Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Túrógombóc diétásan

Túrógombóc diétásan
Túrógombóc diétásan
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a túrógombóc családunk egyik legkedvesebb desszertje, mivel gyors, finom, és még csak nem is hízlal. Legjobb barátnőmtől, Edinától tanultam, aki nem túl gyakran főz, de mint mondta: "Ez olyan egyszerű, hogy még én is meg tudom csinálni". Ezt követően próbáltam meg először elkészíteni a családomnak, és nagyon nagy sikere lett. Mivel egy ideje figyelünk, milyen alapanyagokból főzök, ezért ez most a diétás változat, de természetesen elkészíthető sima morzsával és cukorral is.

hozzávalók / 4 adag

A gombóchoz

A morzsához

A málnaöntethez

  • 50 dkg málna (fagyasztott vagy friss)
  • 0.25 teáskanál xilit ( vagy fruktóz)

A fahéjas tejfölhöz

  • 150 g tejföl
  • fahéj ízlés szerint
  • 0.25 teáskanál xilit (porrá őrölt vagy szőlőcukor v. fruktóz)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A túrót a búzadarával, xilittel, tojásokkal és a pici sóval összedolgozzuk, majd 1 órán át a hűtőben pihentetjük.
  2. Ezalatt elkészítjük a morzsát, a málnaöntetet  és a fahéjas tejfölt.
  3. A morzsát kevés olajon megpirítjuk, majd kevés xilittel ízesítjük.
  4. A málnát összemelegítjuk ízlés szerinti mennyiségű xilitel vagy fruktózzal.
  5. A tejfölt elkeverjük fahéjjal és porrá őrölt xilittel vagy szőlőcukorral.
  6. A túrógombócokat forró vízben kifőzzük (pár perc elég, amíg feljön a víz tetejére), a morzsában megforgatjuk.
  7. A málnaöntettel és fahéjas tejföllel tálaljuk.

  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 25 148
elküldve: 1
receptkönyvben: 324
elkészítve: 4/17
Facebookon megjelent: -

szakács

NovakAndi

Mióta szakács: 2011.07.12.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, születésnap, szilveszter, újév, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 4 főre
babakonyha: baba 12-18 hónap
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diétás túrógombóc, túrógombóc diétásan málnaöntettel, túrógombóc fahéjas tejföllel

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Arminusz
Arminusz Sat, 2013-02-09 16:01

Jó kis recpt,de ha a búzadarát lecseréled teljes tönkölydarára,úg aztán valóban nem hizlal.A tönkölydarának ugyanolyan az íze mint a búzadaráé.Én még csak nem is szóltam a családnak,hogy nem búzadara van a gombócban vagy a darázstésztán!Észre sem vették! :)

venika
venika Thu, 2013-01-03 13:19

Szia! Kérdésem lenne: A hozzávalóknál nem írsz xilitet, az elkészítésnél már igen... most akkor tegyek bele, vagy nem kell? És ha igen, mennyit? köszönöm :)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2013-01-03 14:41

szia, pedig ott van az összetevőknél, a morzsánál, a málnaöntetnél és a fahéjas tejfölnél is, ha lejjebb görgetsz.
Én ízlelgetni szoktam. Kb 40-50 dkg málnához kb 2 ek xilit, amit teszek, de mindig megkóstolom, elég édes-e. Mostanában egy kis keményítőt is teszek az öntetbe és akkor nem olyan folyós. A tejfölbe pedig éppen csak teszek egy keveset, hogy édeskés legyen. Ugyanígy teszek a morzsába is egy pici sót és valamennyi xilitet. Csak a tejfölnél fontos, hogy porrá legyen őrölve, a másik kettőnél lehet sima xilit, úgyis elolvadnak :-)
Elnézést, hogy nem tudok konkrét mennyiséget írni, de soha nem mértem még le...majd legközelebb ígérem, megnézem.
Sok sikert! Andi

Estudante
Estudante / Estudante Sat, 2012-06-09 02:02

Biztos, hogy ilyenek az arányok? Nekem 3x ennyi búzadarával is formázhatatlan volt, végül megfőtt, de a belseje nyers maradt. :(

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Sat, 2012-06-09 09:23

Szia, igen, nagyon sokszor készítettem ezt a gombócot, úgyhogy nem tudom, hogy mi lehetett az oka, hogy nem sikerült. Igazán sajnálom.
Andi

bocaircsi
bocaircsi Fri, 2012-06-01 11:22

Szia Andi!
Nálam se volt olyan egyszerű ennek a bevezetése, biony nekem is ki kell
cseleznem a fiamat, neki az elkészűlt gombócra tejfölös porcukrot teszek
és pirított mandulát.
Köszönöm a recepteket, nagyon jó, hogy vagytok!
További szép napot!

bocaircsi
bocaircsi Thu, 2012-05-31 14:23

Sziasztok! Én is már több alkalommal elkészítettem: 1/2 kg sovány túró, pici só,
5 kanál gríz és 3 kanál zabkorpa, 1 teáskanál vanilia aroma, 3 tojás fehérje hab
( nem kell keményre verni, sőt jobb lágyan hagyni ) 3-4 óra pihenés után vizes
kézzel ( kb. 1 evőkanálnyit ) gombócokká formálom és kissé lobogó vízben kb.
8-10 perc alatt kész. Én nem használok semmilyen morzsát, csak a sima joghur-
tot kikeverem 1-2 kanál igazi finom szilvalekvárral és ez az öntet.
Próbáljátok ki, nagyon finom.

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2012-05-31 15:06

Szia, biztosan nagyon finom így is, de nálunk a gyerkőc nem eszi a zabkorpás ételeket, így maradnom kell ennél a változatnál.
Üdv, Andi

rolvisa
Olgis / rolvisa Tue, 2012-01-10 16:51

Mit tartalmaz, miből készül az update morzsa?
Mert én a félbarna,korpás kenyérből, kukorica pehellyel készítem a morzsát a gyors darabolóban.

Civa
Civa Wed, 2012-01-11 14:11

Szia Rolvisa:) Mi az a gyors darabolós? köszi:)

rolvisa
Olgis / rolvisa Wed, 2012-01-11 15:42

Másként egy elektromos aprítógép.
Az enyémhez habverő és turmixfej is tartozik.
Húst,burgonyát, hagymát ,száraz anyagokat(kenyér,dió, mák..stb) is aprít.
Én gyorsdaraboló néven vettem.
A műanyag tartályba alul forog két éles kés.

Civa
Civa Thu, 2012-01-12 07:59

Köszi,én is erre gondoltam,csak pontositani akartam.)

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Tue, 2012-01-10 23:09

SZia, most jelenleg nincs itthon update morzsám, hanem helyette találtam egy nagyon hasonló diabetikus morzsát, ami a Dia-Wellness cég terméke és 500 gr-os kiszerelésben kapható. Amit tudni lehet róla, és ez az update termékekre is igaz, hogy csökkentett szénhidráttartalmúnak kell lennie. Az update boltban a pékárukról azt mondta nekem az eladó, hogy az update lisztet (master mix) higítják ugyanannyi normál liszttel, így a szénhidrát értéke 100 gr-ban kb 50 gr lesz. Így én van, hogy nem ezt a lisztet, hanem másfajta diabetikus lisztet használok, ami olcsóbb, és könnyebben kezelhető, mint a Norbi liszt (pl. a Diabestar liszkeverék, amit egy bio nagykerben szoktam venni 43-as szenhidrattartalmú). A Dia-Wellness-es panírmorzsa is, amit most az update morzsa helyett vettem, dupla akkora mennyiség ugyanannyiért és csak 42 g szénhidrát van 100 gr-ban, magas az élelmi rost tartalma, és ugyanúgy használhatják fogyókúrázók és cukorbetegek.
Szóval - és elnézést, hogy kissé hosszan válaszolom meg a kérdésed - a lényeg, hogy alacsony szénhidráttartalmú, ún. wellness kenyeret használj és őrölj meg. A kukorica pehely, szerintem, ez esetben nem túl szerencsés választés.

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Mon, 2012-01-09 22:50

Szia, köszönöm, és biztosan igazad van, nem vagyok dietetikus :-) De összevetettem a receptet a Norbi update túrógombócával, és ott ugyanennyi túróhoz 90 gr helyett 130 gr búzadarát ír, ami valószínűleg keményebb gombócokat ad és ami a búzadara mellett szól nálam, hogy azt szerintem sok ember szívesebben fogyasztja (legalábbis a mi családunkban), mint a zabkorpát. Emellett anno a Norbi még pirított zabpehelybe forgatta be a kész gombócokat, feltételezem, mivel ez a könyv 2007-es kiadású (Fogyj sütivel! címmel jelent meg), és akkor még nem volt kapható az update diabetikus morzsa. Szóval szerintem ez a verzió így is kalóriamentesebb, mint a hagyományos, bár ízlés dolga, hogy ki mivel szereti jobban, próbálja elkészíteni. Mi így szeretjük :-)

Üdv, Andi

pavlov
pavlov Mon, 2012-01-09 21:20

Csak egy szösszenet....még diétásabb, ha a búzadara helyett zabkorpát adunk hozzá és a morzsát is lehagyjuk!

574
tehéntúró 50 dkg
búzadara 90 g
tojás 3 db
1 csipet
zsemlemorzsa 10 dkg
napraforgó olaj 1 ek
xilit 0.25 teáskanál
málna 50 dkg
xilit 0.25 teáskanál
tejföl 150 g
fahéj 0 ízlés szerint
xilit 0.25 teáskanál