Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrós batyu hájas kelt tésztából

Túrós batyu hájas kelt tésztából
Túrós batyu hájas kelt tésztából
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretek hájas tésztát készíteni. Élvezem, ahogy a hajtogatás következtében kialakulnak a rétegek. A túrós batyuhoz ezúttal a kelt tésztás változatot készítettem. Talán egy fokkal lágyabb az íze, mint a sima hájas tésztának. Bevallom, mindig jól megpakolom töltelékkel a tésztát, ennek köszönhetően sülés közben szét is nyílnak a batyuk, de sebaj, az ízén ez mit sem változtat.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hájat hártyáitól megtisztítjuk, kaparjuk vagy ledaráljuk, és 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Tömbbé formázzuk, és hűvös helyre tesszük.
  2. A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk, kevés cukrot adunk hozzá, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
  3. A maradék 60 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a maradék cukrot, a tojást, és a rétestésztánál kissé lágyabb kelt tésztává gyúrjuk. Letakarva, langyos helyen egy óra alatt duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük egyenletesen a hájat, vagy eljárhatunk úgy is, hogy jól lisztezett felületen akkora téglalap alakúra nyújtjuk a hájat, mint a kinyújtott élesztős tészta, amelyre ráfektetjük.
  5. Felcsavarjuk, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, két szélét középre hajtjuk, majd félbe, langyos helyen 30 percig pihentetjük.
  6. Majd ismét nyújtófával kissé nyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, langyos 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.
  7. Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük.
  8. Ekkorra már kellően réteges a tésztánk, amelyet kb. 0,5 cm vastagságú nagyobb téglalappá nyújtunk, és 10x10 cm nagyságú négyszögekre vágunk.
  9. A közepükre túrótölteléket teszünk. A tészta sarkait kissé megkenjük tojással, kicsit meghúzzuk, és a töltelék felett összecsippentjük átlósan.
  10. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy kellően távol legyenek egymástól.
  11. 10-15 percet pihentetjük, a tetejét kissé átkenjük felvert tojással.
  12. Aranysárgára sütjük. Langyosan, porcukorral meghintve kínáljuk.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 20 637
elküldve: 19
receptkönyvben: 399
elkészítve: 10/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrós batyu hájas tésztából, hajtogatott túrós batyu, kelt túrós batyu

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jancsa
jancsa Thu, 2013-03-28 11:33

Ilyenkor azért jobb lenne 2 óra 40 percet írni az előkészülethez kb.. de sebaj, tetszik a recept, köszönöm, meg lesz csinálva, csak nem biztos, hogy ma :)

dadimami
dadimami Thu, 2013-01-10 16:02

Kedves Tündér!
Tényleg egy tündér vagy! Már egy ideje szerettem volna hasonlót készíteni én is, de elhessegettem a gondolatot, - miután a kelt tészta a meleget, a hájas a hideget szereti pihentetéskor, - de most ahogy a túrosodat elnézem ez szuper, és most jut eszembe végül is a tepertős pogácsa is hasonlóképpen kelt is és ha nem hájas, hát tepertős, majdnem ugyanaz és milyen jó. Szóval megadtad a végső lökést, elhatároztam ezt ki kell próbálni, az tuti, hogy vevő lesz rá a család.
Köszönet a receptért!

nagyleila
nagyleila Sat, 2012-10-27 12:26

Kedves Tündér! Most picit bosszankodom, hogy nem találtam rá korábban a receptedre :) Ma elkészítem, de csak a sima -élesztő nélküli- változatát, és már bekavartam egy meggyes-pudingos krémet tölteléknek. Imádom a túrót (főleg amit én készítek :)), de eddig nem tudtam ehhez a tésztához elképzelni. Viszont látva a fotóidat hmmm... Nagyon örülök, hogy feltetted. Szerinted a sima tésztával is ilyen jó? Köszi és gratulálok, gyönyörűek, szinte érzem az illatát :)

1697
finomliszt 70 dkg
sertésháj 30 dkg
tej 2 dl
élesztő 2 dkg
cukor 5 dkg
tojás 1 db
1 csipet
tojás 1 db
tehéntúró 50 dkg
cukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
mazsola 5 dkg
tojás 1 db