Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vajkrém ízesítve

Vajkrém ízesítve
Vajkrém ízesítve
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor a '80 években megjelent a vajkrém a közértekben, végre rögtön meg lehetett kenni a kenyeret! Nem kellett kint felejteni úgy, mint a vajat egy fél napra, hogy tényleg puha legyen. Szóval előtte ezért ettünk annyi zsíros deszkát, mert a zsír a bödönből kipecázva rögtön puha, de milyen jó volt az! Friss kenyérrel, és cukorral vagy pirospaprikával meghintve; vagy csak úgy, natúrban.

Ezen törtem a fejem, hogy száz éve nem ettem, és vajon a nevében van az összetevő lista elrejtve? Vaj+krém(sajt), a tejfölt már csak a biztonság kedvéért raktam bele, hogy a hűtőből kivéve, rögtön kenhető legyen, és az lett, hurrá! Az első adagot nem ízesítettem, de a másodiknál már kedvem támadt kísérletezni. A kóstolást a paprikással kezdtem, majd az olajbogyós következett, a fokhagymásat hagytam a végére, mert így mindháromnak éreztem az ízét.

hozzávalók / 6 adag

a vajkrém alaphoz

a paprikáshoz

a fokhagymáshoz

az olajbogyóshoz

Szólj hozzá!

elkészítés

a vajkrém alaphoz

  1. A vajat jól kikeverjük a krémsajttal meg a tejföllel.
  2. Ez a vajkrém már így rögtön fogyasztható, vékonyan rákenve egy puha belsejű, ropogós héjú kenyérszeletre. Ízlés szerint sózzuk.

a paprikáshoz

  1. 200 fokra melegített sütőben 30 perc alatt megsütjük a paprikát, amit karikára vágva az olajjal összeforgattunk. Botmixerrel pürésítjük. Szabad tűzön vagy gáztűzhelyen is süthetjük, akkor hagyjuk egészben, és addig sütjük, amíg a héja megfeketedik. Egy tányérba rakva lefóliázva hagyjuk állni 10-15 percig, így könnyebb lehúzni a héját.
  2. A vajkrém alapot három részre elosztjuk, és az egyik adaghoz keverjük hozzá a cayenne borsot, a sót meg a paprikát. A paprika a sütéstől édeskés lesz, a csípőssel ezt egyenlítjük ki.

a fokhagymáshoz

  1. A fokhagymát meg a petrezselymet finomra vágva keverjük a sóval a vajkrém alap 1/3-ához.

az olajbogyóshoz

  1. Az olajbogyót kimagozzuk, finomra vágjuk az oregánóval együtt. A feta sajtot villával megtörjük, és elkeverjük a vajkrém alap 1/3-val. Beleforgatjuk az olajbogyót meg az oregánót. Ezt nem szükséges sózni, mert a fetától meg olajbogyótól elég sós lesz.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 34 063
elküldve: 6
receptkönyvben: 733
elkészítve: 23/23
Facebookon megjelent: 1

szakács

witch

Mióta szakács: 2011.07.18.
719 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós krémek
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

paprikás vajkrém, olajbogyós vajkrém, fokhagymás vajkrém

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bernatp
bernatp / bernatp Sun, 2016-01-24 20:53

Natúran illetve olívabogyósan próbáltam ki, és nagyon finom! Házi vajas kis kiflihez kínáltam. Érdemes az alapanyagokat kissé felmelegíteni, és utána már robotgéppel kikeverhető a krém. Miután az olívabogyóshoz kellett vennem fetát, a maradék 2/3 részt is fetával ízesítettem só helyett (hogy jobban fogyjon a feta, és finomabb legyen).

witch
witch / witch Mon, 2016-01-25 21:39

Azta, hazi vajas kiskiflivel persze, hogy finom. :o) Nagyon orulok, hogy izlett, kedves egeszsegedre! Koszonom a visszajelzest!

260
vaj 10 dkg
krémsajt 20 dkg
tejföl 4 ek
olívaolaj 0.5 ek
kápia paprika 1 közepes db
cayenne bors 2 csipet
2 csipet
fokhagyma 1 gerezd
petrezselyem 2 ek
2 csipet
fekete olajbogyó 10 db
feta sajt 3 dkg
oregánó 3 szál