Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vegyes halleves

Vegyes halleves
Vegyes halleves
210 perc / előkészület: 60 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt az ételt azért hívjuk hallevesnek és nem halászlének, mert édesapám szerint a halászt nem kell megfőzni, mert különben legközelebb ki fogná ki nekünk a halat a Tiszából.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halakat megtisztítjuk és feldaraboljuk.
  2. Kb. 4 liter vízbe odatesszük főni az apróhalakat, a pontynak a fejét és farkát a felaprított hagymával, krumplival, paradicsommal és paprikával. Amikor a hal húsa teljesen leválik a szálkákról, levesszük a tűzről, és átpaszírozzuk a jó öreg paradicsompaszírozón.
  3. Az átpaszírozott alaplevet visszatesszük a tűzre, és ízesítjük sóval, borssal.
  4. 1 ek zsírt felolvasztunk, elkeverjük benne a fűszerpaprikát és az őrölt csípőspaprikát, merünk rá egy merőkanál alaplevet, s feloldjuk benne a 2 halászlékockát, majd az egészet hozzáöntjük az alapléhez.
  5. Beletesszük a pontyszeleteket, és 30 perc alatt készre főzzük.
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 18 560
elküldve: 3
receptkönyvben: 52
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Móni főz

Mióta szakács: 2011.11.24.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Apa hallevese, halleves, halászlé

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Figura57
Figura57 Wed, 2013-03-20 08:51

Milyen csodálatos is a magyar nyelv. A halász által főzött lé, az márpedig halászlé. Már csak a nyelvünk és a hagyományaik miatt is. Régen az egyszerű emberek, egyszerűen, lényegre törően beszéltek és nem körmondatokban. Így keletkezett a halászlé elnevezés is. Meg a palócleves, gulyásleves...stb, sorolhatnám, mint ahogy a gulyáslevesben sem a Józsi gulyás van belefőzve. Gondoljuk ezt mi, persze ki tudja? Egy időben nagyon fogyatkoztak a gulyások, hát...? Magában a recept érdekes, biztosan finom is, de nem autentikus...ez egy halból főzött leves.

kelemen erzsebet
kelemen erzsebet Sat, 2012-01-28 15:39

Az én édesapám is ugyanezt mondta, hogy halleves, és nem halászlé, mert halból főzzük, nem halászból. És pont így készítette, mikor még élt. Igaz, mi nem a szabolcsi oldalán, hanem a bodrogközin vagyunk a Tiszának, de hasonló az öregek gondolkodása. A töltött káposztát is pont úgy készítjük, mint ahogy Te leírtad. Utánozhatatlan ízvilág.

Tarackos
Tarackos / Tarackos Fri, 2012-01-27 14:57

Édesapádnak igaza van,de a humoros megjegyzése nélkül is ennek a hallevesnek semmi köze a halászléhez,hiszen abba nem teszünk zsírt,halászlékockát meg borsot sőt krumplit sem.Ettől függetlenül lehet ez egy jó halleves.

503
kárász 50 dkg
keszeg 50 dkg
törpeharcsa 50 dkg
ponty 1.5 kg
paradicsom 1 közepes db
tv paprika 1 közepes db
burgonya 2 db
vöröshagyma 4 közepes fej
halászlékocka 2 db
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
sertészsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 4 l