Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekváros hájas süti

Szilvalekváros hájas süti
Szilvalekváros hájas süti
100 perc / előkészület: 80 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A disznótorok utáni legjobb édes csemege. Házi szilvalekvárral az igazi! Régen András naptól - a disznótorok kezdetétől - egészen húshagyó keddig népszerű volt a téli mulatságokon. Mivel hájat ma is csak az évnek eben a szakaszban lehet kapni, érdemes ilyenkor elkészíteni! 

hozzávalók / 8 adag

A hájas réteghez

A tésztához

Szólj hozzá!

elkészítés

A hájas réteghez

  1. A hájat éles késsel elkaparjuk.
  2. A kaparékot összekeverjük a 10 dkg lisztel, jól összegyúrjuk, és fél órára hűtőbe tesszük.

A tésztához

  1. A tészta összes hozzávalóját (lekvárt kivéve) egy tálba tesszük, és összegyúrjuk. Addig dolgozunk rajta, amíg rugalmas, puha tésztát kapunk.
  2. 25 percre hűtőbe tesszük ezt is.
  3. Ha kész, a tésztagombócot lapogassuk kocka alakúra (így egyszerűbb lesz nyújtani). Lisztezett deszkán, ügyelve arra, hogy hogy egyenlő négyzet alakú maradjon, nyújtsuk egy ujjnyi szélesre.
  4. Fogjuk a hájat, és kenjük bele. Akkor a legegyszerűbb, ha kb. diónyi nagyságú darabokat szakítunk belőle, kilapogatjuk, majd egymás mellé helyezzük a tésztán. Ha kész, egy nagy kés pengéjével egyenesre lapítjuk a hájat úgy, hogy mindenhol fedje a tésztalapot.
  5. A tészta felénk eső oldalát hajtsuk be középre, majd a felső szélét is hajtsuk rá, mintha borítékot hajtogatnánk. Forgassuk el az óramutató járásával megegyező irányba.
  6. Nyújtsuk ki, majd hajtogassuk meg ismét úgy, hogy az első felét középre hajtjuk, a felső részét pedig rá. Tegyük hűtőbe 25 percre. Jegyezzük meg, hogy a tésztalap melyik fele nézett felénk a munkalapon.
  7. Ha letelt az idő, az előző álláshoz képest, megint forgassuk el 90 fokkal az óramutató járásának megfelelően, és nyújtsuk, majd hajtogassuk megint.
  8. Ezt még egyszer ismételjük meg, a 25 perces hűtővel együtt (összesen háromszor kell hajtogatni, de akinek kedve és ideje van, többször is megteheti, annál levelesebb lesz).
  9. Az utolsó alkalommal nyújtsuk téglalap alakúra, vágjunk belőle tenyérnyi széles csíkokat. Ezeket vágjuk kisebb téglalapra, majd felezzük meg átlósan.
  10. A kis háromszögek felső részét töltsük meg egy-egy kiskanál szilvalekvárral, majd tekerjük fel, mint a kiflit.
  11. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük 10 percre. Utána a hőfokot csökkentsük 180 fokra, és süssük még 10 percig, míg szép aranybarna nem lesz. Ha kész, szórjuk meg porcukorral, és fogyasszuk langyosan.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 1500 Ft
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 21 284
elküldve: 2
receptkönyvben: 76
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 2

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
956 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

szilvalekváros hájas süti, hájas süti szilvalekvárral, hájas kifli

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

890
sertésháj 50 dkg
finomliszt 10 dkg
finomliszt 60 dkg
1 csipet
cukor 1 ek
ecet 2 ek
tojás 1 db
tejföl 2 ek
víz 3.5 dl
szilvalekvár 20 dkg