Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Petrezselymes pelmeni Torma konyhájából

Petrezselymes pelmeni Torma konyhájából
Petrezselymes pelmeni Torma konyhájából
50 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyszer ettem egy étteremben tradícionális orosz pelmenit, és nagyon ízlett; a kifőtt húsos, töltött tészta tetejére pici ecetet és tejfölt tesznek. Ki kellett az én variációmat is próbálni, mert tulajdonképpen egy pelmeni recept alapján találtam rá a kovászos gyúrt tészta receptjére!

hozzávalók / 2 adag

A gyúrt tésztához:

A töltelékhez:

  • 30 dkg darált sertés vagy marhahús (lehet keverve is)
  • 1 hagyma; apró kockákra vágva
  • 2 ek olaj

Tálaláshoz:

  • 2 dl tejföl és kevés ecet

ajánlat

Salátaként kínáljunk hozzá enyhén sózott-borsozott-olajozott, petrezselyemmel szórt paradicsom és uborka-kockákat; amire kis citromlevet csurgatunk...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat összekeverjük fél dl vízzel (ha kell, adunk még egy kicsit hozzá), és közép-kemény, rugalmas tésztát gyúrunk 5-10 perc alatt. 30 percet pihentetjük (vagy egy éjszakát hűtőben).
  2. Ezután előkészítjük a tölteléket; a darált húst sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a 2 ek olajon üvegesre dinsztelt hagymával (lassú tűzön, hogy a hagyma tudjon karamellizálódni). Kihűtjük.
  3. A tésztát a pihentetés után szép vékonyra nyújtjuk, majd kb. 8cm-es körökre szaggatjuk.
  4. Mindegyik kör közepébe teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd kettéhajtjuk, és szorosan összecsipkedjük a széleket (ha száraz a tészta, akkor vizezzük a széleket belülről). Ezután a két csücsköt összehúzzuk, és jó erősen összenyomjuk.
  5. Bő, lobogó sós vízben főzzük, majd kevés ecettel és tejföllel locsolva tálaljuk. 
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 408
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

házi gyúrt tészta, házi tészta teljes kiőrlésű liszttel, orosz pelmeni tészta, orosz hússal töltött tészta, tradicionális orosz húsgombócok

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kard Gizi
Gizi / Kard Gizi Wed, 2013-05-01 16:58

Kedves Torma!
Te is nagyon sok finomságot készítettél már, néhányat ki is néztem magamnak. Ez a recept is nagyon tetszik, hamarosan el is készítem ebédre. :)

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-05-01 22:44

Köszönöm szépen Gizi :) Remélem ízlik majd a tészta; természetesen kovász nélkül is el lehet készíteni és medvehagymával szuper lehet! További jó sütés-főzést, üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Mon, 2013-04-29 15:12

Szia Torma!
Nagyon finom recept ez, feltétlenül kipróbálom. Milyen ez ecettel. Nem nagyon savanyú? Milyen ecetet használtál hozzá? Üdv: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-04-30 02:59

Szia Vass :) Azota mar gombaval is toltottem...A gyengebb ecettel, csak kicsit lespriccelni es nem tul sok tejfolt locsolni ra...frissito, egyszeru...Persze ezt is lehet varialni....fokis tejfollel, vagy fokis tejfolos aprora vagott paradicsommal leonteni....ha nem ragaszkodunk az eredeti recepthez...vagy, ha idegenkedsz az ecettol...mi szeretjuk a savanykasat...
Sok sikert, kellemes hetet, T:)

witch
witch / witch Sun, 2013-04-28 17:56

Hat en most ettem degeszre magam, de ezt siman bevagnam
egyulto helyben.*o*

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-04-29 00:31

Nem csodálom, hogy megennéd witchike; naggggyon fincsi volt! És hihetetlen, hogy a kis ecettel és tejföllel milyen különleges és szuper-finom...Engem még soha nem ábrándított ki egy egyszerű paraszti étel! Ha vendég jön hozzánk, akkor legtöbbször gulyást főzünk kint bográcsban....ma bográcsos birkapörkölt lesz kézzel szagatott, hosszú nokedlivel...fokis ubisalival...az idő szerencsére pazar :)))
Kellemes hetet, T {*|*}

witch
witch / witch Mon, 2013-04-29 22:36

Juj, ne is mond a birka is nagy kedvencem csak en inkabb
levest fozok belole. A bogracsozast aki kitalalta, hat aldja
meg az Isten, mert fantasztikus dolog. A legegyszerubb
eteleket is szo szerint varazslatossa teszi. Hmmmmm....
lehet, hogy a boszik is azert hasznaljak, hihi. *+*
Kellemes hetet Neked is!
udv:witch

csato
csato Sun, 2013-04-28 17:10

Jaj de gyönyörű ez is Torma!!!!!!!!!!!!!!!!!
A fenébe hetek óta nem jutok be a konyhába csak baromi gyors kaják erejéig.De nem hagyom majd ki ezt sem az biztos!Üdv Csató

Torma
Torma / Torma Mon, 2013-04-29 00:34

Köszi Csato :) nem baj, ne rohanj; ez a recept megvár...meg a többi is...Minden jót, üdv, Torma :)