Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Trüffelkrémes-epres linzertorta

Trüffelkrémes-epres linzertorta
Trüffelkrémes-epres linzertorta
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családom alig bírta kivárni, hogy kész legyen a süti, hiába mondtam nekik, hogy várjunk vele, míg megpuhul (4-5 óra). A sütemény születése után fél órával már csak a morzsákat szedegettem.

hozzávalók / 12 adag

A sütőforma előkészítéséhez

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A munkafelületre halmozzuk a lisztet és hozzáadjuk a cukrot, sót, sütőport, vaníliás cukrot, citromot és összekeverjük, majd belemorzsoljuk a margarint, és gyorsan újra összekeverjük. Végül hozzáadjuk a tojásokat és jól összedolgozzuk.
  2. A tésztacipót fóliába csomagoljuk és a hűtőben 1 órát pihentetjük.
  3. A pihentetett tésztát kicsomagoljuk és lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk (olyan alakúra nyújtjuk, amilyen alakú és méretű a formánk). Kibélelünk vele egy piteformát, vagy egy nagyobb kapcsos tortaformát (amit előtte jól kivajazunk és lisztezünk).
  4. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tészta alját villával megszurkáljuk és sütőpapírral beborítjuk. 3 marék száraz babot vagy rizst öntünk bele, ami megakadályozza, hogy a tészta, sütés közben felhólyagosodjon.
  5. Az így előkészített tésztát 20 percig sütjük, majd eltávolítjuk a formából a sütőbabot (rizst).  A sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük, a tésztát további 5 percre a sütőbe visszatesszük sülni. Ha megsült, rácsra helyezzük és hagyjuk kihűlni.
  6. Az eperlekvárt egyenletesen eloszlatjuk a tészta alján (én házi készítésű lekvárt használtam).
  7. A trüffel csokoládékrémet a lekvárra öntjük, így megtöltve a formát. A krém tetejére ráhalmozzuk a félbe vágott eperszemeket, majd hűtjük. És kész.
  8. Trüffel csokikrém: A tejszínhez hozzáadjuk az összedarabolt csokit és kevergetés közben felforraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a vajat. A krémet hideg helyen legalább 5-6 órát hűtjük (én előző nap szoktam elkészíteni).
  9. Ha a trüffel megdermedt, gépi habverővel kihabosítjuk. És kész.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 990
elküldve: 37
receptkönyvben: 327
elkészítve: 1/9
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi baba

Mióta szakács: 2012.06.02.
38 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

trüffelkrémes torta, csokikrémes-epres torta, epres-trüffeles linzertorta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kati85
kati85 Wed, 2012-08-29 16:54

Szia!
Nagyon guszta torta:)Azt szeretném megkérdezni hogy1adag krém elég a tortába?24-25átmérőjű tortaformában sütöm majd a tortát,1adag krémből mekkora lesz torta?Gyerekeknek is lehet adni?Ikreimnek lesz szülinapjuk és neki keresek tortát:)
Előre is köszönöm válaszod!
Kati

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2012-08-29 17:55

Szia!
Ez a torta mivel linzerből van nem lesz magas,de szép 16 szelet kijön belőle!
A tészta elég lesz a torta formához
A krémből ha jó krémesen szeretitek lehet dupla.
A gyerekek imádni fogják.
Boldog szüli napot nekik!
Üdv Évi baba

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sun, 2012-06-17 23:03

Szia Banya 76!
A sütihez, jó a kerek csokoládé, a szögletes csokoládé, a lapos csokoládé……….
Tréfát félre téve, a fantáziádra van bízva. Lehet pl. fehér csokis is, vagy fele ét, fele boci. Én a tortát lila bocis csokival készítem, szerintem ezzel a legfinomabb, de ét csokival is kiváló lehet. Sőt a Trüffel krémet, általában nagyon jó minőségű ét csokiból készítik.(70%)-os. Szóval bátran. ( A linzer, ha pihen néhány órát akkor puhább, de van aki roppanósan szereti.)
Üdvözlettel
Évi baba

banya76
banya76 Mon, 2012-06-18 13:19

Köszönöm! Csak a harmónia miatt érdekelt, de ha Te azt mondod jó lehet, bátran bele vágok... Már ma megcsinálom a trüffel krémet :)

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sat, 2012-06-16 12:57

Szia Timi!

Köszönöm a kedves hozzászólásodat, a recepthez csak annyit, hogy mirelit gyümölcsökből is meg lehet csinálni, s szerintem az is kiváló lesz...
Írd meg hogyan sikerült, boldog születésnapot
Üdv
Évi baba
:))

banya76
banya76 Sun, 2012-06-17 22:14

Szia Évi baba!
Brutál jól néz ki, ki fogom próbálni!!! Meg szeretném kérdezni, hogy csak tejcsokival jó, vagy esetleg az étcsoki is jó választás lehet? .....párom inkább azt szereti.

Csokoládéimádó
Csokoládéimádó / Csokoládéimádó Fri, 2012-06-15 20:44

Szervusz!

Most aztán jól belekavartál a szülinapi terveimbe!!! ^^
Eddig lúdlábtortát terveztem készíteni, de most már ezt szeretném megcsinálni!!!
Ami azt jelenti, hogy a jövőhéten mehetek eprészni, és főzhetek be.... :P
A gond az hogy júliusi vagyok, és akkor már drága lesz az eper, de akkor már csak díszíteni valónak veszem majd meg....
Jut eszembe ez egészen olyan, mint egy sajtkrémes torta, csak lekvárral és trüffellel (ami a kedvencem)!

Köszönöm ezt a csodás receptet!

Még jelentkezem a sikerünkkel, de biztos, hogy nálunk is hamar elfog tűnni!

Üdv
Timi

éva juhász
Évi baba / éva juhász Wed, 2012-06-13 12:17

Szia ! focze 973
Habtejszínt! Kipróbáltam már úgy is, hogy nem forraltam fel a tejszínt, mert először nekem is fura volt, hogy fel kell forralni, de bizton állíthatom, működik.
Ahogy felforr a tejszín a csokival, lezáród a tűzet, kevergetés közben szépen elolvad a csoki. Jól le kell hűteni. Ez alatt megdermed a krém. Utána gépi habverővel kihabosítod.

Üdv

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2012-06-13 09:54

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.06.12. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

éva juhász
Évi baba / éva juhász Tue, 2012-06-12 19:56

Szia!
Én egy kerek piteformát használtam, aminek az átmérője 30cm, de a tésztát lehet sütni 24-es tortaformában is vagy 28X40-es tepsiben is. Az nem baj, ha tészta nyújtáskor egy kicsit vastagabb, vagy vékonyabb. Azért írtam, hogy az alját szurkáljuk meg, mert a tésztát nagyobbra kell nyújtani, mint amibe sütjük, mert a formát ki kell bélelni a tésztával a forma pereméig. De ahogy tetszik, szurkáld meg a tetejét. Ha megsül, a tészta úgy néz ki, mint egy kis kosárka. A sütőpapírra rakod a rizst, szétterítve több maréknyit, ami súlyként funkciónál. Nem engedi, hogy a tészta elveszítse a kis kosárka formáját. Hidd el, leírva sokkal bonyolultabbnak hangzik a recept, mint valójában. Ha kérdésed van, nyugodtan kérdezz! Szeretném, ha sikerülne neked a süti. Majd írd meg, hogy sikerült.
Küldök egy weblapot, ahol képek vannak, hogyan készítik az ilyen linzereket:

Recept: http://balhetterem.blogspot.com/2012/03/erdeigyumolcsos-csokoladetorta.html

beatrix089
beatrix089 Tue, 2012-06-12 16:47

A segitségedet kérném mert nem értek valamit: A kikent,kilisztezett tortaformába beleteszem a tésztát.És utánna hogy szurkálom meg az alját? Nem a tetejét kell?Utánna a tészta tetejére sütőpapirt teszek,és arra rizst? 190 fokon 20 percig sütöm,utánna leveszem a sütőpapirt a rizsel és visszateszem a sütit 5 percre 180 fokora levéve a hőmérsékletet? És a végén a tepsi méretére 30 cm van irva.Ez tortasütö átmérője,vagy tepsi hossza?A képen mekkora átmérőjü tortasütőben készittetted el? Köszönöm a választ!

csillám
csillám Tue, 2012-06-12 15:18

Minden tejszín főzhető!!!!!! a különbség a zsírtartalomban van. A főzőtejszín általában 10-15-20 %-ban tartalmaz zsírt, ezekből nem tudsz habot verni. A tejszínhab készítéshez alkalmas tejszín (habtejszín néven) zsírtartalma 30%. Mivel ezt a krémet ki kell majd habosítani, ezért habtejszínre van szükség.

519
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
finomliszt 25 dkg
margarin 20 dkg
porcukor 10 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
1 csipet
sütőpor 1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
tejcsokoládé 30 dkg
habtejszín 300 ml
margarin 5 dkg
eperlekvár 4 ek
eper 30 dkg