
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű
Hozzávalók
-
4 db édesburgonya
-
4 ek napraforgó olaj
-
2 db lilahagyma
-
500 g franciasaláta alap
-
bazsalikom ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
500 g gomba
-
petrezselyem ízlés szerint
495
Kalória
9.2g
Fehérje
65.4g
Szénhidrátok
23g
Zsír
292.2g
Víz
-
Koleszterin
6.8g
Rost
11.5g
Cukor
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
180g édesburgonya111 kcal
-
71 kcal
-
45g lilahagyma16 kcal
-
12 kcal
-
125g franciasaláta alap80 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
25g növényi sajt71 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
125g gomba27 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
38g növényi sajt107 kcal
Összesen
495
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
720g édesburgonya446 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
180g lilahagyma66 kcal
-
49 kcal
-
500g franciasaláta alap320 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
100g növényi sajt285 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
500g gomba107 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
150g növényi sajt428 kcal
Összesen
1984
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
-
29.9g édesburgonya18 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
-
7.5g lilahagyma3 kcal
-
2 kcal
-
20.7g franciasaláta alap13 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
4.1g növényi sajt12 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20.7g gomba4 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
-
6.2g növényi sajt18 kcal
Összesen
82
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 23 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1832.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 189 mg
-
Nátrium 1518 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 292.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 993 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 69 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 19 micro
-
β-karotin 11794 micro
-
β-crypt 231 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26 micro
Összesen
495
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.8 g
Zsír
-
Összesen 92.1 g
-
Telített zsírsav 35 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7329.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 49 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 212 mg
-
Foszfor 757 mg
-
Nátrium 6073 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 261.8 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 27 mg
Víz
-
Összesen 1168.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3972 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 276 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 257 micro
-
Kolin: 168 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 74 micro
-
β-karotin 47175 micro
-
β-crypt 924 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 103 micro
Összesen
1984
kcal
- 2% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 75% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 303.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 48.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 165 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 1956 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
Összesen
82
kcal
Elkészítés
- A burgonyát jól megmossuk, villával megszurkáljuk, majd 185 fokos sütőben puhára sütjük - ez mérettől függően kb. 40-45 percet vesz igénybe. Ha nagy a burgonya, még sütés előtt érdemes félbevágni és úgy tenni a sütőbe. Amíg a burgonya sül, elkészítjük a töltelékeket.
- A vegyes zöldséges verzióhoz a finomra aprított lilahagymát olajon megpirítjuk (használjunk fokhagymás olajat, ha van otthon). A színe kedvéért ízlés szerint adhatunk hozzá kockázott sárga és piros kaliforniai paprikát is. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a mirelit zöldségkeveréket, majd folyamatos kevergetés mellett puhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és frissen vágott bazsalikommal. Amikor a zöldségeket késznek ítéljük, ízlés szerint keverjünk bele növényi feta sajtot is.
- A gombás verziót szintén üvegesre pirított hagymával indítjuk, amit ezúttal a felszeletelt gomba követ a lábasban. A gombát alaposan lepirítjuk, majd amikor már teljesen elpárolgott a leve, rádobjuk a frissen vágott petrezselymet és alaposan elkeverjük.
- A megsült burgonyákat kivesszük a sütőből. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kanál segítségével kikaparjuk a belsejének egy részét, csinos kis csónakokat formázva belőlük. A burgonya belsejét véletlenül se dobjuk ki: csináljunk belőle krémlevest vagy például gnocchit.
- A burgonyák felébe a zöldséges, a másik felébe a gombás tölteléket tesszük. A megtöltött édesburgonyákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket gazdagon megszórjuk reszelt növényi sajttal, majd addig sütjük, amíg a sajt szépen a ráolvad.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 10 perc
- Főzés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 50 perc
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
Kedvenc nagyipárosunk, Erzsók és Kati ezúttal mindenmentes töltött édesburgonyát készítettek a vegán január alkalmából. Ráadásul mindjárt kétféle ízesítésben: a burgonyák felébe egy vegyeszöldséges töltelék, míg a másik részébe petrezselymes pirított gomba került. A tetejére egy kis növényi sajt is került, de ez ízlés szerint elhagyható vagy lecserélhető. Egy biztos: a nagyiknak ez az egyszerű, de nagyszerű receptje jól igazolja, hogy nem feltétlenül kell bonyolult dolgokra gondolni, ha növényi alapú ételekről van szó!