r
Nosalty Logó

Vegán töltött édesburgonya kétféleképpen

Nosalty
Töltött édesburgonya
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

495
Kalória
9.2g
Fehérje
65.4g
Szénhidrátok
23g
Zsír
292.2g
Víz
-
Koleszterin
6.8g
Rost
11.5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 495 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1984 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 82 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    23 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1832.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    55 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    1518 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.4 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    292.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    993 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    69 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    64 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    19 micro
  • β-karotin
    11794 micro
  • β-crypt
    231 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 495 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36.8 g

Zsír

  • Összesen
    92.1 g
  • Telített zsírsav
    35 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7329.2 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    49 mg
  • Kálcium
    221 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    212 mg
  • Foszfor
    757 mg
  • Nátrium
    6073 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    261.8 g
  • Cukor
    46 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1168.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3972 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    276 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    257 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    74 micro
  • β-karotin
    47175 micro
  • β-crypt
    924 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    103 micro
Összesen 1984 kcal
  • 2% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 75% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.8 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    303.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    31 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    165 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    1956 micro
  • β-crypt
    38 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 82 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát jól megmossuk, villával megszurkáljuk, majd 185 fokos sütőben puhára sütjük - ez mérettől függően kb. 40-45 percet vesz igénybe. Ha nagy a burgonya, még sütés előtt érdemes félbevágni és úgy tenni a sütőbe. Amíg a burgonya sül, elkészítjük a töltelékeket.
  2. A vegyes zöldséges verzióhoz a finomra aprított lilahagymát olajon megpirítjuk (használjunk fokhagymás olajat, ha van otthon). A színe kedvéért ízlés szerint adhatunk hozzá kockázott sárga és piros kaliforniai paprikát is. Amikor már üveges a hagyma, hozzáadjuk a mirelit zöldségkeveréket, majd folyamatos kevergetés mellett puhára pároljuk. Fűszerezzük sóval, borssal és frissen vágott bazsalikommal. Amikor a zöldségeket késznek ítéljük, ízlés szerint keverjünk bele növényi feta sajtot is.
  3. A gombás verziót szintén üvegesre pirított hagymával indítjuk, amit ezúttal a felszeletelt gomba követ a lábasban. A gombát alaposan lepirítjuk, majd amikor már teljesen elpárolgott a leve, rádobjuk a frissen vágott petrezselymet és alaposan elkeverjük.
  4. A megsült burgonyákat kivesszük a sütőből. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kanál segítségével kikaparjuk a belsejének egy részét, csinos kis csónakokat formázva belőlük. A burgonya belsejét véletlenül se dobjuk ki: csináljunk belőle krémlevest vagy például gnocchit.
  5. A burgonyák felébe a zöldséges, a másik felébe a gombás tölteléket tesszük. A megtöltött édesburgonyákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejüket gazdagon megszórjuk reszelt növényi sajttal, majd addig sütjük, amíg a sajt szépen a ráolvad.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

Kedvenc nagyipárosunk, Erzsók és Kati ezúttal mindenmentes töltött édesburgonyát készítettek a vegán január alkalmából. Ráadásul mindjárt kétféle ízesítésben: a burgonyák felébe egy vegyeszöldséges töltelék, míg a másik részébe petrezselymes pirított gomba került. A tetejére egy kis növényi sajt is került, de ez ízlés szerint elhagyható vagy lecserélhető. Egy biztos: a nagyiknak ez az egyszerű, de nagyszerű receptje jól igazolja, hogy nem feltétlenül kell bonyolult dolgokra gondolni, ha növényi alapú ételekről van szó!

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...