Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Újévi pezsgőtorta

Újévi pezsgőtorta
Újévi pezsgőtorta
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagynéném és nagybátyám minden családi eseményre gyönyörű és nagyon finom tortákkal rukkol elő. Ezt a receptet tőlük kaptam, és azóta többször elkészítettem már, mindig nagy sikerrel. Az eredeti recept egy nagyon régi Tina magazinból származik, ami egy kicsit több porcukrot ír, és a marcipán nincs benne. A torta így is meglehetősen édes, a pezsgővel és a marcipánnal megbolondított fehér csoki íz uralja. Újévkor vagy év elején készítem hagyományosan, de bármikor elkészíthető, ünnepi alkalmakra kiválóan illő torta.

Kb. 14-16 szelet vágható belőle.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Alkoholtartalma miatt felnőtteknek ajánlom. Elronthatatlan recept, kezdők is bátran kipróbálhatják. Maradék pezsgőből elkészíthető január 1-én.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tojásokat szétválasztjuk, a 4 tojásfehérjét 4 ek hideg vízzel kemény habbá verjük. Ezután a porcukrot, a vaníliás cukrot a tojáshabba keverjük, majd belekeverjük a tojássárgákat és a mandulaaromát is.
  2. A lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport összekeverjük, majd a krémes masszára szitáljuk. Simára keverjük, és a kész masszát egy sütőpapírral bélelt kb. 26 cm átmérőjű tortaformába töltjük.  
  3. Előmelegített sütőben 200 fokon 30-35 percig (tűpróba!) sütjük. A karimát levéve kihűtjük.
  4. Közben a fehér csokoládét összetördeljük, vízgőz felett felolvasztjuk.
  5. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a langyosra hűlt fehér csokoládét kanalanként a krémbe dolgozzuk. Belekeverjük a pezsgőt és végül a habkeményítőt is. Az elkészült krémet hűvös helyre tesszük.
  6. A tortalapot három részre vágjuk. A marcipánmasszát elfelezzük, mindkét gombócot kerekre kinyújtjuk folpack fólia közt.
  7. Az alsó tortalapra helyezzük a vékony marcipánréteget, majd megkenjük a krém majdnem felével. Befedjük a középső tortalappal, és rásimítunk ugyanannyi krémet, mint amennyi az elsőre került. Ráhelyezzük a harmadik lapot, és vékonyan megkenjük a maradék krémmel a torta tetejét.
  8. A másik kinyújtott marcipánlappal befedjük a torta tetejét. 
  9. A durvára vágott mandulát teflon edényben - nagyon vigyázva, hogy meg ne égjen - megpirítjuk, kihűtjük.
  10. Kemény habbá verjük a tejszínt, és bevonjuk vele a torta oldalát, ízlés szerint díszítjük a tetejét is tejszínnel. Megszórjuk az elkészített mandulával az egész tortát. Fogyasztásig hűvös helyre tesszük.
  11. Jóízűen elfogyasztjuk, bezsebeljük az elismeréseket.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 736
elküldve: 1
receptkönyvben: 58
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

yvycsajszi

Mióta szakács: 2013.01.19.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, újév
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

pezsgős mandulatorta, különleges torta, alkoholos-marcipános ünnepi torta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

719
tojás 4 db
víz 4 ek
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mandulaaroma 6 csepp
finomliszt 10 dkg
étkezési keményítő 5 dkg
sütőpor 2 tk
vaj 17 dkg
porcukor 10 dkg
fehér csokoládé 40 dkg
pezsgő 2 dl
habfixáló 2 csomag
marcipán 15 dkg
mandula 25 dkg
habtejszín 3.5 dl