb vagy több alvás komolyan megterhelheti az egyik legfontosabb szervünket.